Overslaan en ga naar inhoud
MKB (5-250 medewerkers)
MKB (5-250 medewerkers)
Grootzakelijk (250+ medewerkers)
Grootzakelijk (250+ medewerkers)

Vier ideeën waarmee AI ook uw bedrijf vooruit kan helpen

Sceptisch over Artificial Intelligence (AI)? Vraagt u zich af wat de technologie nu echt voor uw bedrijf kan doen? Steeds meer ondernemers zoeken wegen om AI-technologie te integreren in hun bedrijfsprocessen om slimmer, beter en sneller te kunnen werken. In dit artikel geven wij u vier voorbeelden van artificial intelligence die u als ondernemer op ideeën kunnen brengen. Zo komt de praktische toepassing van AI wel heel dichtbij…

Nieuwsgierig hoe u AI-technologie kunt laten werken in bedrijfsprocessen, om slimmer, beter en sneller te kunnen werken? Dit artikel geeft 4 voorbeelden. Lees ook hoe Microsoft 365 Copilot u met AI helpt in vijf bekende Microsoft 365-apps: Excel, PowerPoint, Word, Teams en Outlook. Ook interessant: leer alles over artificial intelligence.

Idee 1 - Chatbots en virtuele assistenten: een efficiënte klantenservice

Steeds meer bedrijven maken gebruik van AI-gestuurde chatbots en virtuele assistenten om hun klantenservice te automatiseren. Deze chatbots kunnen veelvoorkomende vragen direct beantwoorden, waardoor de wachttijd voor klanten afneemt. Ze besparen kostbare tijd voor uw klantenservicemedewerkers, zodat zij zich kunnen richten op complexere vraagstukken. Maar let op, chatbots zijn nog niet in staat om alle problemen zelfstandig op te lossen. Zorg ervoor dat klanten automatisch worden doorverwezen naar een medewerker wanneer de chatbot iets niet begrijpt. AI is een goede aanvulling op uw klantenservice-team, geen vervanging.

Lees ook: 'Vier manieren waarop AI ondernemen gaat veranderen'

Vier ideeën waarmee AI ook uw bedrijf vooruit kan helpen

Idee 2 - Optimaliseer uw productieproces met AI

Een van de meest impactvolle toepassingen van AI is het automatiseren en optimaliseren van het productieproces. Robots en AI-gestuurde machines kunnen repetitieve taken sneller en efficiënter uitvoeren dan mensen. Daarnaast kan AI data verzamelen en analyseren om verbeteringen in het proces aan te brengen en problemen op te lossen. Het kan zelfs voorspellen wanneer machines storingen kunnen krijgen en aanbevelingen doen voor preventief onderhoud. Door AI in te zetten, maakt u uw productieproces nog efficiënter en minimaliseert u downtime.

Idee 3 - Verbeter de beveiliging van uw bedrijf met AI

Artificial intelligence speelt ook een belangrijke rol in het beveiligen van uw bedrijf en gegevens. Met behulp van AI kunt u bedrijfsgegevens monitoren en beschermen tegen ongeautoriseerde toegang. Ook kunt u verdachte activiteiten detecteren en cyberaanvallen voorkomen. Daarnaast kunt u uw bedrijfspanden beter beveiligen met behulp van AI-beveiligingscamera's. Deze camera's kunnen gezichten, objecten en patronen herkennen en verdachte situaties signaleren. Dit stelt uw personeel in staat om snel te handelen en bedreigingen te identificeren, met minder personeel en een betere beveiliging als resultaat.

Ook interessant: 'ChatGPT: 8 vragen over deze zakelijke game changer'

Vier ideeën waarmee AI ook uw bedrijf vooruit kan helpen

Idee 4 - Bied gepersonaliseerde aanbevelingen aan uw klanten

Een andere krachtige toepassing van AI is het bieden van gepersonaliseerde aanbevelingen aan uw klanten op basis van hun koopgedrag. Denk aan de gepersonaliseerde aanbevelingen die streamingdiensten zoals Netflix en Spotify bieden. AI kan patronen herkennen en voorspellen welke producten of diensten interessant zijn voor een specifieke klant. Deze gepersonaliseerde aanbevelingen kunnen waardevolle input zijn voor uw sales-team en marketingcampagnes. Door AI in te zetten kunt u efficiënter werken, de klantrelatie verbeteren en meer omzet genereren.

Lees ook: 'AI wordt mainstream: hoe gaat Copilot de 365-apps beter maken?'

Het belang van een goede prompt

Nu u kennis heeft gemaakt met enkele waardevolle toepassingen van AI voor ondernemers, wilt u misschien zelf aan de slag gaan met deze technologie. Het schrijven van een goede prompt is essentieel om AI efficiënt te laten werken voor uw bedrijf. Een prompt is eigenlijk niets meer dan een instructie die u aan de AI-tool geeft. Het is de vraag of opdracht waar u een antwoord op wilt ontvangen. Maar wat maakt een goede prompt?

  • Wees specifiek: geef AI duidelijke richtlijnen en criteria om mee te werken. Specificeer bijvoorbeeld de tone of voice, doelgroep, gewenste zoekwoorden, etc.
  • Geef voorbeelden: AI leert van voorbeelden. Geef AI specifieke situaties, producten of diensten waarover het moet nadenken.
  • Experimenteer: probeer verschillende prompts uit en evalueer de output. Zo kunt u ontdekken welke prompt het beste werkt voor uw specifieke doeleinden. 

Meer over goede prompting? Neem dan eens een kijkje bij Frankwatching, voor meer tips en tricks voor het schrijven van prompts die de gewenste resultaten opleveren. Ook interessant: aiprm. Deze plugin helpt bij het genereren van geoptimaliseerde prompts en biedt een scala aan handige templates, functies en mogelijkheden om het meeste uit ChatGPT te halen.

Leuk om te weten: ook V-Hub experimenteert met AI. De hoofdbestanddelen van deze tekst zijn voor 90 procent door AI gegenereerd. Na het checken van de feitelijke juistheid, hebben wij met name de koppen en intro's herschreven, om ze te laten aansluiten bij de behoeften van onze doelgroepen.

Vier manieren waarop AI uw bedrijf vooruit kan helpen | Vodafone Business

Fit for the future

 Hoe digitalisering te omarmen
 Hoe om te gaan met flexibilisering
 Hoe koplopers kijken naar duurzaamheid