Direct naar inhoud

Meer dan helft thuiswerkers kampt met storingen tijdens beeldbellen

Bevroren beelden, wegvallende stemmen en onderbroken presentaties - het zijn scenario's die bijna elke thuiswerker herkent. Terwijl videobellen onmisbaar is geworden voor het moderne werkleven, worstelt meer dan de helft van alle thuiswerkers regelmatig met technische problemen die hun productiviteit belemmeren.

Dit onderzoek onthult de werkelijke omvang van videobelproblemen bij thuiswerkers en biedt concrete oplossingen. Ontdek welke technische uitdagingen het meest voorkomen en leer hoe je jouw thuiswerkplek kunt optimaliseren voor storingsvrije videogesprekken. Leerzaam voor iedereen die professioneel en efficiënt wil thuiswerken.

Videobellen is uitgegroeid tot een vaste routine in het moderne werkleven. Onderzoek toont aan dat de helft van alle werknemers maandelijks minimaal één online vergadering vanuit huis bijwoont, waarbij gemiddeld ruim vier uur per week wordt besteed aan digitale meetings. Een op de tien werknemers spendeert zelfs tien uur of meer aan videobellen. 

Meer dan helft thuiswerkers kampt met storingen tijdens beeldbellen

Connectieproblemen

Echter, het thuiswerken via videoverbindingen verloopt verre van probleemloos. Uit een studie van PanelWizard, uitgevoerd in opdracht van Ziggo, komt naar voren dat ongeveer de helft van alle thuiswerkers geconfronteerd wordt met connectieproblemen tijdens hun digitale gesprekken. Deze dagelijkse realiteit van videobellen heeft zelfs geleid tot de ontwikkeling van een geheel nieuwe terminologie die inmiddels standaard onderdeel vormt van online meetings.

Voor talloze thuiswerkers zijn het vertrouwde scenario's geworden: collega's die simultaan spreken, plotseling vastlopende beelden of falende presentaties. Slechts 18 procent van de thuiswerkers ondervindt nooit connectieproblemen tijdens videoconferenties. De overgrote meerderheid (81 procent) krijgt hiermee te maken, waarbij één op de vijf personen dit bij de helft of meer van hun gesprekken meemaakt. Bovendien geeft een deel van de thuiswerkers aan regelmatig van locatie te moeten wisselen om tijdens videogesprekken een betere signaalsterkte te verkrijgen.

Video over snel internet: 'Video - Kavel 10 met snel zakelijk internet: landmeten vanuit de lucht'

Meer dan helft thuiswerkers kampt met storingen tijdens beeldbellen

Technische uitdagingen in cijfers

  • 41 procent ondervindt dat het beeld van gesprekspartners soms tot regelmatig vastloopt
  • 29 procent ziet en/of verstaat anderen niet altijd helder
  • 22 procent merkt dat anderen hen niet altijd goed kunnen zien of horen
  • 15 procent verliest door gebrekkige (wifi-)verbinding soms zoveel tijd dat gesprekken niet tot de essentie komen
  • 14 procent heeft wel eens belangrijke informatie gemist door connectieproblemen
  • 13 procent moet gesprekken soms onderbreken vanwege wifi-storingen

Robin Kroes, Directeur Consumentenmarkt bij VodafoneZiggo, reageert hierop: "De resultaten maken duidelijk dat videobellen inmiddels niet meer weg te denken is uit het dagelijkse werkleven. Tegelijkertijd ervaren veel thuiswerkers nog regelmatig haperingen in de verbinding. Ziggo weet hoe belangrijk het is dat je overal in huis, en zeker op je werkplek, kunt vertrouwen op goed werkende wifi. Als alles soepel loopt, zie je direct dat het werkplezier én de efficiëntie toenemen en dat thuiswerken prettig en productief wordt."

Nieuwe taal voor digitale communicatie

Videobellen heeft niet alleen de werkwijze getransformeerd, maar ook een unieke woordenschat gecreëerd. Het onderzoek onthult dat de zin "Je staat op mute…" met 67 procent de meest gehoorde opmerking is tijdens online vergaderingen. Andere veelvoorkomende uitspraken zoals "Oh sorry, jij eerst…", "Zie je mijn scherm?" en "Je viel weg" zijn voor meer dan de helft van de videobellers onderdeel van hun dagelijkse woordenschat geworden. Bijna een kwart van de videobellers hoort deze uitdrukkingen frequent tijdens online bijeenkomsten.

Meer dan helft thuiswerkers kampt met storingen tijdens beeldbellen

Technische oplossingen voor betere connectiviteit

Kees van Gestel, technician bij Ziggo, licht toe: "Voor videobellen zonder haperingen is het belangrijk dat je wifi-signaal in huis overal sterk genoeg is. De internetsnelheid die je afneemt, haalt meestal moeiteloos de voordeur, maar in huis zelf kan die snelheid afnemen door afstand, dikke muren, metalen objecten, vloerverwarming of apparaten zoals magnetrons of babyfoons. Het modem kan je niet altijd makkelijk verplaatsen aangezien die op een vaste plek staat. Daarom is het aan te raden om wifi-versterkers toe te voegen op plekken waar het bereik minder is, zoals in een afgelegen kamer, op zolder of in een hoek van het huis. Door de versterker strategisch te plaatsen, verbeter je het signaal en de snelheid in die ruimte van het huis."

Methodologie van het onderzoek

De studie werd in april 2025 uitgevoerd door onderzoeksbureau Panelwizard onder een representatieve selectie van werkende Nederlanders van 18 jaar en ouder die minimaal eens per maand vanuit huis videobellen. In totaal participeerden 1.084 respondenten binnen de doelgroep. De steekproef is representatief naar geslacht, leeftijd, opleiding en arbeidsparticipatie, waardoor de uitkomsten een accuraat beeld geven van de Nederlandse beroepsbevolking.

Meer weten over betrouwbaar zakelijk internet? 'Zakelijk internet voor mkb'

De MKB Mentor

Krijg 1-op-1 advies van een mede-ondernemer