Overslaan en ga naar inhoud
MKB (5-250 medewerkers)
MKB (5-250 medewerkers)
Grootzakelijk (250+ medewerkers)
Grootzakelijk (250+ medewerkers)

Tijd is geld: wat een goede urenregistratie u kan besparen

Voor u als (kleine) ondernemer of zzp’er is tijd uw meest waardevolle bezit. Efficiënt tijdbeheer is dan ook cruciaal voor succes. Sterker nog: wie gewerkte uren goed registreert, spaart tijd! Dit artikel legt uit waarom dat zo werkt en welke praktische en betaalbare apps u hierbij kunnen helpen.

Urenregistratie is een onmisbaar hulpmiddel voor kleine ondernemers en zzp'ers. Het biedt nauwkeurige facturering, inzicht in uw werkwijze, verhoogt transparantie en klanttevredenheid, en vereenvoudigt de belastingaangifte.

Tijd Is geld: wat een goede urenregistratie u kan besparen

Nauwkeurig factureren

Wie op basis van ‘uurtje factuurtje’ werkt, heeft het vast meegemaakt. Uw opdrachtgever wil zicht hebben op bestede tijd – zo precies mogelijk. Een uitdraai van een goede urenregistratie levert minder discussie op dan een krabbel op een bierviltje. Is de klus ‘aangenomen werk’, maar heeft u vanwege additionele eisen van de klant meer tijd besteed? Een urenregistratie houdt de discussies met uw klant kort.  

Hetzelfde geldt uiteraard voor open calculaties en offertes met een ‘open eind’: u levert uw bewijsvoering moeiteloos, vaak met één druk op een knop. Zzp’ers die op basis van een ‘strippenkaart’ werken (een vast budget voor een periode) kunnen hun klanten met een profi registratiesysteem eenvoudig op de hoogte houden van het gespendeerde tijdsbudget.

Ook interessant: 'Goed werkende technologie maakt werk leuk'

Tijd Is geld: wat een goede urenregistratie u kan besparen

Inzicht in werkwijze en optimalisatie

Een ander voordeel van een goede urenregistratie is dat u uw offertes voor toekomstige opdrachten accurater kunt opstellen. Op basis van de urenbesteding bij afgeronde opdrachten kunt u beter voorspellen welke tijdsinspanning nodig zijn om toekomstige opdrachten op te leveren. 

Ook kunt u met een goede urenregistratie u goed analyseren waar u het meeste tijd aan besteedt. En: waar u tijd verliest. Wie kritisch naar de urenstaatjes kijkt, kan inefficiënte processen identificeren. Uw klant zal uw dankbaar zijn voor uw suggestie om bepaalde tijdrovende zaken (gebleken uit uw systeem) slimmer te organiseren. Werkt u vaak op basis van een vast bedrag of een ‘lump sum’, dan stellen uw inzichten u in staat uw werkwijze te optimaliseren, kostbare tijd te besparen en uw efficiëntie en winstmarges te verhogen.

Ook interessant: 'Blog Martijn Aslander: Werk minder, produceer meer!'

Tijd Is geld: wat een goede urenregistratie u kan besparen

Het heeft ook indirecte voordelen als u uw uren professioneel bijhoudt. Door uw klanten inzage te bieden in de gewerkte uren en kosten, bouwt u vertrouwen op en toont u professionaliteit en zorgvuldigheid. Dit versterkt uw klantrelaties en vergroot de kans op herhaalopdrachten. 

Overigens: een gespecificeerd overzicht van gewerkte uren en kosten kan uw belastingaangifte eenvoudiger maken. U besteedt minder tijd en vermindert de administratieve rompslomp, wat uiteindelijk kan leiden tot lagere kosten voor uw boekhouder/belastingadviseur.

De praktijk: praktische en betaalbare apps

Er zijn diverse apps te die specifiek zijn ontworpen voor urenregistratie, variërend van gratis opties tot betaalde oplossingen met uitgebreide functionaliteiten. Voor zzp’ers tot kleine en wat grotere bedrijven met personeel, dit zijn onze tips, in willekeurig volgorde:

Tijd Is geld: wat een goede urenregistratie u kan besparen

Gekko Uren biedt een gebruiksvriendelijke interface waarmee u eenvoudig uw uren kunt bijhouden. De gratis versie focust op urenregistratie, terwijl de betaalde versie (€10 per maand) extra functies biedt zoals factureren zonder watermerk.

TimeMate is gericht op zowel mkb als zzp'ers en biedt een naadloze synchronisatie tussen de smartphone-app en de webapplicatie. 

MoneyMonk biedt zzp'ers gratis urenregistratie als onderdeel van hun online boekhoudtool. De app is eenvoudig in gebruik en biedt uitgebreide rapportagemogelijkheden om uw urencriterium en factureerbare uren in de gaten te houden.

Toggl is een gebruiksvriendelijke tool waarmee u uw tijdregistratie exact kunt bijhouden. De basisversie is gratis, terwijl de uitgebreide versie enkele euro's per maand kost.

De Timesheet-app biedt uitgebreide mogelijkheden om uw uren bij te houden en te analyseren. U kunt voortgang en resultaten bekijken in lijsten of grafieken en uw gegevens exporteren naar gewenste formaten.

Nanda Urenoverzicht biedt een eenvoudige manier om uw gewerkte uren bij te houden en te exporteren naar Excel, Google Docs of facturatiediensten. De app is beschikbaar voor zowel mobiele apparaten als desktop.

In de Rompslomp tijdregistratie app houdt u uren en kilometers eenvoudig bij. Zet uw declarabele uren daarnaast eenvoudig om in facturen.  

Aan dit overzicht kunnen geen rechten worden ontleend. Informatie over prijzen en voorwaarden was correct op het moment van schrijven, maar kan intussen gewijzigd zijn door de aanbieder.

Meer leren over productiviteit: 'Arbeidsproductiviteit is kassa!'

27

juni 2024

🕒 10:00 - 14:30

📍 Utrecht

Leer meer over cybersecurity

Vodafone Business organiseert een speciale interactieve sessie over security.