Overslaan en ga naar inhoud
MKB (5-250 medewerkers)
MKB (5-250 medewerkers)
Grootzakelijk (250+ medewerkers)
Grootzakelijk (250+ medewerkers)

Vodafone Cloud Back-up: nooit meer data weg na cybercrime

Permanente back-up van bedrijfsdata is van levensbelang voor het voortbestaan van uw bedrijf na een digitaal veiligheidsincident. Met Vodafone Cloud Back-up lanceerde Vodafone Business onlangs een permanente back-upoplossing voor de talloze organisaties die produceren en samenwerken via Microsoft Office. We spraken erover met specialist Joost van Oord: “Laat u niet regeren door angst, maar wees digitaal wel weerbaar.”

Maakt uw onderneming gebruik van Microsoft Office Licenties? Denk dan na over hoe u al uw gegevens weer in oude staat terugkrijgt na een fout van uzelf of door een hackaanval. Vodafone Cloud Backup is een nieuwe dienst die u hierin optimaal ontzorgt.

Meer weten over security? Ga naar onze oplossingen. Lees meer over security en wat u kunt doen. Lees ook over ransomwarephishingDDoS-aanvallen en datalekken of over de nieuwste cybercrime trends en IT-beveiliging.

Hacking, phishing, ransomware, malware: cybercriminaliteit heeft de laatste jaren een grote vlucht genomen. Wist u dat een Nederlands bedrijf gemiddeld 270 keer per jaar wordt aangevallen, en dat een geslaagd cyberincident een gemiddeld bedrijf een schadepost oplevert van €3.9 miljoen? In het MKB bedragen de kosten van een cyberaanval gemiddeld €270.000, maar op de schaal van kleine tot middelgrote organisaties is dat relatief niet minder zwaarwegend. Die schade ontstaat door gegevensverlies en door datadiefstal, maar ook door inkomstenverlies wegens het tijdelijk wegvallen van de productiviteit. Daarnaast leidt een cyberaanval tot reputatieschade en mogelijk weglopende klanten.

Vodafone Cloud Back-up: nooit meer data weg na cybercrime

Joost van Oord is productmanager in de zakelijke markt voor het security portfolio van Vodafone Business. Hij helpt ondernemers bij het herkennen en voorkomen van security-inbreuken, en bij het weer op gang krijgen van hierdoor getroffen bedrijven. VodafoneZiggo levert klanten langs digitale weg securityproducten en -diensten.  

Wat is de praktijk in het mkb rondom bewaren en back-up van gegevens?

“Wat ik aantref is heel verschillend. Er zijn ondernemers die helemaal niet back-uppen. Andere ondernemers back-uppen zelf hun gegevens op een externe harddisk die ze al dan niet meenemen, of in het bedrijfspand laten staan. Maar er zijn ook ondernemers die hebben nagedacht over de meerwaarde van het beschermen van hun digitale bezit. Let wel: zonder dat digitale bezit is jouw bedrijf niets waard, het werkt in alles door. Als een ondernemer bijvoorbeeld niet zijn offertes of orders kan terughalen, dan weet hij ook niet wat hij moet leveren, wat hij moet inkopen, en wat hij moet factureren naar de klant.” 

En natuurlijk, in de normale situatie werkt alles gewoon en is er niets aan de hand. Maar je moet toch back-uppen, zoals je voor je huis ook een brandverzekering neemt, echter met dit verschil dat de kans om getroffen te worden door cyberaanvallen vele malen groter is dan de kans op een grote brand. Accenture meldde in 2021 in haar State of Cybersecurity-rapport dat het gemiddelde bedrijf 270 digitale aanvallen per jaar krijgt te verduren. Het gaat erom de verzekering te hebben dat jij, wanneer jij op welke manier dan ook je informatie verliest, zo snel mogelijk weer aan de slag kunt. Het gaat dus over iets wat voor ondernemers het meest wezenlijk is: de bedrijfscontinuïteit.” 

Zijn ondernemers door al het nieuws over cybercrime al niet actiever geworden in de back-up van hun data?

“Het bewustzijn groeit zeker; 77% van de bedrijven beschouwt cyberbeveiliging als een hoge prioriteit. Maar die overige 23% staat voor tienduizenden Nederlandse ondernemingen die nog steeds terughoudend zijn met investeringen om zichzelf beter te beschermen tegen de gevaren van cybercrime. Hun directeuren denken bijvoorbeeld: ‘Wat hebben hackers bij mij te zoeken? Dat gaat mij niet overkomen.’ 

"Voor een hacker is elk bedrijf een potentieel interessant doelwit, zelfs de bakker of slager om de hoek."

Nou, vergeet het maar! Voor een hacker is elk bedrijf een potentieel interessant doelwit, zelfs de bakker of slager om de hoek. Zij versturen wellicht een paar keer per jaar een huis-aan-huisfolder, misschien wel met een actie waar klanten zich online voor kunnen aanmelden, daarbij persoonlijke informatie achterlatend. De e-mailadressen en andere gegevens van die klanten kan een hacker verhandelen op het darkweb, of bijvoorbeeld verkopen aan een andere hacker die daarop een phishing-actie loslaat. 

Ik zeg altijd in mijn gesprekken met ondernemers: ‘Laat u niet regeren door angst, maar wees wel digitaal weerbaar.’ Overigens gaat het bij dataverlies niet alleen over hacks; ze kunnen ook het gevolg zijn van blunderende of corrupte medewerkers.”

Joost van Oord, Vodafone Business: Vodafone Cloud Back-up: nooit meer data weg na cybercrime

Joost van Oord, productmanager in de zakelijke markt voor het securityportfolio van Vodafone Business.

Vodafone Cloud Backup is een permanente oplossing voor databeveiliging. Wat brengt het ondernemers?

“Het is een premium databeschermingsservice voor Microsoft 365-klanten, als uitbreiding op het standaardbeleid voor data-retentie van Microsoft. Daarmee richten wij ons op de ruim 90% van alle organisaties, die de productiviteits- en samenwerkingsfuncties van Office 365 gebruiken. 

Microsoft biedt zelf alleen een beperkte periode van data-archivering aan: e-mails zijn standaard tot veertien dagen na verwijdering terug te zetten, met een verlengingsmogelijkheid tot dertig dagen. Items in Office 365 Groups en Microsoft Teams blijven standaard terug te zetten tot dertig dagen na verwijdering. En items in Sharepoint, het Microsoft 365-platform voor informatie-uitwisseling en online samenwerking, kun je tot 186 dagen na verwijdering terugzetten.

Maar als je bedenkt dat het ontdekken van een ransomwareaanval gemiddeld 200 dagen duurt, dan heb je aan die archiveringsperiode van Microsoft maar bitter weinig. De meeste data ben je al definitief kwijt geraakt voordat je het doorhebt. Microsoft doet aan haar klanten daarom zelf ook de aanbeveling om gebruik te maken van een ‘third party back-up oplossing’ voor wie gebruik maakt van Microsoft Office/Office 365.”

Hoe lang en onder welke condities blijven verloren geraakte bedrijfsdata bij gebruik van Vodafone Cloud Backup toegankelijk?

“De retentieperiode is onbegrensd en de gegevens die je kunt terughalen zijn heel actueel, want data worden automatisch twee tot zes keer per dag  - met de hoogste standaard van beveiliging - geback-upt. Verwijderde items uit Microsoft Exchange (e-mail), Sharepoint & OneDrive for Business, Office 365-Groups, én data van alles wat je doet en deelt in Microsoft Teams: je bent ze dus nooit echt kwijt. Dat geldt ook voor gegevens uit je eigen, persoonlijke OneDrive: niet alles wat je zelf vastlegt is immers direct deelbaar met grotere groepen, maar je wilt die persoonlijk opgeslagen data natuurlijk niet verliezen. Nog een toevoeging: op termijn worden ook chats uit videovergaderingen in Microsoft Teams opgeslagen in Vodafone Cloud Backup.” 

Vodafone Cloud Back-up: nooit meer data weg na cybercrime

Biedt die back-up naast onbeperkte retentie ook onbeperkte opslag?

“Ja, er geldt geen maximum aan die opslag; er is altijd genoeg capaciteit tot je beschikking om data in je back-up te laten zetten. Bij veel andere vormen van back-up moet je als klant steeds weer maatregelen nemen wanneer de back-up vol raakt. Wij vinden dat een ondernemer over dat soort dingen helemaal niet moet hoeven nadenken, want het leidt af van zijn of haar eigenlijke werk.”

Wat kost Vodafone Cloud Backup en hoe installeer je het? En hoe zet je verloren gegevens terug?

“€ 2,50 per gebruiker per maand bij back-up van alleen data van Microsoft Exchange (e-mail) en € 5,- per gebruiker per maand bij back-up van alle eerder genoemde soorten Office 365-data. Deze kosten om altijd bij de data te kunnen na een calamiteit, wegen totaal niet op tegen de schade die ontstaat wanneer je door bijvoorbeeld een cyberaanval alles kwijt bent, of alleen tegen hoog losgeld kunt terugkopen. 
De aansluiting op Vodafone Cloud Backup werkt binnen vijf minuten, want er is bij deze zogenoemde cloud-to-clouddienst geen aansluiting op je laptop benodigd. Door de niet-lokale installatie gaat deze dienst ook niet ten koste van de snelheid van je lokale internetverbinding. Daarnaast is het heel eenvoudig om verloren gegevens terug te zetten, want deze dienst werkt snel en intuïtief, met een soortgelijke mappen- en folderstructuur zoals we die van Microsoft kennen.”

Zijn er nog andere interessante voordelen aan deze back-up service?

“Jazeker. Vodafone Cloud Backup is en blijft gelijkgeschakeld met de vigerende AVG-privacywetgeving. Hierbij passend is dat de cloud-storage in Nederland plaatsvindt, in Amsterdam. Dat is een zorg minder voor de ondernemer. Bovendien sluit deze back-updienst aan bij steeds strengere Europese regelgeving rondom digitale veiligheid. In dit kader is de NIS2 relevant, een Europese richtlijn met maatregelen voor een hoog gemeenschappelijk niveau van cyberbeveiliging in de Europese Unie.” 

Meer weten?

Wilt u meer weten over hoe u eenvoudig en snel een permanente data-backup voor uw bedrijf organiseert?

Vodafone Cloud Back-up: nooit meer data weg na cybercrime

Beveiliging voor het MKB

Uw bedrijf beschermd tegen cyberaanvallen

 De hele keten beveiligd
 Schaalbaar
 Advies van een expert