Vijf vragen over digitale veiligheid en hoe cyber security kan helpen

Veel, vooral kleinere bedrijven in het mkb hebben vaak (te) weinig zicht op de risico’s die ze lopen voor iets bedreigends als een cyberaanval. Wat is dat en vooral: hoe voorkom je het? Vijf vragen over digitale veiligheid aan Daan Keuper, security research lead bij Computest.

Veel bedrijven in het mkb hebben vaak (te) weinig zicht op de risico’s die ze lopen voor iets bedreigends als een cyber aanval. Ook hebben ze onvoldoende kennis over wat cyber security voor ze kan betekenen. Alles weten over bescherming tegen cybercrime? Lees meer over malwareransomwarephishingDDoS-aanvallen en datalekken of over de nieuwste cybercrime trends en IT-beveiliging.

Wat is digitale veiligheid precies?

“Digitale veiligheid betekent dat je je digitale risico’s helder in kaart hebt gebracht en acties hebt ondernomen om al deze risico’s naar een acceptabel niveau te brengen.

Hoe is het over het algemeen met cyber security bij Nederlandse ondernemers (mkb) gesteld?

“Inzicht krijgen in je digitale risico’s en hier vervolgens passende maatregelen bij verzinnen vereist expertise en doorlopend aandacht. Grotere bedrijven hebben hiervoor een of meer specialisten in dienst, maar voorveel kleine bedrijven is dit niet haalbaar. We zien hierdoor dat veel kleinere bedrijven weinig zicht hebben op de risico’s die ze lopen. Ze nemen hierdoor ook niet de juiste maatregelen.”

Wat kan er fout gaan?

“Het grootste digitale risicodat veel organisaties op dit moment lopen is het ondergaan van een ransomware-aanval. Hierbij worden je IT-systemen en de bijbehorende data gegijzeld door aanvallers. Het niet beschikbaar zijn van IT-systemen betekentvoor ondernemers dat veel primaire processen stil komen te liggen. Veel ondernemers zijn niet voorbereid opeen situatie waarbij hun data voor langere tijd niet beschikbaar is. Bedenk daarnaast dat niet alle risico’s opzettelijk van aard zijn. Systemen kunnen ook beschadigd raken door bijvoorbeeld softwarefouten of stroomstoringen.”

Daan Keupers

Wat kun je als ondernemer doen om dat te voorkomen?

"Het begint bij inzicht krijgen in je risico's. Een securitypartij kan je hierbij helpen. Pas daarna kunnen maatregelen worden bedacht om onacceptabel hoge risico's naar een behapbaar niveau te krijgen. Niet alle risico's kun of wil je volledig uitsluiten. Maar je kunt wel maatregelen nemen om de impact te verkleinen."

Als we straks in 'het nieuwe normaal' gedeeltelijk thuis en gedeeltelijk op kantoor gaan werken, is daar weer een nieuwe beveiliging voor nodig?

“Toen mensen bij de eerste golf massaal zijn gaan thuiswerken, zijn er mogelijk wel nieuwe risico’s geïntroduceerd, omdat systemen publiek toegankelijk zijn gemaakt om het thuiswerken te faciliteren. De meeste bedrijven hebben daar maatregelen voor getroffen. Als mensen straks weer meer naar kantoor kunnen, hoeven daar veelal geen nieuwe maatregelen voor getroffen te worden. Bedrijven maken steeds meer gebruik van SaaS-oplossingen (softwaretoepassingen die via internet worden aangeboden, via de cloud bijvoorbeeld), waarbij het niet uitmaakt waar je je werkzaamheden uitvoert.”

Meer weten over cyber security?
Hoe goed bent u beschermd?

Doe de gratis business scan en zie welke diensten, ook op het gebied van veiligheid, wij adviseren. Start nu de gratis Business Scan.

Zorg dat u veilig online samenwerkt. Hoe? 

Wilt u meer weten over wat u nu al kunt doen om de mobiele telefoons van u en uw medewerkers te beveiligen? Kijk op Vodafone mobiele beveiliging.

Beveilig nu al uw Windows-, Mac-enChromebook-apparaten met Trend Micro Worry-Free Services.

Wilt u mobiel werken mogelijk maken als bedrijf? En bijvoorbeeld een BYOD-strategie implementeren? Dan komt daar veel bij kijken. Zo is het cruciaal om mobiele toestellen –die steeds meer gevoelige en bedrijfskritische informatie bevatten –te beveiligen tegen bedreigingen. Lookout helpt daarbij.

BusinessScan

Advies over uw digitale oplossingen

Beter en veiliger samenwerken met uw medewerkers? Slimmer bereikbaar zijn? Doe de Business Scan en krijg binnen 5 minuten gratis en vrijblijvend ICT-advies voor uw bedrijf.