Overslaan en ga naar inhoud

NB-IoT

Apparatuur en sensoren op afstand verbinden

via smalle bandbreedte

Bedrijven die gebruik maken van Internet of Things willen apparaten en sensoren op een veilige en betrouwbare manier verbinden, zonder hoge kosten of complexiteit. NB-IoT biedt een sterk en bijzonder efficiënt netwerk, waarmee u zelfs apparaten diep in gebouwen of onder de grond kunt bereiken.

Op deze pagina

 Wat is NB-IoT?
 De voordelen en uitdagingen
 Inspirerende artikelen en podcasts

Wat is NB-IoT?

NB-IoT (Narrowband IoT) is een IoT-netwerk dat machines gebruiken om energiezuinig op afstand met elkaar te communiceren. Het netwerk is enorm sterk, waardoor het zelfs ondergronds een goede connectiviteit biedt. NB-IoT wordt wereldwijd ondersteund als standaard voor LPWAN (low power wide area networks). Het netwerk staat ook wel bekend als LTE Cat NB.

NB-IoT trends en cijfers

NB-IoT trends en cijfers weergegeven in een infographic

Toepassingen van NB-IoT

Het sterke NB-IoT-netwerk kan worden ingezet voor allerlei doeleinden:

sociale contacten

Veel apparaten gebruiken het 2G-netwerk om te communiceren. Vanaf juni 2023 wordt 2G in Nederland uitgefaseerd en in april 2025 komt het helemaal te vervallen. NB-IoT is een krachtiger en moderner alternatief voor 2G.

werklocatie

Slimme meters

NB-IoT wordt vaak gebruikt voor slimme meters, omdat deze slechts een kleine hoeveelheid gegevens verzenden. Bovendien is het netwerk sterk genoeg om ook te verbinden met apparaten diep in gebouwen of onder de grond.

Beveiligingsuitdaging

Slimme steden

Veel toepassingen om steden slimmer te maken gebruiken NB-IoT. Denk bijvoorbeeld aan straatverlichting of parking monitoring. Omdat NB-IoT ontzettend sterk is, kan het netwerk ook ondergronds worden gebruikt.

ergonomische werkplek

Smart farming

Boeren gebruiken NB-IoT om bijvoorbeeld de bodemvochtigheid, gewassen en vee te monitoren. NB-IoT is ook heel geschikt voor om waterstanden bij te houden en het watergebruik te reguleren.

Voordelen van NB-IoT

Het NB-IoT-netwerk is breed inzetbaar voor bedrijven:

ongelijke behandeling

Goede dekking op slecht bereikbare plekken

Het krachtige netwerk is sterk genoeg om door dikke muren heen te gaan en kan ook onder de grond worden gebruikt.

sociale contacten

Schaalbaar

NB-IoT kan worden gebruikt om enorme hoeveelheden IoT-apparaten te verbinden. Hierdoor is het ideaal voor grootschalige implementaties zoals slimme steden, landbouw en industrie.

Beveiligingsuitdaging

Energiezuinig

NB-IoT is ontworpen om de levensduur van de batterij van IoT-apparaten te verlengen. Een batterij gaat daardoor wel 10 tot 15 jaar mee.

werklocatie

Lage kosten

Als bijzonder efficiënt netwerk gaat NB-IoT zuinig om met energie en hulpbronnen. De kosten per apparaat zijn relatief laag en NB-IoT helpt uw bedrijf de operationele kosten te verlagen.

Beveiligingsuitdaging

Veilige verbinding

NB-IoT zorgt voor een veilige verbinding door het versleutelen van gegevens, goede authenticatie en beveiligingsfuncties.

sociale contacten

Duurzaam

Door het lage energieverbruik en het gebruik van bestaande netwerkstructuren draagt NB-IoT bij aan de duurzaamheid van uw bedrijf.

Uitdagingen van NB-IoT

NB-IoT biedt niet altijd een geschikte oplossing:

sociale contacten

Door de lagere gegevenssnelheid zit er enige vertraging op de gegevensuitwisseling van NB-IoT.

werklocatie

Niet geschikt voor grote hoeveelheden data

NB-IoT kan, zoals elk low power wide area-netwerk, alleen kleine hoeveelheden data versturen.

De dekking van NB-IoT

Het NB-IoT-netwerk in Nederland biedt een goede dekking. Ondanks de landelijke NB-IoT coverage is het mogelijk dat het netwerk in bepaalde gebieden niet altijd beschikbaar is. Vodafone blijft werken aan verbetering van het NB-IoT-netwerk, zodat uw bedrijf optimale connectiviteit kan blijven ervaren.

NB-IoT: narrowband IoT-netwerk | Vodafone Zakelijk
NB-IoT artikelen

Veelgestelde vragen over NB-IoT

NB-IoT maakt gebruik van bestaande mobiele netwerken om kleine hoeveelheden gegevens te versturen over een lange afstand. Met een NB-IoT sim kunt u apparaten en sensoren verbinden met dit netwerk. NB-IoT staat voor narrowband IoT, omdat het netwerk smalle frequentiebanden gebruikt. Hierdoor is het minder gevoelig voor storingen en dat maakt het netwerk heel stabiel. IoT-apparaten verzamelen gegevens en versturen deze via het NB-IoT-netwerk, meestal naar een centraal netwerk of IoT-platform. Via het IoT-platform kunnen bedrijven gegevens analyseren en gebruiken voor optimalisatie. Er zit wel wat vertraging in deze gegevensuitwisseling.

Een NB-IoT sim is een simkaart die specifiek bedoeld is om apparaten te verbinden met het NB-IoT-netwerk. Door de simkaart te connecten met sensoren en apparaten kunt u gegevens versturen via NB-IoT.

NB-IoT en LTE Cat NB1 zijn twee benamingen die allebei hetzelfde netwerk aanduiden. Er is dus geen verschil tussen de twee.

Wat Vodafone Business voor u kan betekenen

Kleinbedrijf

ZZP

Vodafone Business helpt ZZP-ers en kleine ondernemingen verder vooruit.

MKB

MKB

In de Business Suite vinden MKB-ers wat ze nodig hebben om veilig hybride te werken. 

Grootbedrijf

Grootzakelijk

Vodafone Business is de betrouwbare partner voor grote ondernemingen.