simkaart

Simkaarten

Van mini- tot nanosim. Lees hier welke simkaart jij nodig hebt.
welke-simkaart-heb-ik-nodig

Welke simkaart heb ik nodig?

Om gebruik te maken van een mobiel netwerk heb je een simkaart nodig, óók als je een prepaid aansluiting hebt. Een simkaart is de schakel tussen jouw toestel en je mobiele aansluiting en heeft een uniek nummer dat gekoppeld is aan jouw gegevens. Ze zijn er in verschillende formaten voor verschillende toestellen. Op deze pagina lees je welke simkaart jij nodig hebt.

Klein, kleiner, kleinst

De eerste simkaart had het formaat van een pinpas. Tegenwoordig zijn ze een stuk kleiner en te verkrijgen in drie formaten: mini (standaard), micro en de nano sim. 

De nanosim is de kleinste en jongste simkaart van het stel en heeft de grootte van de chip zelf (12.3 x 8.8 mm).  De nano simkaart is te vinden in de nieuwste smartphones. Iets groter is de microsim (15 x 12 mm) die te vinden is in de wat oudere smartphones en te herkennen is aan het kleine plastic randje rondom de chip. De mini simkaart, ook wel bekend als de 'standaard' simkaart, is alleen nog te vinden in oude telefoons en heeft een wat forser formaat (25 x 15 mm) en meer plastic rondom de chip.  

mini-micro-nano-simkaarten

Hoe klein is klein?

'Originele' simkaart

 • 85 x 54 mm
 • Simkaart op creditcardformaat
 • Gebruikt vóór 1991 in de eerste mobiele telefoons

'Standaard' simkaart

 • 25 x 15 mm
 • Deze mini-sim wordt nog steeds gebruikt in oudere telefoons
 • Simkaart beschikbaar sinds 1991

Microsim

 • 15 x 12 mm
 • De nieuwe standaard bij smartphones & tablets
 • Geïntroduceerd in 2003

Nanosim

 • 12.3 x 8.8 mm
 • Voor de nieuwste generatie smartphones
 • Sinds 2012, introductie Iphone 5

Simkaart adapter

Heb je een nano- of micro simkaart, maar een toestel die een grotere simkaart nodig heeft? Dan kun je gebruikmaken van een simkaart adapter die het formaat van je sim groter maakt. Zo kun je toch gebruik maken van de kleine simkaart. 

Ook kan het voorkomen dat je een grotere simkaart hebt, maar voor een nieuwer toestel een kleiner exemplaar nodig hebt. Online zijn veel tutorials te vinden over hoe je een simkaart kunt bijknippen, maar toch raden we je af om hier zelf mee te knoeien. De veiligste optie is om een  nieuwe simkaart in het juiste formaat te bestellen.

simkaart-adapter

eSim: de digitale simkaart

Ook de simkaart gaat met zijn tijd mee en tegenwoordig kun je met sommige telefoons ook gebruik maken van de zogeheten eSim. Dit is een ingebouwde, digitale simkaart die de plastic simkaart overbodig maakt.

Hiermee wordt het nog makkelijker om meerdere nummers op dezelfde telefoon te gebruiken en hoef je nooit meer op zoek naar een paperclip om van simkaart te wisselen.

esim
Codes van je simkaart

De codes van je simkaart

Elke simkaart heeft een pincode en een pukcode. De pincode voer je in om je simkaart te ontgrendelen als je je telefoon opstart, zodat je hem kunt gebruiken. De pukcode gebruik je als je de pincode bent vergeten of 3 keer verkeerd hebt ingevoerd. Pincode vergeten en pukcode kwijt? Bekijk hier hoe je de pukcode kunt opvragen.

Dan zijn er nog de IMSI en IMEI. De IMSI is een wereldwijd uniek, 15-cijferig nummer dat gekoppeld is aan een mobiel telefoonnummers. De IMSI is opgeslagen in de simkaart en wordt door de telefoon naar het netwerk van de telecomaanbieder gestuurd. Het 15-cijferig IMEI nummer is gekoppeld aan het mobiele toestel zelf en wordt gebruikt om het toestel te blokkeren bij diefstal of verlies.

Op zoek naar een ander toestel?

Bekijk ons assortiment, er zit vast iets voor je tussen.

Vodafone telefoons

De kracht van Vodafone en Ziggo samen

Heb je internet van Ziggo? Dan profiteer je van volop extra voordelen:

Tot € 5,- korting per maand bij Vodafone

Bespaar tot € 5,- per maand op je Vodafone abonnement.

Gratis dubbele data bij Vodafone

Krijg elke maand dubbele data op je Vodafone abonnement.

Krijg extra voorrang met Priority

Met Priority van Vodafone & Ziggo samen krijg je extra voorrang.

Gratis extra tv-pakket bij Ziggo

Kies voor Ziggo Movies & Series L, Ziggo Kids of Ziggo Sport.

Gratis Safe Online XL pakket bij Ziggo

Ga veilig online met je telefoon, tablet en computer.

Daarom kies je Vodafone

Met Vodafone kies je bewust. Voor een excellent netwerk, premium service en een abonnement dat op jouw leven is afgestemd. Op ons krachtige Giganet. Vandaag, morgen, en in de toekomst.

Excellent netwerk. Met 5G

Altijd een passend abonnement

24/7 premium service