Overslaan en ga naar inhoud
MKB (5-250 medewerkers)
MKB (5-250 medewerkers)
Grootzakelijk (250+ medewerkers)
Grootzakelijk (250+ medewerkers)

Wat is PPC? En hoe ontwikkelt u een PPC-campagne die werkt?

Als u succesvol wilt zijn met uw bedrijf, dan moet u de belangrijkste digitale marketingconcepten en -strategieën begrijpen. Neem bijvoorbeeld PPC, oftewel Pay-Per-Click advertising. Als u zich ooit hebt afgevraagd wat PPC is of hoe u het potentieel ervan kunt benutten, lees dan verder. 

Wat is PPC en hoe kunt u het potentieel ervan benutten? Ga terug naar de basis met deze uitleg. Dit artikel gaat in op de betekenis van Pay-Per-Click advertising. Ook krijgt u waardevolle inzichten in het uitvoeren van effectieve PPC-campagnes. Meer weten over digital marketing? Bekijk de serie.

Wat is PPC en wat betekent het?

PPC staat voor Pay-Per-Click, een digitaal advertentiemodel waarbij adverteerders bieden op zoekwoorden om hun advertenties bovenaan de zoekresultaten van zoekmachines, zoals Google, te laten verschijnen.

Lees ook: Welke 'social' werkt voor uw bedrijf?'

Hoe werkt pay-per-click advertising?

PPC-adverteren is een op biedingen gebaseerd systeem. Adverteerders bieden op trefwoorden die relevant zijn voor hun bedrijf. Wanneer een gebruiker een zoekopdracht invoert die overeenkomt met deze zoekwoorden, bepaalt een veiling welke advertentie op de eerste plaats verschijnt. Factoren zoals de hoogte van het bod, de kwaliteit van de advertentie en de relevantie beïnvloeden het resultaat. 

Elke keer dat een gebruiker op een advertentie klikt, betaalt de adverteerder het geboden bedrag. Het doel is om uw advertentie op het juiste moment aan het juiste publiek te tonen, zodat u uw kansen maximaliseert om hen op kosteneffectieve wijze in klanten te converteren.

Wat is PPC? En hoe ontwikkelt u een PPC-campagne die werkt?

Wat is PPC in Google Ads?

Google Ads, voorheen bekend als Google AdWords, is een van de beste PPC-platforms. Hiermee kunnen bedrijven advertenties weergeven op de zoekmachine en partnernetwerken van Google. Wanneer gebruikers zoeken naar zoekwoorden die gerelateerd zijn aan uw bedrijf, kunnen uw advertenties prominent worden weergegeven in de zoekresultaten, waardoor er verkeer naar uw website wordt geleid.
 

Zijn GoogleAds en PPC hetzelfde?

Google Ads is het PPC-reclameplatform van Google, terwijl PPC reclame omvat op verschillende platforms, waaronder Google Ads, Microsoft en Meta. 

Tips voor het creëren van een PPC-strategie

Nu we de basis hebben behandeld van wat PPC is, laten we ons verdiepen in het creëren van een effectieve PPC strategie: 

Stel duidelijke doelen - Wilt u het websiteverkeer verhogen, conversies stimuleren of de merkbekendheid vergroten? Als u eenmaal hebt nagedacht over de doelen die u wilt bereiken, wordt het creëren van uw PPC campagnes eenvoudig, dus het is belangrijk om duidelijke PPC doelstellingen te creëren die u kunt meten en waarover u kunt rapporteren gedurende de strategie. 

Zoekwoordonderzoek - Gebruik tools zoals Google Keyword Planner om de meest relevante en goed presterende zoekwoorden voor uw bedrijf te identificeren. Als u weet waar uw doelgroep naar zoekt door middel van zoekwoordenonderzoek, kunt u deze zoekopdrachten opnemen in uw advertentieteksten en website-inhoud om ze zo gericht mogelijk te maken.

Budgettoewijzing - Bepaal uw advertentiebudget en wijs het strategisch toe. Uw zoekwoordenonderzoek zal u een idee geven van hoeveel u moet uitgeven en het berekenen van uw advertentie-uitgaven zal u helpen bij het bepalen van uw maandelijkse PPC budget. 

Ook interessant: 'Digital marketing serie #8: zie uw verkeer met Google Analytics'

Wat is PPC? En hoe ontwikkelt u een PPC-campagne die werkt?
  • Advertentie kopij maken - Maak overtuigende teksten die uw doelgroep aanspreken en uw unieke verkoopargumenten benadrukken. Moedig uw publiek aan om door te klikken naar uw website vanuit uw PPC advertentie in de SERPs door ervoor te zorgen dat uw advertentietekst relevante zoekwoorden en zoveel mogelijk nuttige informatie bevat. Vergeet niet om een CTA (call to action) op te nemen en houd uw tekst beknopt.
  • Optimalisatie van landingspagina's - Uw landingspagina's moeten in lijn zijn met de boodschap van de advertentie om een naadloze gebruikerservaring te bieden. Zodra een gebruiker op uw advertentie heeft geklikt en naar uw landingspagina wordt geleid, wilt u ervoor zorgen dat ze alle informatie vinden die ze nodig hebben op uw webpagina en dat ze hun reis door uw website vervolgen tot aan hun conversie. Dit is waar SEO kan helpen uw PPC-activiteit te ondersteunen.
  • Advertentie testen - A/B test regelmatig de koppen, beschrijvingen en afbeeldingen van uw advertenties om te ontdekken welke variaties het beste presteren. U kunt snel identificeren wat werkt en wat moet worden aangepast om uw PPC resultaten te verbeteren door uw campagnes te testen.
  • Monitoring en optimalisatie - Pas biedingen, zoekwoorden en targeting aan op basis van prestatiegegevens. Zorg voor een robuuste meetstrategie om te begrijpen hoe uw campagnes presteren. Denk na over de KPI's en PPC statistieken die u wilt meten, zoals ROAS (return on ad spend), click through rate en conversies.  Blijf gedurende uw campagne de prestaties monitoren om inzicht te krijgen in verbeterpunten. Hieronder gaan we dieper in op meten om u te helpen bij uw voorbereiding op succes. 

Ook interessant: 'Digital marketing serie #8: zie uw verkeer met Google Analytics'

Wat is PPC? En hoe ontwikkelt u een PPC-campagne die werkt?

Tips voor het creëren van een PPC-strategie

Als u het succes van uw PPC campagnes niet meet, kunt u geen gegevensgestuurde beslissingen nemen om de prestaties te verbeteren. Het is belangrijk om uw meetgegevens en KPI's aan het begin van uw PPC strategie te definiëren, als onderdeel van uw algemene doelstellingen en doelen. Overweeg de volgende belangrijke meetgegevens:

  • Click-Through Rate (CTR) - Het percentage gebruikers dat op uw advertentie klikt nadat ze deze hebben gezien. Een hogere CTR geeft aan dat je advertentie relevant en aantrekkelijk is.
  • Conversiepercentage - Het percentage gebruikers dat een gewenste actie voltooit, zoals het doen van een aankoop of het invullen van een contactformulier.
  • Kwaliteitsscore - Een Google Ads-metriek die wordt gebruikt om de kwaliteit en relevantie van uw zoekwoorden, advertenties en landingspagina's te evalueren. 
  • Rendement op advertentie-uitgaven (ROAS) - De omzet die wordt gegenereerd voor elke dollar die wordt uitgegeven aan advertenties.
  • Kosten per klik (CPC) - CPC meet de kosten van elke klik op uw advertentie.
  • Advertentiepositie - Controleer waar uw advertenties verschijnen in de zoekresultaten - hogere advertentieposities verhogen uw zichtbaarheid en doorklikpercentages.
Wat is PPC? En hoe ontwikkelt u een PPC-campagne die werkt?

Top advertentie-platforms

Nu u de basisprincipes van PPC kent, gaan we de top platforms verkennen om u te helpen begrijpen hoe je advertentiecampagnes kunt implementeren via Google, Youtube en sociale kanalen. 

YouTube: YouTube, eigendom van Google, is het ideale platform om een groot publiek te bereiken met boeiende videocontent.  

Meta Ads: Met zijn uitgebreide gebruikersbasis en gedetailleerde targetingopties zijn Meta Ads een krachtig hulpmiddel om specifieke demografische groepen te bereiken. Verbeter je vaardigheden met Meta's e-learning platform, Meta Blueprint.

Instagram Ads: Perfect voor bedrijven met aansprekende visuals. Eigendom van Meta, waardoor het eenvoudig is om campagnes op beide platforms te beheren. Lees onze stap-voor-stap gids voor het maken van een Instagram-advertentieplan.

Microsoft Advertising: Voorheen Bing Ads, biedt Microsoft Advertising een alternatief voor Google Ads, vaak tegen lagere kosten per klik.

LinkedIn: LinkedIn is ideaal voor B2B-marketing en biedt nauwkeurige targetingopties om professionals in uw branche te bereiken. Lees onze gids over het gebruik van TikTok voor uw bedrijf.

TikTok: Uitstekend geschikt voor het bereiken van een jonger, zeer betrokken publiek via videoadvertenties in korte vorm. Lees onze gids over het gebruik van TikTok voor uw bedrijf.

Twitter / X: Hiermee kunt u tweets promoten bij een breed of specifiek publiek, waardoor het een veelzijdig platform is voor merkpromotie.

Verken dus de verschillende advertentieplatforms en onthoud dat een robuuste PPC-strategie, naast voortdurende optimalisatie, de sleutel is tot PPC-succes. 

Alles leren over digital marketing? Bekijk de serie
Wat is PPC? En hoe ontwikkelt u een effectieve PPC-campagne?

Schrijf u in voor de nieuwsbrief

Lees ons volledige Privacy Statement

Onderwerpen