Ontnuchterende cijfers: mkb’ers top-doelwit cybercrime

“Ik ben maar een mkb’er, daar hebben cybercriminelen vast geen belangstelling voor.” Kleine en middelgrote mkb-bedrijven wanen zich veilig in de cybercrime arena. Ten onrechte. Wist u dat in het afgelopen jaar naar schatting 50.000 mkb-bedrijven ten prooi zijn gevallen aan criminelen die met ransomware losgeld eisen?

Denk niet dat u als mkb-bedrijf geen doelwit kunt zijn van cybercriminelen. Wilt u aan de slag met veilig werken? Leer alles over hoe u cybersecurity goed organiseert.

De cijfers zijn ontnuchterend. Uit recente onderzoeksgegevens (onder meer ‘Cybersecurity onderzoek Veilig Online, Ministerie van Economische Zaken’) blijkt dat één op iedere dertig mkb-bedrijven in het afgelopen jaar daadwerkelijk geraakt door ransomware waarbij gevraagd is om losgeld te betalen. Dat zijn meer dan 50.000 bedrijven!

Ontnuchterende cijfers: mkb’ers top-doelwit cybercrime

Daar komt bij dat één op iedere twintig bedrijven last heeft gehad van malware, verspreid door het downloaden van geïnfecteerde software of bestanden. Eén op iedere vijftien bedrijven heeft last gehad van een DDOS-aanval. Er is dus alle reden voor mkb-bedrijven om naar de beveiliging tegen cybercrime te kijken.

Welke vormen van cybercrime raken het mkb?

Met name phishing en acquisitiefraude blijken de meest voorkomende vormen van cybercriminaliteit te zijn in de werksituatie, zo blijkt uit het ‘Cybersecurity onderzoek Veilig Online’. Phishing is een vorm van digitale oplichting. Fraudeurs proberen je te verleiden met gericht nep e-mails, nep QR-codes en valse sms- of whatsapp-berichten. De oplichters proberen inloggegevens, creditcardinformatie, pincodes of andere persoonlijke informatie te stelen. 

Acquisitiefraude wordt ook wel advertentiefraude genoemd. Het is een vorm van fraude waarbij iemand opdrachten voor advertenties werft, terwijl deze niet van plan is die advertenties te plaatsen. Onder acquisitiefraude worden ook spooknota's gerekend.

"Kleine en middelgrote mkb-bedrijven wanen zich veilig in de cybercrime arena. Ten onrechte."

Wat zijn de veelvoorkomende vormen van cybercriminaliteit, waartegen dga's of IT-verantwoordelijkheden actie moeten ondernemen? Dit staatje geeft de vormen, met de percentages van medewerkers van kleinere mkb-bedrijven die er in het afgelopen jaar mee te maken hebben gehad.

Ontnuchterende cijfers: mkb’ers top-doelwit cybercrime
Ontnuchterende cijfers: mkb’ers top-doelwit cybercrime

Veilig Vooruit

Bescherm uw medewerkers, apparaten, locaties en verbindingen.