Overslaan en ga naar inhoud
MKB (5-250 medewerkers)
MKB (5-250 medewerkers)
Grootzakelijk (250+ medewerkers)
Grootzakelijk (250+ medewerkers)

2025: VodafoneZiggo datacenter verwarmt woonwijk in Tilburg

Datacenters produceren veel warmte en hebben een grote behoefte aan koeling. Zou het niet geweldig zijn als de restwarmte van de grote datacenters van VodafoneZiggo gebruikt kan worden om huizen mee te verwarmen? Een fantastisch, duurzaam idee, dat in 2025 werkelijkheid wordt in de nieuwe Tilburgse wijk Smariuskade. Het unieke project kan een format opleveren om nog veel meer woningen in Nederland te verwarmen met ‘datacenterwarmte’.

VodafoneZiggo verwarmt vanaf 2025 zo’n 700 woningen in de nieuwe Tilburgse wijk Smariuskade met de restwarmte van een groot datacenter. Interessant: zo kijkt VodafoneZiggo naar vergroening en duurzaamheid.

VodafoneZiggo ontwikkelt met energie-expert Ennatuurlijk en SDK Vastgoed een echte duurzame ‘first’ in Nederland: een energiesysteem dat nieuwbouwwijk Smariuskade in Tilburg verwarmt met restwarmte die het datacenter – dat reeds gevestigd is op het Smariusterrein – produceert. Het energiesysteem werkt twee kanten op: het datacenter levert warmte en tevens wordt de kou uit de bodem van de wijk teruggeleverd aan VodafoneZiggo, dat daarmee de apparatuur in het datacenter kan koelen. Voor VodafoneZiggo is de ontwikkeling van het energiesysteem voor Smariuskade een manier om echt werk te maken van de duurzame ambities en van de wens om een bijdrage te leveren aan de energietransitie.

Lees alles over duurzaam ondernemen.

2025: VodafoneZiggo datacenter verwarmt woonwijk in Tilburg

De nieuwe Tilburgse wijk Smariuskade: straks verwarmd door het VodafoneZiggo datacenter.

‘Groenstedelijke stadswijk’

Op het Tilburgse Smariusterrein beginnen dit najaar de bouwwerkzaamheden voor de ‘groenstedelijke stadswijk’. VodafoneZiggo, Ennatuurlijk en bouwpartner SDK Vastgoed willen een groot deel van de 721 huur- en koopwoningen die op het terrein gerealiseerd worden verwarmen met restwarmte van het datacenter.

Dat levert een win-win situatie voor de bedrijven en de bewoners op, maar ook voor het klimaat en de directe leefomgeving. Leo-Geert van den Berg, Director Fixed Networks VodafoneZiggo: ”Door samen te werken gaan we zuiniger om met energie en zorgen we daarnaast voor een stille leefomgeving, doordat de koelventilatoren op het dak van het datacenter niet meer ingeschakeld hoeven te worden.”

Geïnteresseerd in duurzaamheid? Download ons e-book over duurzaam ondernemen.

2025: VodafoneZiggo datacenter verwarmt woonwijk in Tilburg

Stevige ambities

De samenwerking met Ennatuurlijk en SDK Vastgoed is een logische stap voor VodafoneZiggo. Jeroen Hoencamp, CEO van VodafoneZiggo: “Als telecombedrijf nemen we met stevige ambities onze verantwoordelijkheid om de energietransitie te ondersteunen en onszelf en ketenpartners te verduurzamen. De samenwerking met de partners is daar een concreet voorbeeld van.”

Lees ook: 'Ondernemerstips: verduurzamen én besparen'

Energy Crew

Verduurzaming van de technische locaties van VodafoneZiggo, zoals het datacenter in Tilburg, valt onder de verantwoordelijkheid van de ‘Energy Crew’, onderdeel van VodafoneZiggo Technology. Dit team beheert initiatieven voor het verduurzamen van de technische locaties, zoals het vervangen van oude (netwerk- en IT-) apparatuur door energie-efficiënte apparatuur, het optimaliseren van verlichting door energiezuinige LED-verlichting te gebruiken en het terugdringen van koelenergie door slim gebruik te maken van koude buitenlucht. 

2025: VodafoneZiggo datacenter verwarmt woonwijk in Tilburg

Het begin van meer?

Ook het initiatief om restwarmte van het datacenter in Tilburg te gebruiken voor de toekomstige woonwijk, komt uit de koker van de Energy Crew. Logische vraag aan Niels Jonkman, Manager Datacenter Infrastructure bij VodafoneZiggo: is de aanpak bij Smariuskade mogelijk het begin van meer?

“We hebben in Nederland 650 kleine en grotere datacenters, de meeste zijn te klein om een rol te spelen in projecten als deze. Ik schat dat er mogelijkheden zijn voor het hergebruiken van de restwarmte bij de 13 grootste datacenters. Wel met een flink aantal mitsen, zoals de nabijheid van woningen en de oplossing van allerlei technische vraagstukken. We gaan zeker verder studeren op nuttige toepassingen voor restwarmte. VodafoneZiggo heeft de ambitie om in de nabije toekomst meer duurzame energie systemen in te richten.”

VodafoneZiggo datacenter verwarmt nieuwe woonwijk in Tilburg - Vodafone Business

Is uw bedrijf klaar voor de digitale versnelling?

 Wat is er nieuw aan 5G?
 Hoe kunnen ondernemers profiteren van 5G?
 Wat kunnen we verwachten in de toekomst?