5G en Vodafone

Wat is 5G nu precies? En wat zijn de mogelijheden voor u als ondernemer? 5G is meer dan alleen het nieuwe 4G. We bereiden ons krachtige GigaNet voor om 5G in 2020 te lanceren.

Wat is 5G?

5G is de nieuwste generatie mobiel internet en de opvolger van 4G. Het is meer dan een snellere en betere versie van 4G. Een van de grootste veranderingen is de lagere latency, ook wel de reactietijd, waarmee apparaten met elkaar communiceren. De latency van 4G is nu 30 milliseconden. Met 5G willen we in de toekomst naar een latency van 1 milliseconde. Dat wordt een stuk sneller, dus veel minder vertraging.

5G biedt met hogere snelheden, meer netwerkcapaciteit en ultrakorte responstijden nieuwe kansen voor iedereen: consumenten, bedrijven en overheden. Denk aan Internet of Things, Virtual Reality, zelfrijdende auto's. Het nieuwe netwerk kan veel meer verbindingen tegelijk aan. Uw mobiele internet is straks ook snel en stabiel op drukke plekken als een voetbalstadion of een festivalterrein.

5g
5g

Vodafone is 5G ready, u ook?

We bereiden ons netwerk voor op de komst van 5G in 2020. Om 5G te gebruiken heeft u drie dingen nodig: een 5G-netwerk, een 5G-abonnement en een 5G-toestel. In maart introduceren we 5G ready abonnementen. Daarmee maakt u gebruik van 5G zodra we dit aanbieden. 

Nieuw: de eerste Samsung 5G ready

Het allereerste 5G ready Samsung toestel is nu al verkrijgbaar bij Vodafone. De Samsung Galaxy S20, de Galaxy S20+ en de Galaxy S20 Ultra zijn allemaal klaar voor 5G. 

Daarom is 5G nodig in Nederland

Op een 5G-netwerk kunnen apparaten veel sneller met elkaar samenwerken, het Internet of Things (IoT). Denk aan zelfrijdende ambulances die eerder medische hulp kunnen bieden, smart cities waar eindeloos zoeken naar parkeerplekken verleden tijd is en artsen die dankzij 5G een operatie op afstand kunnen uitvoeren. De extra snelheid en stabiliteit van 5G opent talloze deuren voor u, uw onderneming en onze samenleving.

Vodafone + 5G in Nederland

Wij blijven investeren in ons netwerk en bereiden ons voor op de komst van 5G. Dat doen we niet alleen. We werken samen met het '5Groningen' initiatief en maken in Eindhoven de eerste echte 5G HUB van Nederland. Dit doen we mét gebruik van de 3,5 Ghz frequentieband, zodat we 5G kunnen testen. Samen met bedrijven als PSV, Philips en evenementhal De Effenaar.

Internet of Things

Ondernemers, de mogelijkheden van 5G

voor fabrikanten
voor de gezondheidszorg
voor transport en wegen
voor energiebedrijven

Toekomstmuziek voor fabrikanten

Fabrikanten zijn al aan het experimenteren met voorspellend onderhoud en adaptieve besturing. Maar 5G heeft de potentie om de industrie volledig te hervormen. De manier waarop een wifi-netwerk op dit moment verbinding maakt is niet altijd handig, betrouwbaar of passend in de omgeving. Met eigen bedrijfsnetwerken en de mogelijkheden en dekking van 5G die daarbij horen, zijn deze problemen verleden tijd.

Via een eigen 5G bedrijfsnetwerk verbinden fabrikanten industriële robots en andere apparaten sneller en veiliger. Wanneer machines, werktuigen, onderdelen en mensen met 5G perfect op elkaar aansluiten, gaat de productiesnelheid omhoog. Bovendien wordt maatwerk op grote schaal mogelijk, wat zorgt voor een betere klantervaring.

hh
uu

Digitale gezondheidszorg

5G is zo’n tienmaal sneller dan 4G, met uiterst lage latency waardoor informatie bliksemsnel beschikbaar komt. Dit biedt ongekende mogelijkheden in de digitale gezondheidszorg.

Dankzij snelle en betrouwbare netwerken met weinig vertraging kunnen specialisten straks via robots op afstand operaties uitvoeren op patiënten waar ook ter wereld, waardoor hulp wordt geboden daar waar het nodig is.

De uiterst betrouwbare verbinding gaat het live monitoren van patiënten op afstand, met voorrang op het netwerk, mogelijk maken — zelfs in ernstige gevallen als epilepsie, beroertes en hartkwalen. 

Slim transport, veiligere wegen

Met 5G kunnen meer auto’s tegelijk gemonitord worden in een Intelligent Transport Systeem. Voor de logistiek- en transportsector, maar in feite voor al het verkeer, maakt een techniek als ‘connected driving’ een wezenlijk verschil omdat vrachtwagens dicht op elkaar in konvooi kunnen rijden, bijvoorbeeld op tijden dat het minder druk op de weg is.

Een geïntegreerd transportsysteem waarbij voertuigen (zowel zelfrijdend als niet-zelfrijdend) verbonden zijn, zorgt voor veiligheid en minder files op de weg. Ons woonwerk-verkeer zal er compleet anders uitzien.

ytjj
ryj

Nutsvoorzieningen: een groenere horizon

De energiesector en nutsvoorzieningen gaan duidelijk de positieve effecten van 5G ervaren. Om groene energie volledig te benutten, moeten de pieken in het energieverbruik afgevlakt worden zodat er een beter evenwicht is tussen vraag en aanbod.

Dankzij betrouwbare datacommunicatie met minimale vertraging zijn nutsbedrijven in staat om een evenwichtige toevoer in het energienet te garanderen. 

Vodafone experimenteert wereldwijd met 5G

Zelfrijdende auto's en drones. Bellen met een 3D hologram. Een voetbalwedstrijd kijken door een virtual reality bril, alsof je in het stadion zit. Het wordt mogelijk dankzij het nieuwe, mobiele 5G-netwerk. We werken wereldwijd met bedrijven en overheden aan 5G toepassingen en gebruiken die kennis ook in Nederland. 

th

Opening Vodafone 5G Lab

In deze video zie je wat we in ons 5G-lab in Düsseldorf doen. We testen daar onder andere nieuwe 5G toestellen en laten zakelijke klanten zien wat 5G-technologie mogelijk maakt.

th

Interessante toepassingen

Tony Baird, Technology Director van Vodafone Nieuw-Zeeland beschrijft de techniek achter 5G en demonstreert interessante toepassingen voor het bedrijfsleven in de nabije toekomst.

Veelgestelde vragen over 5G

Op dit moment is 5G volop in ontwikkeling. 5G zal daarom de komende jaren steeds sneller en betrouwbaarder worden.  In de eerste testen is al een snelheid van 1 Gbit/s behaald.

Sommige mensen maken zich zorgen over het effect van mobiele telefoons, wifi en antennes op hun gezondheid. Volgens de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) en ons Kabinet (Kamerbrief over 5G en gezondheid) is er geen overtuigend wetenschappelijk bewijs dat radiogolven van base stations en draadloze wifi-netwerken en mobiele telefoons een negatief effect op de gezondheid hebben. Wij willen dat onze producten en diensten veilig zijn en dat onze klanten zonder zorgen hun mobiele telefoon en draadloze apparatuur kunnen gebruiken. Daarom werken we op (inter)nationaal niveau samen met verschillende organisaties aan onderzoek en voorlichting.

 

Lees meer over 5G en gezondheid

De ideale frequentie voor 5G is 3,5 Ghz omdat het bereik van deze frequentie zeer groot is. 3,5 Ghz komt in Nederland naar verwachting pas in 2023 beschikbaar omdat deze frequentie nu nog wordt gebruikt door Defensie en veiligheidsdiensten. Er zijn echter al grote verbeteringen te behalen op andere banden voor die tijd.

Heeft u vragen of wilt u een afspraak maken?