One Net: klantvriendelijker en slimmer door cloudtelefonie
Cloudtelefonie biedt professionele mogelijkheden, maakt bedrijven optimaal klantvriendelijk én is eenvoudig in het beheer. Bijvoorbeeld om naar wens uit te breiden. Dus waarom wachten? De cloud biedt mogelijkheden tot slimmer en schaalbaar bellen, ook met de mobiele telefoons die medewerkers bij zich dragen.
Hoe werkt cloudtelefonie? En hoe kan het kosten besparen, omdat dit het onderhoud en beheer vereenvoudigt? In dit artikel leggen we uit wat er mogelijk is, hoe dat werkt én welke ervaringen ondernemers er mee hebben - en met One Net in het bijzonder. Interesse? Leer alles over One Net.
Vooral organisaties die groeien, merken dat ze met traditionele systemen tegen beperkingen aanlopen. ISDN wordt al een aantal jaren uitgefaseerd. VoIP deed z’n intrede, en integreert inmiddels met mobiele oplossingen. Dat betekent dat het vertrouwde vaste nummer behouden kan blijven, terwijl telefonie over de mobiele netwerken loopt. Cloudtelefonie is bij veel mkb-bedrijven al een tijdje gemeengoed. Als u zich nog oriënteert: hier vindt u de feiten op een rij.
Lees ook: 'Klantcontact: onderzoek levert 10 gouden regels op'
Rommelige bereikbaarheid
Wie een aantal jaren geleden begon met ondernemen kon af met een mobiele telefoon en een vast toestel op kantoor. Dat gaf klanten vertrouwen (vanwege de vaste lijn), en zorgde voor mobiele bereikbaarheid (onderweg).
Maar, als het team groeit ontstaat ook het risico op rommelige bereikbaarheid. Omdat de centrale lijn binnenkomt op kantoor, maar daar regelmatig een leeg kantoor staat. Dan belanden klanten in de voicemail. Weinig professioneel, en niet klantvriendelijk bovendien. Kan dat niet anders? Ja, zo weten inmiddels talloze bedrijven die andere manieren van communiceren (videovergaderen, chat etc.) in hun processen geïntegreerd hebben. Cloudtelefonie is snel populairder aan het worden.
“Klanten moeten direct goed geholpen worden”
Verder dan een vast toestel op een bureau
Volgens Jan Zwang, Business Development Manager bij Vodafone, is die omslag logisch:
“De klassieke bureautelefoon met een kabel naar de receptie is echt verleden tijd. Sinds 2020 zijn er in het mkb ruim anderhalf miljoen zakelijke mobiele simkaarten bijgekomen. De combinatie van hybride werken en mobiele apparaten vraagt om oplossingen die veel verder gaan dan alleen een vast toestel op een bureau.”
Het mkb vertrouwt al jaren op telefonie zoals ze dat kennen. De huidige hybride manier van werken vraagt om een nieuwe manier van communiceren. Met meer flexibiliteit, zonder dat het vertrouwen bij klanten geschaad raakt. Omdat er scheurtjes ontstaan, bij organisaties die blijven bellen zoals ze dat altijd deden.
Lees verder: 'One Net in glansrol bij koffiebedrijf Blanche Dael'
De 3 wensen van mkb-bedrijven
Soms ontstaan er technologische ontwikkelingen, waarbij het mes aan meerdere kanten snijdt. Telefonie in de cloud is daar een voorbeeld van, dankzij de recente innovaties. Voice-over-IP (VoIP) is natuurlijk niet nieuw om te bellen. Het gemak waarmee die technologie zich laat integreren met zowel het vertrouwde vaste nummer als de mobiele verbindingen is dat wel.De oplossing sluit daardoor perfect aan op drie wensen van het mkb:
- Flexibiliteit in gebruik, zowel op kantoor als thuis of onderweg
- Professionele uitstraling naar klanten, met één herkenbaar nummer
- Makkelijk aanpasbaar als het team groeit of verandert
“Wat mkb’ers nodig hebben is flexibiliteit, zonder complexiteit”, benadrukt Zwang. “Cloudtelefonie zoals One Net past zich eenvoudig aan, of je nu groeit, inkrimpt of tijdelijk anders wilt werken. Via de app pas je belgroepen en doorschakelingen moeiteloos aan, waar je ook bent.”
Ondernemers vragen niet alleen een oplossing voor nu, maar ook een die meebeweegt met vernieuwingen binnen het bedrijf en in de technologie. Doordat de One Net cloud-dienst steeds verder wordt verrijkt met nieuwe communicatiemogelijkheden is de oplossing echt toekomstvast te noemen. Ook vragen bedrijven, zo blijkt uit de praktijk bij Vodafone Business, steeds verdergaande koppelingen van telefonie met bedrijfsprocessen en ICT systemen (bijv. CRM) om zo sneller te werken en de klant nóg beter/persoonlijker te helpen.
Meer weten over klantcontact: 'Learnings: 26.000 klantcontacten per dag'
Handig bij twee locaties en vijf planners
Denk eens aan een logistiek bedrijf, met een magazijn in Utrecht en het hoofdkantoor in Woerden. Waar vijf planners werken, al doen ze dat ook gedeeltelijk vanuit huis. Hoe zorgt u er met vaste toestellen of mobiele abonnementen dan voor dat iedereen makkelijk bereikbaar is, voor klanten en andere relaties?
Dat valt in de praktijk niet mee. Behalve als u de voordelen van de cloud toevoegt. Dan maakt het namelijk niet uit of medewerkers op meerdere plekken werken. En dat het hoofdkantoor en het magazijn zich niet op dezelfde fysieke locatie bevinden. “Onze vaste lijn kwam binnen op een toestel waar niemand zat”, vertelt een ondernemer. “Daarom ging uiteindelijk alles via mobiel, maar dat werd snel rommelig.” Klanten wisten niet wie ze moesten bellen, waardoor er opdrachten gemist werden als iemand net even in overleg zat. Het was onrustig en onduidelijk, omdat het overzicht miste om dit echt goed in te richten.
Dat is zonde, omdat een slimme telefonie-oplossing vanuit de cloud dit met elkaar kan integreren. De vaste lijnen en de mobiele verbindingen werken dan vanuit één systeem. Zo kunnen de planners zien wie er beschikbaar zijn. Worden gesprekken automatisch doorgeschakeld tot ze worden opgenomen. En krijgen klanten dus altijd iemand aan de lijn. Bovendien ervaren veel ondernemers de overstap als makkelijker dan gedacht. Waarna ze veel rustiger werken, omdat de bereikbaarheid op een natuurlijke manier verloopt.
One Net is er voor grotere bedrijven, maar zeker ook voor kleine. Lees hoe Viskon Glas beter bereikbaar werd.
Hoe werkt het?
Telefonie in de cloud klinkt al snel ingewikkeld. Tenminste, wie vervalt in technisch jargon en termen die alleen IT-specialisten begrijpen. Maar dat is gelukkig niet nodig, omdat het zich ook laat uitleggen aan de hand van een eenvoudige vergelijking.
Stelt u zich een bedrijf voor met een fysieke receptie. Die stond voorheen letterlijk in het kantoor, met vervolgens vaste telefoons op ieder bureau. Belde er een klant? Dan ging er ergens een toestel over. Maar was er niemand bij het toestel? Dan werd de telefoon niet opgenomen.
Met One Net van Vodafone verplaatst u de receptie naar de cloud. Er ontstaat een digitale balie, die altijd open is en altijd bereikbaar is. Dat werkt vervolgens heel eenvoudig:
- Een klant belt het algemene nummer
- De digitale receptie controleert wie er beschikbaar is
- Is een collega op kantoor? Dan gaat daar de telefoon over
- Zit iemand thuis te werken? Dan komt het gesprek binnen op mobiel (of op een laptop)
- Is iedereen bezet? Dan volgt automatisch een wachtrij of voicemail met terugbeloptieDat lukt dankzij een belplan, dat beschrijft wie wanneer welke telefoontjes opneemt.
Vervolgens kunt u als organisatie één telefoonnummer gebruiken, voor binnenkomende telefoontjes. Het is mogelijk om medewerkers te koppelen aan zowel vaste toestellen, mobiele telefoons of softphones. Daarnaast kunt u gesprekken automatisch laten doorschakelen, opnemen of analyseren. De telefooncentrale in de cloud biedt al deze professionele mogelijkheden, te beheren via een online dashboard. Komt er een medewerker bij? Die is eenvoudig toe te voegen. Is een medewerker (tijdelijk) afwezig? Koppel de lijn los. Het betekent dat u als bedrijf:
- Beter bereikbaar bent: klanten krijgen sneller iemand aan de lijn
- Minder stress ervaart: omdat duidelijk is wie het aanspreekpunt is
- Professionele overkomt: de klant wordt automatisch doorgeschakeld
Benieuwd of One Net van Vodafone past bij uw bedrijf?
Het is een populaire keuze voor bedrijven met hybride werkplekken. Als medewerkers (gedeeltelijk) thuiswerken zorgt telefonie vanuit de cloud ervoor dat iedereen altijd eenvoudig bereikbaar is. Voor de klant en voor andere relaties, binnen de opgestelde regels van het belplan. Teams kunnen het klantcontact verdelen over de medewerkers die beschikbaar zijn.
Dus heeft u een juridisch adviesbureau met zes mensen? Of een webshop met een klantenservice waar twintig mensen bellen? Een veel groter mkb-bedrijf? Cloudtelefonie, en zeker One Net, schakelt makkelijk mee met uw tempo en de groei van de onderneming. Om de bereikbaarheid goed te regelen, voor een professionele uitstraling naar klanten.
Overstappen op One Net?
De overstap is eenvoudig:
- Inventarisatie: wat gebruikt u nu en hoe kan dat slimmer?
- Koppeling: vaste en mobiele telefonie overzetten naar één centraal systeem
- Livegang: medewerkers bellen via vaste, mobiele of online toestellen
“Veel ondernemers denken dat zo’n overstap lastig of duur is”, merkt Zwang op. “Maar het tegendeel is waar. Niemand hoeft te weten hoe het systeem werkt. Ondernemers willen gewoon dat je bedrijf altijd bereikbaar is. Dáár zorgen wij voor.” Overstappen kan zonder technische kennis, omdat onze Vodafone-accountmanagers of uw IT-partner dit volledig begeleiden. Zonder downtime, dus goed geregeld en betrouwbaar beschikbaar.
Verder lezen over One Net
“Klanten moeten direct goed geholpen worden”
Jeroen Kik - Autocentrum Krimpenerwaard
Deel dit artikel