Ontnuchterende cijfers: mkb’ers top-doelwit cybercrime

“Ik ben maar een mkb’er, daar hebben cybercriminelen vast geen belangstelling voor.” Kleine en middelgrote mkb-bedrijven wanen zich veilig in de cybercrime arena. Ten onrechte. Wist u dat in het afgelopen jaar naar schatting 50.000 mkb-bedrijven ten prooi zijn gevallen aan criminelen die met ransomware losgeld eisen?

Wist u dat 26 procent van de mkb-bedrijven in het afgelopen jaar phishing mail heeft ontvangen. Bij 13 procent van de bedrijven is een poging tot acquisitiefraude gedaan, al dan niet succesvol. Ook heeft bij 6 procent van de bedrijven iemand via social media gevraagd een onbekende, waarschijnlijk foute, link aan te klikken 6%. De moraal: denk niet dat u als mkb-bedrijf geen doelwit kunt zijn van cybercriminelen. Daar gaat dit verhaal over. Meer weten over security? Ga naar onze oplossingen. Lees meer over security en wat u kunt doen. Lees ook over ransomwarephishingDDoS-aanvallen en datalekken of over de nieuwste cybercrime trends en IT-beveiliging.

De cijfers zijn ontnuchterend. Uit recente onderzoeksgegevens (onder meer ‘Cybersecurity onderzoek Veilig Online, Ministerie van Economische Zaken’) blijkt dat één op iedere dertig mkb-bedrijven in het afgelopen jaar daadwerkelijk geraakt door ransomware waarbij gevraagd is om losgeld te betalen. Dat zijn meer dan 50.000 bedrijven!

Ontnuchterende cijfers: mkb’ers top-doelwit cybercrime

Daar komt bij dat één op iedere twintig bedrijven last heeft gehad van malware, verspreid door het downloaden van geïnfecteerde software of bestanden. Eén op iedere vijftien bedrijven heeft last gehad van een DDOS-aanval. En meer dan de helft heeft last van gerichte phishing mailaanvallen. Er is dus alle reden voor mkb-bedrijven om naar de beveiliging tegen cybercrime te kijken.

Welke vormen van cybercrime raken het mkb?

Met name phishing en acquisitiefraude blijken de meest voorkomende vormen van cybercriminaliteit te zijn in de werksituatie, zo blijkt uit het ‘Cybersecurity onderzoek Veilig Online’. Phishing is een vorm van digitale oplichting. Fraudeurs proberen je te verleiden met gericht nep e-mails, nep QR-codes en valse sms- of whatsapp-berichten. De oplichters proberen inloggegevens, creditcardinformatie, pincodes of andere persoonlijke informatie te stelen. 

Acquisitiefraude wordt ook wel advertentiefraude genoemd. Het is een vorm van fraude waarbij iemand opdrachten voor advertenties werft, terwijl deze niet van plan is die advertenties te plaatsen. Onder acquisitiefraude worden ook spooknota's gerekend.

"Kleine en middelgrote mkb-bedrijven wanen zich veilig in de cybercrime arena. Ten onrechte."

Wat zijn de veelvoorkomende vormen van cybercriminaliteit, waartegen dga's of IT-verantwoordelijkheden actie moeten ondernemen? Dit staatje geeft de vormen, met de percentages van medewerkers van kleinere mkb-bedrijven die er in het afgelopen jaar mee te maken hebben gehad.

Ontnuchterende cijfers: mkb’ers top-doelwit cybercrime
Ontnuchterende cijfers: mkb’ers top-doelwit cybercrime

Heeft u bedrijf alles in huis om u te beschermen tegen cyberaanvallen? Vodafone Business kan u helpen om alle schakels in uw bedrijf te beveiligen. 

Ontnuchterende cijfers: mkb’ers top-doelwit cybercrime

Veilig Vooruit

Bescherm uw medewerkers, apparaten, locaties en verbindingen. 

BusinessScan

Advies over uw digitale oplossingen

Beter en veiliger samenwerken met uw medewerkers? Slimmer bereikbaar zijn? Doe de Business Scan en krijg binnen 5 minuten gratis en vrijblijvend ICT-advies voor uw bedrijf.