Overslaan en ga naar inhoud
MKB (5-250 medewerkers)
MKB (5-250 medewerkers)
Grootzakelijk (250+ medewerkers)
Grootzakelijk (250+ medewerkers)

5G: Goede diagnose-op-afstand in medische noodsituaties

5G neemt de fysieke afstand weg tussen ambulances en ziekenhuizen. In het Italiaanse Milaan weten ze daar alles van. Daar delen ambulancemedewerkers sneller dan ooit belangrijke patiëntgegevens met de spoedeisende-hulpafdelingen van ziekenhuizen. Bij aankomst in het ziekenhuis kan de behandeling van de patiënt meteen beginnen.

5G maakt diagnostisch onderzoek op afstand mogelijk, nog vóórdat een patiënt bij het ziekenhuis aankomt. Dit helpt patiënten sneller en gerichter te behandelen en hulpverlening te prioriteren.

Diagnose op afstand

  • Ambulancepersoneel kan real-time informatie naar het ziekenhuis verzenden, bijvoorbeeld over vitale functies. Betrouwbare videogesprekken en 360° beelden helpen om makkelijker een goede diagnose te stellen. 
  • Al voordat de patiënt in het ziekenhuis arriveert, krijgen artsen de diagnostische onderzoeken die ter plaatse zijn gemaakt. Dit verkort de behandeltijd. 
  • Ambulancemedewerkers kunnen de medische geschiedenis van een patiënt inzien en de vereiste procedures toepassen door een AR-bril (augmented reality) te dragen. 
  • Verbonden ambulances helpen personeel op de spoedeisende hulp om gericht te behandelen en prioriteit te geven aan de meest urgente gevallen.

Razendsnelle verbinding

5G: Goede diagnose-op-afstand in medische noodsituaties

Onderweg naar het ziekenhuis verzenden ambulancemedewerkers real-time vitale functies en 360°-beelden. De razendsnelle verbinding van het Vodafone 5G-netwerk maakt dit mogelijk. Het reduceert de vertragingstijd tot slechts enkele milliseconden en zorgt voor een vertrouwbare verbinding en hoge resolutie. Artsen hebben hierdoor een beter begrip van de noodsituatie.

"Een patiënt heeft een mogelijke beroerte gehad. Via een videoverbinding vanuit het ziekenhuis vraagt de neuroloog om een arm te bewegen. Bij een vertraging op de lijn, weet de arts niet zeker of de technologie faalt of dat de patiënt inderdaad een beroerte heeft gehad."

5G maakt pre-ziekenhuisbehandeling mogelijk

Artsen kunnen ambulancemedewerkers instrueren om diagnostische onderzoeken uit te voeren. Bijvoorbeeld echografieën, die meestal in het ziekenhuis worden gemaakt. Zij kunnen kunstmatige intelligentie (AI) gebruiken om de paramedici onderweg of ter plaatse door dit soort kritieke procedures te leiden, bijvoorbeeld via een AR-bril. Multi-Access Edge Computing (MEC) zorgt ervoor dat eventuele vertraging nog verder wordt geminimaliseerd bij het gebruik van applicaties met een hoge bandbreedte. Dit betekent ook dat gegevens die van en naar de ambulance worden overgedragen, real-time plaatsvinden en veilig zijn.

Verbonden ambulances, efficiëntere ziekenhuizen

Met een goede diagnose en behandeling op afstand, krijgen patiënten de juiste medische ondersteuning. Al voordat ze het ziekenhuis bereiken. Ook kan het personeel bepalen waar de ambulance het beste naar toe kan. En door de afstand weg te nemen tussen de ambulance en het ziekenhuis, kan de patiënt bij aankomst in het ziekenhuis meteen rekenen op een efficiënte behandeling.

5G: Goede diagnose-op-afstand in medische noodsituaties

Is jouw bedrijf klaar voor de digitale versnelling?

 Wat is er nieuw aan 5G?
 Hoe kunnen ondernemers profiteren van 5G?
 Wat kunnen we verwachten in de toekomst?