Overslaan en ga naar inhoud
MKB (5-250 medewerkers)
MKB (5-250 medewerkers)
Grootzakelijk (250+ medewerkers)
Grootzakelijk (250+ medewerkers)

Hybride werken 2023 - Wat kost de thuiswerkplek straks?

Ruim de helft van de werkgevers heeft een thuiswerkbeleid voor de lange termijn. Niet zo gek, want ruim tachtig procent van werkend Nederland geeft aan graag thuis te werken (TNO, 2022). Maar hoe zit een geschikte thuiswerkplek in elkaar? En hoe diep moet je als werkgever in de buidel tasten om deze plek in ieders voordeel te laten werken?  

De kosten van het thuiswerken is al ruim twee jaar een veelbesproken onderwerp onder werkgevers en HR-afdelingen. Waar moet een thuiswerkplek nou eigenlijk aan voldoen, wat kost het en wie moet de portemonnee trekken? 

Meer informatie over de veilige werkplek vindt u in ons e-book over security. Maak ook kennis met onze tips & tricks bij het inrichten van de werkplek. Hybride werken goed regelen? Bekijk onze oplossingen

Succesvol ondernemen? Omarm de digitalisering! Hoe en waar te beginnen? Doe de Business Scan, binnen 5 minuten heeft u een passend advies. 

Wat zegt de arbodienst over de thuiswerkplek?

“De werkgever moet zijn werknemers actief instrueren. Hoe een werknemer veilig en gezond zijn werk kan doen, moet een terugkerend onderwerp van gesprek zijn tussen werkgever en werknemer”, lezen we op het Arboportaal.  Wat dat ‘veilig en gezond’ precies inhoudt, wordt puntsgewijs uiteengezet. Zo moet het beeldscherm op ooghoogte staan, het bureau dient in hoogte verstelbaar te zijn, evenals de bureaustoel. Daarnaast is er een losse muis en toetsenbord nodig om rug – en hoofdklachten te voorkomen. Compensatie voor de kosten die worden gemaakt voor de ‘gezonde thuiswerkplek’ worden overigens steeds vaker opgenomen in cao’s. 

Hybride werken 2023 - Wat kost de thuiswerkplek straks?

De 2 euro-vrijstelling

Het bakkie koffie, de verlichting, verwarming; werk je niet op kantoor, dan maak je die kosten thuis. Volgens het Nibud komen deze kosten neer op € 3 per dag. Sinds 1 januari 2022 mag de werkgever een onbelaste vergoeding voor thuiswerkkosten geven van € 2 per thuisgewerkte dag. 

Vergoeding van thuiswerk-gear

Het bureau, computer, bureaustoel; wie thuis goed aan de bak wil, heeft een complete uitrusting nodig. De kosten hiervan zijn (volgens artikel 44 van de Arbowet) voor de rekening van de werkgever. De kosten van thuiswerk-equipment kunnen (onder voorwaarden) al onbelast worden vergoed aan de werknemer door middel van de gerichte vrijstelling voor Arbo-voorzieningen of de gerichte vrijstelling voor noodzakelijke communicatiemiddelen De kosten voor een bureaustoel, computer of telefoon vallen al binnen de gerichte vrijstellingen van de werkkostenregeling, waardoor de werkgever daar geen belasting over hoeft te betalen (Salaris van Morgen, 2022). 

“SDWAN maakt connecten makkelijker én minder kostbaar.”

Altijd verbonden

Werk je thuis, dan is betrouwbare internetverbinding natuurlijk een must. Maar wie draait er op voor de kosten van het abonnement? De werkgever kan naar rato het aantal dagen vergoeden dat een werknemer thuiswerkt. Wanneer iemand bijvoorbeeld twee dagen vanuit huis werkt, dan kan de werkgever besluiten 2/7 van het internetabonnement te vergoeden. De volgende stap in veilige en snelle verbinding is niet alleen 5G, maar ook SDWAN (software defined - wide area network); een techniek die het ons (volgens kenners) in de nabije toekomst nog makkelijker, goedkoper en vooral veiliger maakt om met slimme apps te werken en met elkaar te connecten.

Hybride werken 2023 - Wat kost de thuiswerkplek straks?

Het kostenplaatje

Van een kopje koffie tot een beter internetabonnement; een fulltimer maakt met thuiswerken per jaar € 400 extra kosten. Werkt u vijf dagen per week en maakt uw werkgever gebruik van de WKR (werkkostenregeling), dan krijgt u een maandelijkse thuiswerkvergoeding van €40. Leuk allemaal, maar de kosten van thuiswerken zijn allerminst constant. Wat dacht u namelijk van de stijgende energieprijzen en inflatie? De kosten van het thuiswerken zullen daardoor in 2023 zeer waarschijnlijk stijgen… 

Hybride werken in 2023 - Wat kost de thuiswerkplek straks?

Speelt hybride werken in uw organisatie een grote rol en werken uw medewerkers overal en nergens? Heeft u als ondernemer medewerkers in uw team die veel on the road zijn - altijd en overal productief? Misschien wordt het voor u en uw medewerkers tijd voor een echte no-limits oplossing.

Hybride werken in 2023 - Wat kost de thuiswerkplek straks?

Hybride Vooruit

Alle collega's en klanten steeds verbonden met de zaak. Overal.