Overslaan en ga naar inhoud
MKB (5-250 medewerkers)
MKB (5-250 medewerkers)
Grootzakelijk (250+ medewerkers)
Grootzakelijk (250+ medewerkers)

CityLab: het nieuwe innovatiehonk voor ondernemend Nederland

Het onlangs geopende CityLab Almere biedt een podium aan de nieuwste, datagedreven toepassingen en digitale oplossingen voor stedelijke ontwikkeling. Het is een initiatief van Green Innovation Hub en partners VodafoneZiggo , Gemeente Almere, het ministerie van I&W, de Future City Foundation en de provincie Flevoland.

Benieuwd naar de winnaars van de Green Innovation Hub Contest 2024? Hier leest u er alles over

Het CityLab Almere is dé plek waar innovatieve en datagedreven oplossingen voor de duurzame stad en woning van de toekomst worden gepresenteerd. René Visser, initiatiefnemer van het Citylab Almere en senior external affairs manager bij VodafoneZiggo: “Het CityLab Almere is de plek waar we de meest geavanceerde innovaties presenteren op het gebied van duurzaamheid en leefbaarheid. Het is een prachtige ruimte waar je inspiratie op doet en waar al deze ontwikkelingen tastbaar worden. En dat is enorm belangrijk. Stakeholders, ondernemers, studenten en beleidsmakers kunnen hier met eigen ogen zien wat dat voor hen kan betekenen.” 

CityLab: het nieuwe innovatiehonk voor ondernemend Nederland

Mobiliteit, inclusie, energie, voedsel en bouw

Maar het gaat verder dan inspiratie, vertelt Visser. Het CityLab Almere is ook een plek waar al deze partijen samenkomen en werk kunnen maken van de concepten rondom mobiliteit, inclusie, energie, voedsel en bouw. Visser: “Na de inspiratiefase werken we samen met een enthousiast team om alle maatschappelijke vraagstukken van gemeenten en andere organisaties in een soort ‘pressure cooker’ tot een werkbaar concept te vormen. Deze kunnen we dan op open innovatielocaties zoals Hortus testen, om ze daarna op te schalen op andere plekken in Nederland. Daarnaast zijn er workspaces waar professionals samenwerken. Zo hebben verschillende startups, scale-ups en andere organisaties er hun werkplek en ontwikkelen onze VodafoneZiggo-collega’s er nieuwe projecten zoals innovaties op het gebied van energie en duurzaamheid.”

Ook belangrijk: 'Hoe komt u duurzaam van e-waste af? Met tips van het WNF'

Ondernemersklimaat

In het prachtige gebouw Floor in hartje Almere beschikken de Green Innovation Hub en het CityLab Almere over duizend vierkante meter, die vanaf juli wordt verdubbeld, waardoor er nog meer ruimte vrijkomt voor nieuwe innovatieve ondernemers met een hart voor duurzaamheid. “Het is bij uitstek het klimaat waar ondernemers, zowel beginnend als volwassen, zich aan elkaar kunnen optrekken, waar kruisbestuiving plaatsvindt en waar ze contact maken met beleidsmakers, studenten en het bedrijfsleven.”

CityLab: het nieuwe innovatiehonk voor ondernemend Nederland

The Tiny Green House

Midden in de ruimte van het CityLab Almere bevindt zich een glazen huisje, waarin planten in overvloed groeien. Onder het huisje bevindt zich een imposant waterbassin. “The Tiny Green House”, glundert Visser. Het is een van de innovatieve paradepaarden die binnen de muren van het Green Innovation Hub gestalte kreeg en een voorbeeld is van het huis van de toekomst.  

The Tiny Green House is een dummy van wat er op het gebied van digitalisering en data in de praktijk mogelijk is voor het realiseren van een gezonde en duurzame leefomgeving. Er wordt gigantisch veel data verzameld via sensoren en andere databronnen die hitte, overvloedig regenwater, luchtkwaliteit, groei en biodiversiteit monitoren. Deze data wordt gebundeld binnen een centraal platform, waardoor op een slimme manier informatie kan worden bekeken en beslissingen in een 3D live visualisatie kunnen worden gemaakt.

CityLab: het nieuwe innovatiehonk voor ondernemend Nederland

Visser: “Het is een heel relevante oplossing, zeker met het oog op klimaatverandering en energieproblematiek. Door data te verzamelen en informatie slim te beoordelen, kunnen bijvoorbeeld gemeenten betere beslissingen en maatregelen nemen. Wij zijn hiermee uniek in Nederland en zelfs in Europa, omdat we beschikken over zowel de digitale toepassingen en dataplatforms als een ruimte met mensen die in staat zijn al deze vraagstukken sneller in de praktijk te brengen.”

Lees ook: 'Ondernemerstips: verduurzamen én besparen'

Impact maken

Ook Civity, de winnaar van de Green Innovation Hub Contest 2023 heeft inmiddels zijn intrek genomen in het CityLab Almere . De ruimte biedt hen tal van mogelijkheden om hun product te presenteren, klanten te ontvangen en samen te werken aan productoptimalisatie. “Met deze formule zijn we in staat om écht impact te maken. En dat gebeurt alleen wanneer je verbanden kan leggen, matches kan maken en samen kan innoveren.”

Verder lezen: 'Green Innovation Hub Contest 2024: duurzaam wonen centraal'

V-Hub maakt het persoonlijk

V-hub gaat uitbreiden! U kunt nu al gebruik maken van de nieuwe functies. Als u een account aanmaakt, krijgt u gepersonaliseerde artikelen en een digitaal advies op maat voor uw bedrijf.