Overslaan en ga naar inhoud

Dinsdag 15 februari 2022 • 3 minuten

Simkaarten

Van mini- tot nanosim. Lees hier welke simkaart jij nodig hebt.

Welke simkaart heb ik nodig?

Om gebruik te maken van een mobiel netwerk heb je een simkaart nodig, óók als je een prepaid aansluiting hebt. Een simkaart is de schakel tussen jouw toestel en je mobiele aansluiting en heeft een uniek nummer dat gekoppeld is aan jouw gegevens. Ze zijn er in verschillende formaten voor verschillende toestellen. Op deze pagina lees je welke simkaart jij nodig hebt.

Klein, kleiner, kleinst

De eerste simkaart had het formaat van een pinpas. Tegenwoordig zijn ze een stuk kleiner en te verkrijgen in drie formaten: mini (standaard), micro en de nano sim. 

De nanosim is de kleinste en jongste simkaart van het stel en heeft de grootte van de chip zelf (12.3 x 8.8 mm).  De nano simkaart is te vinden in de nieuwste smartphones. Iets groter is de microsim (15 x 12 mm) die te vinden is in de wat oudere smartphones en te herkennen is aan het kleine plastic randje rondom de chip. De mini simkaart, ook wel bekend als de 'standaard' simkaart, is alleen nog te vinden in oude telefoons en heeft een wat forser formaat (25 x 15 mm) en meer plastic rondom de chip.  

Hoe klein is klein?

'Originele' simkaart

 • 85 x 54 mm
 • Simkaart op creditcardformaat
 • Gebruikt vóór 1991 in de eerste mobiele telefoons

'Standaard' simkaart

 • 25 x 15 mm
 • Deze mini-sim wordt nog steeds gebruikt in oudere telefoons
 • Simkaart beschikbaar sinds 1991

Microsim

 • 15 x 12 mm
 • De nieuwe standaard bij smartphones & tablets
 • Geïntroduceerd in 2003

Nanosim

 • 12.3 x 8.8 mm
 • Voor de nieuwste generatie smartphones
 • Sinds 2012, introductie Iphone 5

Simkaart adapter

Heb je een nano- of micro simkaart, maar een toestel die een grotere simkaart nodig heeft? Dan kun je gebruikmaken van een simkaart adapter die het formaat van je sim groter maakt. Zo kun je toch gebruik maken van de kleine simkaart. 

Ook kan het voorkomen dat je een grotere simkaart hebt, maar voor een nieuwer toestel een kleiner exemplaar nodig hebt. Online zijn veel tutorials te vinden over hoe je een simkaart kunt bijknippen, maar toch raden we je af om hier zelf mee te knoeien. De veiligste optie is om een  nieuwe simkaart in het juiste formaat te bestellen.

eSim: de digitale simkaart

Ook de simkaart gaat met zijn tijd mee en tegenwoordig kun je met sommige telefoons ook gebruik maken van de zogeheten eSim. Dit is een ingebouwde, digitale simkaart die de plastic simkaart overbodig maakt.

Hiermee wordt het nog makkelijker om meerdere nummers op dezelfde telefoon te gebruiken en hoef je nooit meer op zoek naar een paperclip om van simkaart te wisselen.

De codes van je simkaart

Elke simkaart heeft een pincode en een pukcode. De pincode voer je in om je simkaart te ontgrendelen als je je telefoon opstart, zodat je hem kunt gebruiken. De pukcode gebruik je als je de pincode bent vergeten of 3 keer verkeerd hebt ingevoerd. Pincode vergeten en pukcode kwijt? Bekijk hier hoe je de pukcode kunt opvragen.

Dan zijn er nog de IMSI en IMEI. De IMSI is een wereldwijd uniek, 15-cijferig nummer dat gekoppeld is aan een mobiel telefoonnummers. De IMSI is opgeslagen in de simkaart en wordt door de telefoon naar het netwerk van de telecomaanbieder gestuurd. Het 15-cijferig IMEI nummer is gekoppeld aan het mobiele toestel zelf en wordt gebruikt om het toestel te blokkeren bij diefstal of verlies.

Alles over Sim Only

Wat is Sim Only?

Werkt je huidige telefoon nog prima? Wil je even niet investeren in een (duur) toestel of wil je je maandlasten simpelweg zo laag mogelijk houden? Dan is Sim Only een goede keuze voor jou.

Onbeperkt internetten of bellen

Met een Onbeperkt-abonnement ben je eindeloos mobiel, zónder zorgen over extra kosten. Want een Onbeperkt bundel raakt simpelweg niet op.

Dual Sim

Een dual sim telefoon heeft plek voor twee simkaarten, waardoor je bereikbaar kunt zijn op twee verschillende telefoonnummers met één toestel.

Simkaarten

Ze zijn er in verschillende formaten voor verschillende toestellen. Op deze pagina lees je welke simkaart jij nodig hebt.

Alles over eSIM

Met een eSIM en gewone simkaart kun je bellen, gebeld worden en internetten met twee nummers op één telefoon.

Redelijk gebruik in het buitenland

Wil je onbezorgd gebruik maken van mobiel internet in het buitenland? Hou je dan aan de Fair Use Policy.

Extra opties voor je Sim Only abonnement

Haal meer uit je abonnement met BloX voordeelbundels en Duo Sim. Verzeker je toestel met Vodafone Garant of bekijk onze handige apps.

Alles over Red

Met een Red abonnement maak je gebruik van ons 4G- en 5G-netwerk en kun je bellen, sms'en en internetten binnen Nederland én in de EU.

Alles over Red Unlimited

Met een Red Unlimited abonnement zit je nooit meer zonder data en blijf je altijd verbonden.

Vodafone Sim Only deals

Ook interessant

De beste deals voor jou. Bekijk hier de nieuwste telefoons en scherpste aanbiedingen.

Geen nieuw toestel nodig? Kies dan voor één van onze voordelige Sim Only abonnementen.

De iPhone 15: de beste smartphone van Apple. Apple overtreft zichzelf weer met de iPhone 15 serie.

Nergens aan vast en toch aangesloten op het betrouwbare 4G netwerk van Vodafone. Met Vodafone Prepaid bel en internet je zoals jij dat wilt.