Overslaan en ga naar inhoud
MKB (5-250 medewerkers)
MKB (5-250 medewerkers)
Grootzakelijk (250+ medewerkers)
Grootzakelijk (250+ medewerkers)

Hoe u AI kunt toepassen in digital marketing (met infographic)

AI is een van de krachtigste tools die een bedrijf tot zijn beschikking kan hebben. In dit artikel onderzoeken we hoe AI kan worden gebruikt om je marketingactiviteiten te verbeteren, van het maken van content tot het automatiseren van klantinteracties.

AI kan u helpen bij het uitbreiden, verbeteren en versnellen van uw marketinginspanningen. V-Hub biedt u een basisgids met aanwijzingen en tips, voor een beter resultaat. Alle tips in één overzicht: zie de infographic!

Hoe gebruiken digitale marketeers AI?

AI heeft zijn weg gevonden naar de wereld van digitale marketing dankzij het vermogen om enorme hoeveelheden gegevens snel te analyseren, patronen te identificeren en datagestuurde beslissingen te nemen. Of u nu een SEO-specialist bent, een PPC-professional of gewoon wilt begrijpen hoe u AI effectief kunt gebruiken voor uw merkactiviteit: het integreren van AI in uw marketing kan het resultaat van uw inspanningen verbeteren en extra waarde bieden. 

Hier zijn enkele van de belangrijkste manieren waarop AI digitale marketing kan ondersteunen:

 • Data-analyse en inzichtenAI kan enorme hoeveelheden gegevens doorzoeken om waardevolle inzichten over klantgedrag, voorkeuren en markttrends te ontdekken. Deze gegevens zijn cruciaal om meer te begrijpen over uw klanten. Dus als u AI gebruikt om te helpen met het zware werk van gegevensanalyse, kun kunt tijd vrijmaken om je te richten op een marketingstrategie.
 • Personalisatie - AI maakt sterk gepersonaliseerde contentaanbevelingen en klantervaringen mogelijk, wat de betrokkenheid van gebruikers verbetert.

Lees ook: 'De vier manieren waarop AI ondernemen gaat veranderen'

Hoe u AI kunt toepassen in uw digitale marketing (met infographic)
 • Automatisering - AI automatiseert routinetaken, zoals het markeren van acties uit vergadernotities, waardoor marketeers meer tijd overhouden om zich te richten op strategische inspanningen. Als er taken zijn die u veel tijd kosten, automatiseer ze dan met AI voor een efficiëntere output.
 • Voorspellende analyse - AI kan toekomstige trends en klantgedrag voorspellen, wat helpt bij betere besluitvorming.

Hoe kunt u AI echt toepassen in digitale marketing?

AI kan op verschillende manieren worden toegepast om uw digitale marketinginspanningen te verbeteren. Denk aan:

 • SEO optimalisatie - AI-tools kunnen u helpen uw website te optimaliseren voor zoekmachines. Ze analyseren zoekwoorden, volgen rankings en stellen verbeteringen voor. Ze kunnen ook helpen met on-page optimalisatie en aanbevelingen voor content. Kijk eens naar AlliAI voor hulp hierbij. Het heeft een live editor die u kan helpen bij het bewerken en optimaliseren van tekst voor SEO. Hoewel AI kan worden gebruikt om SEO-inspanningen te ondersteunen, dient u het wel zorgvuldig te gebruiken om ervoor te zorgen dat de beste content wordt gemaakt, in lijn met de richtlijnen van Google. Zo voorkomt u straffen en zorgt u ervoor dat uw content uniek en betrouwbaar is. 
 • Inhoud creëren - Hoewel AI-tools zoals Jasper en Frase de menselijke creativiteit niet kunnen vervangen, kunnen ze wel helpen bij het genereren van koppen en bij het brainstormen over ideeën. Dit kan tijd besparen en waardevolle aanknopingspunten bieden voor uw contentmakers.

Ook interessant: 'Stoomcursus AI: hoe schrijft u de slimme, effectieve prompt'

Hoe u AI kunt toepassen in uw digitale marketing (met infographic)
 • E-mailmarketing - AI kan e-mailcampagnes personaliseren, uw publiek segmenteren en e-mails versturen op optimale tijdstippen, voor maximale engagement/betrokkenheid. Dit verhoogt de open rates en conversiepercentages. Tools zoals Campaigner bieden de mogelijkheid om e-mailcampagnes te personaliseren om de klantervaring te verbeteren, met functies zoals segmentatie voor gerichte campagnes en geolocatie waarmee u content kunt aanpassen op basis van de locatie van de klant.  
 • Beheer van sociale media - AI kan het plaatsen van berichten op sociale media automatiseren, inhoud inplannen en zelfs reageren op opmerkingen en berichten. Sociale mediaplanners zoals Buffer en Later hebben AI-assistenten geïntroduceerd voor het schrijven van bijschriften en het plannen. Chatbots met AI, zoals Chat GPT, kunnen directe klantenondersteuning bieden. 
 • Voorspellende analyse - AI-tools kunnen historische gegevens analyseren om toekomstige trends en klantgedrag te voorspellen. Dit onschatbare inzicht kan u helpen bij het opstellen van goede marketingstrategieën. Enkele tools voor voorspellende analyse zijn Google Cloud BigQuery en Alteryx
 • Reclame - AI in reclame is een game-changer. Sommige betaalde advertentieplatforms gebruiken AI om uw advertentie-uitgaven, targeting en creatieve elementen te optimaliseren, zodat uw advertenties het juiste publiek bereiken. Tools zoals Optimove helpen het giswerk uit uw marketing te halen door met voorspellende modelleringsfuncties aan te geven hoe waarschijnlijk het is dat uw klant converteert. 

Gemist? Kijk het hier terug: 'Tech4Business ontdekt de toekomst van werk (met AI)'

Hoe u AI kunt toepassen in uw digitale marketing (met infographic)

AI-tools voor marketing

We hebben vastgesteld hoe AI kan worden gebruikt in digitale marketing. Laten we nu eens kijken naar een aantal specifieke tools die beschikbaar zijn op de markt. Deze tools zijn ontworpen om taken te vereenvoudigen en de efficiëntie te verbeteren:

 1. Jasper voor copywriting - Jasper is een AI-tool voor copywriting die kan helpen bij het genereren van marketingcontent. Met de juiste aanwijzingen kan het suggesties geven voor blogberichten, advertentieteksten en inhoud voor sociale media. U moet echter wel menselijke creativiteit en context toevoegen voor uw lezers - anders loopt u het risico dat u klinkt als elk ander bedrijf dat AI-gegenereerde inhoud publiceert.
 2. Chat GPT voor automatisering - Chat GPT kan interacties met klanten op uw website of sociale mediakanalen automatiseren. Het is alsof er 24/7 een virtuele assistent beschikbaar is om veelvoorkomende vragen te beantwoorden en ondersteuning te bieden, wat de klantervaring verbetert.
 3. Descript voor het maken van video's - Descript1 is een tool die AI gebruikt om audio- en videocontent te transcriberen en te bewerken. Het kan helpen bij het maken van boeiende videocontent door het bewerkingsproces te vereenvoudigen.
Hoe u AI kunt toepassen in uw digitale marketing (met infographic)

De voordelen van AI-tools

Maar wat zijn de voordelen die deze tools bieden en waarom zou u moeten overwegen om ze te integreren in uw digitale marketinginspanningen? 

 1. Verbeterde efficiëntie - AI-tools stroomlijnen taken, zodat uw marketingteam zich kan richten op strategische planning en creativiteit. Dit versnelt ook de uitvoering van uw campagne en betekent dat u sneller kunt reageren op veranderingen in de markt. 
 2. Datagestuurde besluitvorming - AI kan gegevens analyseren op een schaal en met een snelheid die voor mensen onmogelijk zou zijn. Dit zorgt voor beter geïnformeerde, datagestuurde besluitvorming. 
 3. Personalisatie - Gepersonaliseerde marketingcontent kan de klantbetrokkenheid en conversiepercentages aanzienlijk verbeteren. AI helpt het personalisatieproces te automatiseren door content af te stemmen op individuele voorkeuren en gedragingen. 
 4. Kostenbesparingen - Automatisering vermindert de behoefte aan handmatige arbeid, waardoor mogelijk wordt bespaard op operationele kosten. AI kan u ook helpen uw advertentie-uitgaven te optimaliseren, zodat uw marketingbudget efficiënt wordt besteed. 
 5. Verbeterde klantervaring - AI-gestuurde chatbots bieden onmiddellijk antwoord en hulp aan klanten, waardoor hun ervaring met uw merk wordt verbeterd.

Belangrijk: onthoud dat het gebruik van AI voor marketing niet betekent dat u de kantjes eraf loopt met je digitale marketing of dat je je team vervangt. Wel kan AI terugkerende taken afhandelen, inzichten verschaffen en de efficiëntie verbeteren. De creatieve aspecten van marketing vereisen echter nog steeds het menselijke ‘touch’. 

Alle tips in één overzicht? Download onze infographic!

Alles leren over digital marketing? Bekijk de serie
Hoe u AI kunt toepassen in uw digitale marketing - met infographic

Schrijf u in voor de nieuwsbrief

Lees ons volledige Privacy Statement

Onderwerpen