Overslaan en ga naar inhoud

Meer bereik met video’s voor uw bedrijf: hoe werkt dat?

Het klopt: beelden zeggen soms meer dan woorden! Een video brengt uw boodschap indringend over op de doelgroep, wekt sympathie op en vergroot de zichtbaarheid van uw merk. Hoe verhoogt u het bereik van video’s voor uw bedrijf? Welke statistieken zijn belangrijk en hoe stuurt u op engagement, conversie en het effect van video? Wij leggen het uit in deze how-to.

Het menselijk brein heeft een voorkeur voor video. Dat geldt voor consumenten, net als voor zakelijke klanten (B2B). Video brengt complexe informatie op een begrijpelijke en boeiende wijze over. Zorg dat uw video’s goed aansluiten op de behoeften van de doelgroep die u wilt bereiken. Hoe? Dat leggen we u uit in dit artikel. 

Ook interessant: 'Video voor socials? Doe es gek en ga viral met Brazilian Marketing'

Wat is mijn doelgroep?

Begin met een analyse van de doelgroep, om die beter te begrijpen. Een goed beeld van uw ideale kijkers draagt bij aan meer engagement, hogere conversie en een sterkere merkloyaliteit. Andersom helpt het bij de contentcreatie, de keuze van videokanalen en de algehele tone-of-voice die u gebruikt. Minstens net zo belangrijk is om de zoekintentie te onderzoeken: waar zoeken mensen naar en hoe zoeken ze? Wat zijn onderwerpen waar video’s vaak als antwoord worden getoond? Analyseer de volgende zaken:

  • Bestaande klantgegevens en interacties
  • Wie zijn uw klanten en hoe reageren ze op het aanbod?
  • Social media-analytics
  • Welke interesses hebben de volgers van uw profielen?
  • Enquêtes of interviews
  • Welke directe feedback geven klanten of de bredere doelgroep?
  • Concurrenten en hun aanpak
  • Wat doen zij goed? En waar kan het beter?

Tip: tools zoals Google Analytics, Audience Insights van Meta en andere marktonderzoeksoftware kunnen hierbij helpen. 

Lees ook: Welke 'social' werkt voor uw bedrijf?'

Meer bereik met video’s voor uw bedrijf: hoe werkt dat?

Vertel een verhaal met video

Video is bijzonder geschikt om een verhaal te vertellen. Dat verhaal is belangrijk, omdat het perfect aansluit op de wijze waarop mensen informatie verwerken en onthouden.Vertel een verhaal dat de aandacht trekt. Dat biedt de kans om de doelgroep aan te spreken, met de inhoud die volgt. Zorg dat het verhaal emoties oproept en de verbinding met de kijker aangaat. Dat maakt video een krachtig medium om uw boodschap over te brengen en kijkers aan te zetten tot actie.  

Ook interessant: 'De social media trends van 2024'

Dit is het plan, stap voor stap

Begin met de probleemstelling - Beschrijf een uitdaging, waarin de doelgroep zich herkent. Dat creëert meteen een band met de kijker. Zorg dat ze zichzelf en hun eigen situatie in de video terugzien. 

Oplossing - Presenteer uw product of dienst op een natuurlijke wijze als oplossing voor het probleem. Doe dat subtiel, door de voordelen en de waarde voor de klant te benadrukken. Voorkom dat het overkomt als een verkooppitch. Wat ook werkt is om stap voor stap de oplossing van het probleem te laten zien. Juist voor how-to vragen leent een video zich goed. Zorg ervoor dat deze stappen dan ook goed van elkaar gescheiden worden door ‘timestamps’ te gebruiken.

Meer bereik met video’s voor uw bedrijf: hoe werkt dat?

Transformatie en succes - Toon de transformatie die de kijker zal bereiken, dankzij uw oplossing. Benadruk de positieve impact die uw product of dienst heeft voor het werk, het leven of een concrete uitdaging die kijkers ervaren. Tip: wilt u een pakkend script schrijven voor een video voor uw bedrijf? Bepaal het doel (zoals merkbekendheid vergroten), houd het beknopt (laat iedere scène bijdragen aan het hogere doel) en gebruik sterke personages (waarin klanten zich herkennen).  

Doe het technisch goed - Video draait om verhalen, maar een technisch zwakke productie kan daar enorme afbreuk aan doen. Zorg daarom dat het technisch klopt, door rekening te houden met het licht, geluid en het beeld. 

Licht voor de juiste sfeer en toon - Gebruik zoveel mogelijk natuurlijk licht. Film bijvoorbeeld dicht bij een raam. Vermijd harde schaduwen, dankzij indirecte verlichting. Of gebruik een diffuser om het licht ‘zachter’ te maken. Schaf een basisset met softbox-lampen aan als u vaker video’s wilt produceren.

Geluid om de aandacht vast te houden - Goed geluid is het meest belangrijk om de aandacht van kijkers vast te houden. Zorg daarom dat de omgeving waarin u opneemt zo stil mogelijk is. Investeer in een kwalitatief goede microfoon, die past bij de camera of de smartphone waarmee u video opneemt. Test altijd het geluid en luister met een koptelefoon naar de opname. Met een haperend beeld komt u er waarschijnlijk wel, maar storend geluid is een doodzonde. 

Meer bereik met video’s voor uw bedrijf: hoe werkt dat?

Beeld dat professioneel oogt - Zorg ten slotte voor een stabiel beeld, dat professioneel oogt. Gebruik een statief of een stabilisator om schudden en andere beweging te voorkomen. Investeer in een gimbal als u dynamische shots wilt schieten. Is er minder budget? Gebruik dan een stapel boeken of een stevige tafel om de camera te stabiliseren.Tip: in veel gevallen kunt u met een smartphone of een betaalbare camera prima beelden schieten. Als u de bovenstaande tips gebruikt schiet u professioneel ogende video’s, die u als bedrijf uitstekend kunt gebruiken. Zelfs mobiele apps zoals InShot en Adobe Premiere Rush bieden allerlei mogelijkheden voor videobewerking, zodat u daar onderweg al mee aan de slag kunt.  

Analyseren en verbeteren - Publiceert u een tijdje videocontent? Gebruik de statistieken om het bereik te vergroten. Houd bijvoorbeeld de kijkcijfers in de gaten. Combineer dat met statistieken over de betrokkenheid. Let onder andere op de kijkduur, de likes, shares, reacties en de herhalingskijkcijfers. Die statistieken zeggen meer over de kwaliteit van uw video’s en de engagement dan de algemene kijkcijfers alleen.  

Conversieratio’s - Let daarnaast op de conversieratio van video’s. Hoeveel aanmeldingen, downloads of aankopen leveren ze op? Gebruik bijvoorbeeld Youtube Studio en Google Analytics om dit in kaart te brengen. Koppel dat aan geografische gegevens en demografische informatie over uw doelgroep, om inzichten te verkrijgen die u helpen om meer uit bedrijfsvideo’s te halen.Tip: optimaliseer thumbnails, titels en call-to-actions in video’s en de beschrijvingen door A/B-testen te doen met verschillende varianten. Dit kan ook geoptimaliseerd worden op basis van zoekwoorden. Of gebruik heatmaps om zichtbaar te maken waar kijkers klikken, hoe ver ze scrollen en hoe lang ze kijken. 

Meer bereik met video’s voor uw bedrijf: hoe werkt dat?

Voor cafés, kledingwinkels en andere ondernemers

Probeer vooral de verbinding te zoeken met uw kijkers. Zorg als lokaal café bijvoorbeeld voor video’s die de authenticiteit benadrukken, die het gemeenschapsgevoel versterken en de betrokkenheid via social media verhogen. Laat de menselijke kant zien, om te verbinden met de doelgroep.

Toon transparantie met een ‘achter de schermen’-video of vertel een verhaal in een visueel aantrekkelijke stijl. Laat zien hoe klanten een transformatie maken bij u in de sportschool en bewijs de geloofwaardigheid van uw aanbod. Video maakt het letterlijk zichtbaar.

Gebruik deze tips om meer bereik te creëren voor de video’s die u als bedrijf maakt. 

Lees verder: 'YouTube voor bedrijven: zo zet u video in als marketing tool'.

Alles leren over digital marketing? Bekijk de serie
Meer bereik met video’s voor uw bedrijf: hoe werkt dat?

Schrijf u in voor de nieuwsbrief

Lees ons volledige Privacy Statement