Overslaan en ga naar inhoud

Blog #12: De hiërarchische vluchteling en de ‘war on talent’

V-Hub-blogger Martijn Aslander

We weten al jaren dat de demografische combinatie vergrijzing en ontgroening op enig moment voor een uitdaging op de arbeidsmarkt gaat zorgen. Met het aantrekken van de economie na corona wordt die krapte flink zichtbaar. Onzekere factoren als een oorlog in Oekraïne zullen vast wat vertroebeling opleveren. Maar die andere oorlog, de ‘war on talent’ die al twintig jaar wordt voorspeld, lijkt nu toch echt losgebarsten.

Column van Aslander over de ‘war on talent’. Dit talent kijkt anders naar werk en werkgevers doen er goed aan zich dat te realiseren.

In de Verenigde Staten is het al een tijdje aan de gang onder de naam the great resignation. Mensen nemen steeds vaker geen genoegen meer met hun werkomstandigheden en nemen ontslag. De jongste golf werknemers, generatie-z, zorgt nu al voor veel hoofdbrekens onder recruiters. 

Verwende youngsters?

Zo vroeg een potentiële werknemer of ze in haar nieuwe baan naar huis mocht als het werk eerder af was. Toen het antwoord ‘nee’ was, stopte ze meteen de sollicitatieprocedure. Een andere, net ingehuurde, medewerker begon op dag één al taken te delegeren aan de ceo die in zijn ogen de beste was voor de taak. Ook deze werknemer vertrok toen hij te horen kreeg dat dat toch echt niet de bedoeling was. Je zou dit prinsesjesgedrag van verwende youngsters kunnen noemen, maar er lijkt meer aan de hand. 

Aslander over de 'war on talent'

Gedoe op de werkvloer

In Nederland begon deze trend al eerder en omvangrijker. We zien in veel onderzoeken dat een groot deel van de mensen die zzp’er worden dat niet doen om meer geld te verdienen of een bedrijf op te bouwen. Het zijn mensen die klaar zijn met het gedoe op de werkvloer, dat ze ervan weerhoudt om zich te kunnen ontwikkelen, op adem te komen en hun talent te gebruiken. Ik noem ze hiërarchische vluchtelingen. Ze zijn klaar met kantoorpolitiek, managers en meetings. En met de dure, slechte en niet functionerende gereedschappen van de werkgever die verbiedt om betere privé software te gebruiken. Dit is bij de overheid overigens nog veel erger dan in het bedrijfsleven. Het zet de kwaliteit van het werk van de ambtenaar onder druk. 

“Een groot deel van de mensen die zzp’er worden doet dat niet om meer geld te verdienen of een bedrijf op te bouwen, ze zijn klaar het het gedoe op de werkvloer.”

Politiek gedrag

Iemand die keurig is afgestudeerd, ervaring heeft met vrijwilligerswerk en in de studententijd wat mooie bestuursfuncties vervulde, maakt veel kans op een mooie baan. Neem de student die het grootste lustrumfeest ooit organiseert voor een studentenvereniging, binnen budget en met een goede sfeer. Dat is complex, uitdagend en leerzaam werk. Maar zodra deze gewilde kandidaat de werkvloer opgaat begint de ellende. Hij of zij wordt geconfronteerd met politiek gedrag en onder de noemer beveiliging word je gedwongen om met de klassieke office-suites je werk te doen. 

Gereedschap voor kantoorwerkers

Software die is gebaseerd op een jaren zeventig kantooromgeving. Een chirurg, kok of automonteur zou het nooit pikken dat het gereedschap waarmee het ambacht wordt uitgeoefend door de baas wordt beperkt tot maximaal zes stukken. Met de komst van het web is de hoeveelheid informatie ontploft en is de noodzaak van meer en beter gereedschap voor kantoorwerkers groter dan ooit.

Aslander over de 'war on talent'

Betekenisvol werk

Daarnaast zijn meer mensen dan ooit op zoek naar betekenisvol werk. Waaraan besteed je je waardevolle schaarse tijd op deze planeet? Voeg je wat toe en kun je jouw bijdrage relateren aan een eindresultaat waar je ook nog eens achter staat?

Spelregels van werk

Naast betekenisvol werk, is de nieuwe generatie ook scherper dan ooit op alles dat samenhangt met wat tegenwoordig psychologische veiligheid heet: kunnen en mogen bijdragen, fouten mogen maken zonder sociale consequenties en het mogen uitdagen van de status quo zonder gevolgen voor je carrière. De spelregels van werk zijn op vele manieren aan het veranderen.

Martijn Aslander (foto: De Ondernemer) is oprichter van digitalefitheid.nl. 

V-Hub is een inspiratie- en kennisplatform voor het MKB. Deze column is op persoonlijke titel geschreven en vertolkt de mening van de auteur.