Hybride werken 2023 – 4 trends bepalen werkplek van de toekomst

Hybride werken, we houden ervan. Tachtig procent van werkend Nederland gaf aan na de pandemie hybride te willen werken (TNO, 2022). Maar hoe zorgen we ervoor dat de omstandigheden voor dat hybride werken optimaal zijn? Waar moeten we op letten en wat gaat 2023 ons brengen? 

Werken ziet er tegenwoordig heel anders uit dan voor de pandemie. We kiezen steeds vaker voor ‘the best of both worlds’, oftewel: hybride werken. We zitten thuis voor extra focus, en koersen naar kantoor of flexplek voor creatieve sessies en live contact met collega’s. Uitstekend! Maar hoe ziet onze hybride werkplek van 2023 eruit? 

Meer informatie over de veilige werkplek vindt u in ons e-book over security. Maak ook kennis met onze tips & tricks bij het inrichten van de werkplek. Hybride werken goed regelen? Bekijk onze oplossingen

Succesvol ondernemen? Omarm de digitalisering! Hoe en waar te beginnen? Doe de Business Scan, binnen 5 minuten heeft u een passend advies. 

Hoe ziet onze hybride werkplek van 2023 eruit? Dit zijn de vier belangrijke trends die de ‘looks’ en de organisatie van de werkplek van de toekomst bepalen. 

Hybride werken 2023 – 4 trends bepalen werkplek van de toekomst

Trend 1: Exit kantoortuin, hallo flexplek

Fotolijstjes, snuisterijen gepersonifieerde koffiemokken kunnen mee naar huis. Het persoonlijke van je oude werkplek maakt plaats voor een leeg canvas waar iedereen zijn eigen tijdelijke werkstation van maakt. Het aantal bedrijven dat actief bezig is met het ‘flexibiliseren’ van werkplekken groeit, aldus Randstad. Kenmerkend voor deze ruimtes is de mate waarin ze aanpasbaar zijn (denk aan room deviders, waardoor een ruimte eenvoudig opgesplitst kan worden) of de aanwezigheid van office pods (kleine capsules waarin rustig gebeld of vergaderd kan worden). 

Trend 2: Work from anywhere policy

Een aantal vooruitstrevende bedrijven is al volledig overgestapt op de ‘Work from anywhere policy’, wat inhoudt dat ze werknemers aanmoedigen overal (ter wereld) te werken waar zij willen. Of u nu manager bent of developer, of u op het strand zit of gewoon thuis; de fysieke werkplek is bij deze bedrijven passé. Bedrijven hebben steeds vaker een virtueel hoofdkantoor, vertelt Michiel Meyer, CEO van Workwize (De Ondernemer, 2022). “Het is de plek waar medewerkers alle informatie kunnen vinden over het bedrijf, het is de plek waar onboarding van nieuwe mensen plaatsvindt, waar het personeel met elkaar communiceert en zaken worden geregeld zoals budget voor het inrichten van een thuiskantoor.”

“We gaan steeds meer gebruikmaken van slimme apps die ons werk gemakkelijker maken. Denk aan apps waarmee je via een push melding documenten kan accorderen, apps voor planning – en tijdregistratie of apps waarmee je eenvoudig declaraties kan invoeren.”

Trend 3: Vergaderen in de meta verse

We gaan steeds meer gebruikmaken van slimme apps die ons werk gemakkelijker maken. Denk aan apps waarmee u via een push melding documenten kan accorderen, apps voor planning – en tijdregistratie of apps waarmee u eenvoudig declaraties kunt invoeren. Ook voor virtual reality, augmented reality en gamification, waar we in 2022 nog wat huiverig tegenover stonden, is de tijd inmiddels rijp. Denk aan digitale ruimtes in de meta verse voor meetings en bijeenkomsten, die u als avatar kunt bijwonen (Reporters Online, 2022)

Hybride werken 2023 – 4 trends bepalen werkplek van de toekomst

Trend 4: Verbinding en veiligheid

Nederland is een van de best verbonden landen wereldwijd. Heel fijn, maar dan bent u er nog niet. (Nieuwe) ontwikkelingen zoals cloud-toepassingen en edge computing, vragen om een steeds sterkere verbinding, die bovendien waterdicht is. De ontwikkeling van netwerktechnologieën zoals 5G, Zero Trust-framework, SDWAN en SASE zijn cruciaal voor de veiligheid en snelheid waarmee we met elkaar zijn verbonden (ITDaily, 2021). Hier gaat u in 2023 dus nog veel meer over horen. 

Maak ook kennis met onze tips & tricks bij het inrichten van de werkplek. Lees hier over wat een goede werkplek kost

Hybride werken 2023 – 4 trends bepalen werkplek van de toekomst

Speelt hybride werken in uw organisatie een grote rol en werken uw medewerkers overal en nergens? Heeft u als ondernemer medewerkers in uw team die veel on the road zijn - altijd en overal productief? Misschien wordt het voor u en uw medewerkers tijd voor een echte no-limits oplossing.

Hybride werken 2023 – 4 trends bepalen werkplek van de toekomst

Hybride Vooruit

Alle collega's en klanten steeds verbonden met de zaak. Overal.

BusinessScan

Advies over uw digitale oplossingen

Beter en veiliger samenwerken met uw medewerkers? Slimmer bereikbaar zijn? Doe de Business Scan en krijg binnen 5 minuten gratis en vrijblijvend ICT-advies voor uw bedrijf.