Overslaan en ga naar inhoud
MKB (5-250 medewerkers)
MKB (5-250 medewerkers)
Grootzakelijk (250+ medewerkers)
Grootzakelijk (250+ medewerkers)

Arbeidsproductiviteit is kassa! Beter presteren in 5 stappen

Elke organisatie streeft naar maximale productiviteit en efficiëntie. Hoe beter de arbeidsproductiviteit in uw organisatie, hoe hoger de productie en de kwaliteit, en hoe lager de kosten. Dat is kassa, want dat levert winst op. Lees meer en vergroot uw arbeidsproductiviteit in 6 stappen.

Arbeidsproductiviteit is de hoeveelheid goederen en diensten die een groep werknemers in een bepaalde tijd produceert. Ook u kunt in uw organisatie vel doen om meer uit medewerkers en middelen te halenLees hier hoe u dat in vijf stappen kunt doen..

Arbeidsproductiviteit betekenis

We duiken even de theorie in. Arbeidsproductiviteit, wat is dat? Het is een maatstaf voor economische efficiëntie die de hoeveelheid geproduceerde goederen en diensten vergelijkt met de hoeveelheid gebruikte inputs, zoals arbeid en kapitaal. Het geeft de verhouding weer tussen output en input in een economie of bedrijf. In het algemeen wijst een hogere arbeidsproductiviteit op een efficiënter gebruik van middelen.

Ook interessant: Martijn Aslander over 'Minder doen en toch productiever zijn'.

Waarom is het belangrijk voor uw bedrijf?

Arbeidsproductiviteit is een cruciaal onderdeel van zakelijk succes voor organisaties. Het is namelijk rechtstreeks van invloed op de winstmarge van bedrijven. Bovendien maakt een hogere arbeidsproductiviteit producten en diensten van betere kwaliteit mogelijk, zoals bijvoorbeeld een betere klantenservice, lagere productiekosten en kortere levertijden. Door de efficiëntie van werknemers te verhogen, kunnen bedrijven hun winst maximaliseren en hun klanten producten van betere kwaliteit leveren. 

U kunt verschillende dingen doen om de productiviteit van werknemers vergroten. Denk daarbij aan zaken als het verbeteren van de communicatie tussen medewerkers en het geven van prikkels voor goede prestaties. Ook investeren in nieuwe technologie (denk aan de digitale werkplek, werken in de cloud, 5G en IoT) kan de productiviteit een boost geven.

Arbeidsproductiviteit is kassa! Beter presteren in 5 stappen

5 stappen voor meer arbeidsproductiviteit

Stap 1. Blijf uw medewerkers bijscholen

Bijscholing van werknemers is essentieel voor veel bedrijven, vooral voor bedrijven met snel veranderende technologie en processen. Het helpt ervoor te zorgen dat de arbeidsproductiviteit hoog blijft, terwijl het ook de verloopkosten (van personeel) vermindert. Tevens kan regelmatige bijscholing werknemers motiveren om op de hoogte te blijven van trends in de sector en kwaliteitsnormen, waardoor zij een betere service kunnen bieden. 

Ook interessant: 'Investeren in medewerkers betaalt zich drie maal terug'

Stap 2. Introduceer een bonussysteem

De invoering van een bonussysteem is essentieel om de arbeidsproductiviteit te verhogen. Bonussen zijn een stimulans voor werknemers om initiatief te nemen en harder aan hun taken te werken. Ze helpen werknemers te motiveren langer bij het bedrijf te blijven en het verloop te verminderen. Ook is bewezen dat goed opgezette bonussystemen de tevredenheid en prestaties van werknemers verbeteren. 

Stap 3. Voer standaardprocessen in

Het is voor bedrijven van groot belang om standaardprocessen in te voeren om de meest efficiënte en effectieve resultaten te behalen. Standaardisatie zorgt ervoor dat alle werknemers naar hetzelfde doel toewerken, in overeenstemming met de vastgestelde bedrijfsdoelstellingen.

Arbeidsproductiviteit is kassa! Beter presteren in 5 stappen

Stap 4. Arbeidsverdeling

Als het gaat om het bereiken van goed presterende organisaties (HPO's), is het concept van arbeidsverdeling een cruciaal element. Arbeidsverdeling houdt in dat bij het maken van een product de taken verdeeld worden over verschillende werknemers of bedrijven. Taken kunnen dus sneller worden uitgevoerd met minder middelen. Werknemers krijgen verantwoordelijkheid over hun taken en kunnen ze zich zo voor de volle 100% op hun werk toeleggen.

Stap 5. Respecteer werk- en rusttijden

Als werknemers voldoende tijd krijgen om te rusten en zich op te laden, kan dat positieve gevolgen hebben voor de kwaliteit van hun werk, hun moreel en hun algemene gezondheid. Onderzoek heeft ook aangetoond dat het nemen van regelmatige pauzes gedurende de dag kan helpen voorkomen dat mensen fouten maken door vermoeidheid, wat bedrijven veel geld kan kosten.

Arbeidsproductiviteit: wat is het? | Vodafone Business

Schrijf u in voor de nieuwsbrief

Lees ons volledige Privacy Statement