Direct naar inhoud

Ouderlijk toezicht

Vanaf welke leeftijd mag mijn kind op social media?

Een vraag die speelt bij veel ouders. Er zijn officiële minimumleeftijden, maar in de praktijk beginnen kinderen eerder. Hoe weet je of jouw kind eraan toe is? En hoe begeleid je ze goed? 

Veiligheid op social media: hoe bescherm je je kind?

Social media is leuk en leerzaam, maar we weten allemaal: het is meer dan volgen, swipen en liken. Je kind kan ook te maken krijgen met ongepaste berichten, uitdagende trends, datamisbruik en misschien zelfs online pesten. Hoe houd je het als ouder leuk én veilig?

Wat als mijn kind ongepaste content ontvangt (of stuurt)?

Gamevrienden. Online meeten. Chats met onbekenden. Het hoort allemaal bij de online wereld van je kind. Dat weet je waarschijnlijk, maar het blijft schrikken als je ontdekt dat je kind ongepaste berichten of foto’s ontvangt, of zelf verstuurt.

Grooming, ook wel online kinderlokken genoemd, is een groeiend probleem. Maar wat houdt het precies in? En vooral: hoe kan je je kind beschermen en ondersteunen?

Wat doe ik als mijn kind te veel op social media zit?

Lastig om te stoppen met scrollen? Dat herken je misschien zelf ook. Daar zorgen algoritmes voor. Er zijn verschillende oplossingen, maar het begint met samen praten en afspraken maken.

Wat is cyberpesten? En welke vormen zijn er?

Cyberpesten, of online pesten, is pesten via technologie. Denk bijvoorbeeld aan het sturen van nare berichten via Whatsapp, het verspreiden van video’s op social media of het doorsturen van persoonlijke informatie van iemand. Dit kan veel impact hebben op kinderen en vaak is angst, eenzaamheid of zelfs depressie het gevolg.

Wat is sexting?

Opwindende berichten sturen. Nudes (naaktfoto’s) delen. Of een suggestieve reactie plaatsen met een aubergine 🍆, perzik 🍑 of spetters 💦 emoji. Wat valt er precies onder sexting en online flirten? En waarom vinden jongeren het zo spannend?

Wat is social media en hoe werkt het?

Van TikTok-dansjes en hilarische filters tot gameclips en uitdagende challenges: social media is overal. Ook in het leven van je kind. Maar hoe werken deze platforms eigenlijk? En wat gebeurt er achter al die likes en views?

Wat speelt je kind? Welke games zijn populair?

Van razendsnelle actiespellen tot creatieve simulaties: de wereld van online games is enorm en veelzijdig. Geen idee waar je kind zo enthousiast over is? Hieronder geven we je een overzicht van de populairste genres en wat ze inhouden.

Wat voor invloed hebben social media op mijn kind?

Social media is non-stop entertainment voor je kind. Maar het kan zorgen voor schermverslaving, sociale druk en een vertekend zelfbeeld. Hoe zorg je voor een gezonde balans?

De stichting Vodafone Foundation in Nederland zet zich sinds 2002 in om iedereen te helpen met technologie.

Onze missie: jong en oud helpen bij het ontwikkelen van digitale vaardigheden. Zodat iedereen mee kan doen in de digitale samenleving. Voor scholen hebben we het lesprogramma Online Masters ontwikkeld en voor ouderen Welkom Online.