Overslaan en ga naar inhoud
MKB (5-250 medewerkers)
MKB (5-250 medewerkers)
Grootzakelijk (250+ medewerkers)
Grootzakelijk (250+ medewerkers)

Stoomcursus AI: hoe schrijft u de slimme, effectieve prompt

Wist u dat Artificial Intelligence (AI) ook een creatieve partner kan zijn in uw brainstormsessies, marketingstrategieën en zelfs bij het personaliseren van shoppingervaringen? In dit artikel leest u hoe u een 'prompt' schrijft die AI stimuleert grensverleggende ideeën en strategieën te bedenken. Het volgende topidee kan het resultaat zijn van een, slimme, goed geformuleerde 'prompt'!

In dit artikel leest u hoe u een 'prompt' schrijft die AI stimuleert grensverleggende ideeën en strategieën te bedenken. Nieuwsgierig hoe u AI-technologie kunt laten werken in bedrijfsprocessen, om slimmer, beter en sneller te kunnen werken? Dit artikel geeft 4 voorbeelden

AI: uw creatieve co-piloot

AI is niet langer enkel een tool om teksten te genereren, maar dient nu ook als een onzichtbare medewerker die meedenkt en nieuwe ideeën genereert. Denkt u daarbij bijvoorbeeld aan het bedenken van innovatieve marketingstrategieën, het personaliseren van klantervaringen of het creëren van pakkende 'pay-offs' voor uw producten of diensten.  

De sleutel om deze creatieve zijde van uw AI te ontsluiten is het schrijven van een effectieve 'prompt' - kortweg, een instructie of vraag die u aan uw AI-software stelt. Een goed geformuleerde 'prompt' kan uw AI aansporen om voorstellen te doen die u nog niet eens had overwogen. Zo kan AI u bijstaan in het genereren van frisse ideeën en concepten die uw bedrijf naar een hoger niveau kunnen tillen.  

Het lijkt misschien intimiderend, maar het schrijven van een effectieve 'prompt' is echt geen hogere wiskunde. Het vereist enkel wat inzicht en, in sommige gevallen, een dosis creativiteit om uw AI te stimuleren buiten de geijkte paden te treden. Laten we eens kijken hoe u een goede 'prompt' kunt schrijven.

Lees ook: 'Vier manieren waarop AI ondernemen gaat veranderen'

Vier ideeën waarmee AI ook uw bedrijf vooruit kan helpen

De kunst van een effectieve 'prompt'

Een effectieve 'prompt' heeft twee kernelementen - doelgerichtheid en duidelijkheid. Laten we deze nader onderzoeken. Doelgerichtheid draait om de specificiteit van uw vraag. Wat wilt u uw AI laten genereren, of welk probleem wilt u dat uw AI oplost? Nadat u dit heeft bepaald, moet uw 'prompt' uw doel weerspiegelen. Geef bijvoorbeeld aan dat u suggesties nodig heeft voor een nieuwe marketingcampagne voor een specifiek product, of vraag de AI om te brainstormen over potentiële verbeteringen op basis van klantfeedback. 

Duidelijkheid is even belangrijk. U moet uw AI instrueren in een taal die hij begrijpt. Vermijd te veel jargon en stel uw vraag zo eenvoudig mogelijk, maar zonder het doel uit het oog te verliezen. Bedenk dat AI leert van de gegevens die het heeft, dus hoe beter en gedetailleerder uw 'prompt', hoe groter de kans dat u waardevolle resultaten krijgt. Dus ga geen onduidelijke vragen stellen, maar lever duidelijke instructies en stel duidelijke doelen. Dit zal de AI helpen u te leveren wat u nodig heeft.

AI succesfactor #1: de slimme, goed geformuleerde prompt | Vodafone Business

Het vermenselijken van AI met 'prompts'

Het menselijk brein is fenomenaal in het begrijpen van context, het afleiden van bedoelingen, en het combineren van ideeën op onconventionele manieren. Is het mogelijk om uw AI een vleugje van deze menselijkheid te geven? Ja, zelfs in haar huidige vorm kan AI aanzienlijk 'menselijker' worden gemaakt door strategisch gebruik van 'prompts'.  

Als u bijvoorbeeld wilt dat uw AI een komische tint aan haar antwoorden toevoegt, kunt u dit in uw 'prompt' aangeven door iets te schrijven als: "Suggesties voor grappige marketing slogans voor ons nieuwe product...". Als u wilt dat uw AI-ideeën in een formelere of professionelere toon opstelt, geef dit dan aan in uw 'prompt'.  

Met andere woorden, uw 'prompt' kan fungeren als een hulpmiddel om niet alleen specifieke ideeën te extraheren, maar ook om de toon, de stijl en zelfs het sentiment van de gegenereerde ideeën te beïnvloeden. Het kost misschien enige oefening om het te perfectioneren, maar het potentieel dat dit met zich meebrengt, is enorm als u eenmaal de techniek onder de knie heeft.

Ook interessant: 'ChatGPT: 8 vragen over deze zakelijke game changer'

Vier ideeën waarmee AI ook uw bedrijf vooruit kan helpen

Praktische toepassingen van AI en 'prompts'

Nu we hebben gekeken hoe 'prompts' kunnen worden geschreven om effectief met uw AI te communiceren, laten we eens kijken naar de vele spannende manieren waarop dit kan worden toegepast in de bedrijfswereld.  

AI wordt bijvoorbeeld al ingezet voor het brainstormen van nieuwe verkoop- en marketingbenaderingen. Met een goed geformuleerde 'prompt', kan uw AI voorstellen generen voor het bereiken van klanten op innovatieve manieren die u misschien nog niet hebt overwogen.  

AI wordt ook gebruikt om shopping-ervaringen te personaliseren. Een gepaste 'prompt' kan bijvoorbeeld de AI vragen om op maat gemaakte aanbevelingen te doen op basis van klantgedrag en aankoopgeschiedenis. Bovendien is AI ideaal voor het bedenken van nieuwe 'pay-offs' bij producten of diensten. Met de juiste 'prompt', zou uw AI in staat zijn om pakkende slogans of oneliners te produceren die uw product marketing naar een nieuw niveau tillen.

Lees ook: 'AI wordt mainstream: hoe gaat Copilot de 365-apps beter maken?'

AI succesfactor #1: de slimme, goed geformuleerde prompt | Vodafone Business

Verbeter uw AI-prompting vaardigheden

Als u op zoek bent naar meer hulp bij het schrijven van 'prompts', of als u uw kennis over het onderwerp wilt verdiepen, zijn er online verschillende bronnen die u kunt raadplegen.   

Eén van de aan te bevelen websites is de website Prompt Engineering Guide. Deze website is specifiek gericht op het onderwerp 'prompts' in AI, en biedt waardevolle inzichten en praktische tips om u te helpen bij het opstellen van 'prompts' die resultaat opleveren. Door praktijkgericht te leren en de basisprincipes van het schrijven van 'prompts' te volgen zoals in dit artikel besproken, komt u wellicht tot verrassende en innovatieve resultaten die u een voorsprong geven in het dynamische bedrijfsleven van vandaag!

Leuk om te weten: ook V-Hub experimenteert met AI. De hoofdbestanddelen van deze tekst zijn voor 90 procent door AI gegenereerd. Na het checken van de feitelijke juistheid, hebben wij met name de koppen en intro's herschreven, om ze te laten aansluiten bij de behoeften van onze doelgroepen.