Overslaan en ga naar inhoud
MKB (5-250 medewerkers)
MKB (5-250 medewerkers)
Grootzakelijk (250+ medewerkers)
Grootzakelijk (250+ medewerkers)

Omnichannel: hoe u uw klanten via verschillende platforms bedient

Met omnichannel marketing kunt u met uw bedrijf klanten bereiken via verschillende platforms, waaronder online, in de winkel, mobiel, sociale media, e-mail en meer. Met omnichannel marketingstrategieën biedt u uw klanten een geïntegreerde ervaring – via alle kanalen. Dit artikel legt de voor- en nadelen van omnichannel marketing uit en helpt u met drie belangrijke stappen op weg naar een omnichannel aanpak voor uw bedrijf.

Breid uw aankoopkanalen uit door te leren hoe omnichannel marketing werkt. Gebruik de omnichannel strategie om uw bedrijf nog succesvoller te maken. Lees ook: 'Maak werk van omnichannel', tip 7 in 'De slimme winkelier: 8 tips om kosten te besparen'.

Omnichannel marketing betekenis

Omnichannel marketing is een aanpak om klanten met verschillende kanalen een consistente en geïntegreerde ervaring te bieden. Door deze kanalen samen te gebruiken, kunnen bedrijven op alle contactmomenten met de klant een perfecte ervaring creëren. Deze strategie helpt merken hun klanten beter te begrijpen en een ervaring op maat te leveren die voldoet aan hun behoeften. Omnichannel verhoogt ook de klanttevredenheid, loyaliteit en retentie.

Omnichannel: hoe uw klanten via verschillende platforms bedient

Wat zijn de voordelen van omnichannel?

Door gebruik te maken van deze omnichannel strategieën kunnen bedrijven op de volgende manieren profiteren:

  • Loyaliteit en tevredenheid van klanten verhogen door consistente ervaringen te bieden via meerdere kanalen.
  • Gegevensverzameling verbeteren om klanten beter te begrijpen en gerichte campagnes te ontwikkelen.- Betrokkenheid van klanten vergroten door gepersonaliseerde inhoud en aanbiedingen, afgestemd op individuele voorkeuren.
  • Stimuleren van verkoop met een naadloze overgang tussen verschillende kanalen.
  • Gestroomlijnde klantenservice met geïntegreerde systemen die zorgen voor snelle en efficiënte antwoorden.
  • Bereiken van een breder publiek door traditionele en digitale kanalen te combineren. - Verbeterde efficiëntie door processen te automatiseren en handmatig werk te elimineren. - Verbeterde merkreputatie door consistente berichtgeving en geoptimaliseerde klantervaringen.
  • Inzichten voor toekomstige marketingstrategieën, campagnes en productontwikkeling.
  • Verhoogde ROI door klantinteracties in realtime te optimaliseren.
  • Verlaagde kosten door een betere toewijzing van middelen over de verschillende kanalen. 

Lees ook hoe Prénatal digitaliseert en de omnichannel aanpak verder ontwikkelt.

Omnichannel: hoe uw klanten via verschillende platforms bedient

Omnichannel aandachtspunten, of: nadelen

Heeft omnichannel dan ook nadelen? Er zijn enkele potentiële aandachtspunten verbonden aan een omnichannel aanpak: 

1. Complexiteit - Omnichannel vereist een complexe opzet die overweldigend en moeilijk te beheren kan zijn. Het vergt ook meer middelen en personeel dan andere strategieën. 

2. Compatibiliteitsproblemen - Verschillende kanalen zijn mogelijk niet compatibel met elkaar, en dit kan leiden tot inconsistenties in de klantervaring op de verschillende platforms. 3. Kostbaar - Het opzetten van een omnichannel strategie kan duur zijn, aangezien er een aanzienlijke investering in technologie en personeel voor nodig is.  

4. Beperkt bereik - Omnichannel is beperkt tot de kanalen waarop het actief is, zodat klanten mogelijk geen toegang hebben tot bepaalde diensten of aanbiedingen.  

5. Risico op gegevensverlies - Gegevens zijn vaak verspreid over meerdere kanalen, en dit kan leiden tot verwarring en een groter risico op inbreuken op de beveiliging.

Omnichannel vs. multichannel marketing

De termen omnichannel en multichannel worden vaak door elkaar gebruikt, maar ze verwijzen naar twee verschillende concepten binnen de marketingwereld. Hoewel beide benaderingen inhouden dat een bedrijf over meerdere kanalen beschikt voor interactie met klanten, is er een belangrijk verschil tussen beide.  

Multikanaalmarketing verwijst naar een strategie waarbij bedrijven verschillende verkoopkanalen gebruiken om met klanten te communiceren. Een bedrijf kan fysieke winkels, een website, een mobiele app, gedrukte reclame of zelfs platformen zoals Amazon en eBay gebruiken om zijn doelgroep te bereiken. Bij multikanaalmarketing gaat het vooral om het aantal kanalen dat het bedrijf gebruikt, en niet zozeer om de manier waarop die kanalen met elkaar verbonden zijn. Omnichannel marketing gaat het erom dat uw bedrijf klanten een geïntegreerde en consistente ervaring biedt wanneer zij van het ene kanaal naar het andere gaan.

Omnichannel: hoe uw klanten via verschillende platforms bedient

Hoe begint u met een omnichannel strategie?

Om deze strategie uit te voeren, moet u met uw bedrijf eerst de doelgroep definiëren en begrijpen, en vervolgens een uniforme strategie creëren voor alle kanalen. De volgende onderdelen zijn hier van groot belang.

1. Ken uw klant - Door het gedrag van hun klanten te begrijpen, kunnen bedrijven vaststellen welke kanalen het populairst en effectiefst zijn om in contact te komen met hun doelgroep in het opzetten van een omnichannel strategie. Hierbij kan worden gedacht aan onderzoek via enquêtes, focus groepen en klantinterviews.

2. Creëer een klantreis en merkbeleving - Door het klanttraject in kaart te brengen, kunnen bedrijven vaststellen waar klanten problemen ondervinden. Het stelt hen ook in staat om effectievere berichten en inhoud voor alle kanalen te creëren en ervoor te zorgen dat klanten een naadloze ervaring krijgen bij de interactie met hun merk.

3. Ontwikkel een ERP-CRM-systeem - Een systeem voor enterprise resource planning (ERP) en customer relationship management (CRM) kan bedrijven helpen een succesvolle omnichannel strategie op te bouwen. Door alle marketingkanalen zoals e-mail, zoekmachineoptimalisatie en sociale media in één platform te integreren, kunnen organisaties hun campagnes gemakkelijker volgen en beheren. 

Wat is omnichannel vs. multichannel | Vodafone Business

Retail Connect

Uw winkel verbonden

 Business Internet
 Mobile back-up
 Professionele wifi