Overslaan en ga naar inhoud

Samsung Galaxy A53 of S22: welke kies jij?

Wat zijn de verschillen?

Samsung lanceerde in 2022 meerdere nieuwe smartphones, waaronder de Galaxy A53 en S22. De midrange smartphone A53 heeft een paar overeenkomsten met het paradepaardje S22, maar heeft ook enkele compromissen moeten sluiten om zo betaalbaarder te blijven. Welke kies jij? We helpen je een handje!

Design: vergelijkbaar ontwerp

De A53 en S22 lijken in essentie veel op elkaar: beide hebben een plat, randloos scherm en een ronde afwerking. De selfiecamera is bij beide smartphones verwerkt in het scherm, waardoor er geen inkeping nodig is. Wel is de S22 een stukje kleiner dan de A53. 

Op de achterkant van de telefoons zijn de verschillen groter. Zo heeft de A53 vier camera’s in plaats van drie, en liggen deze als een eiland op de telefoon. Bij de S22 zijn de camera’s verwerkt in het frame, waardoor de telefoon platter en strakker is. 

Ben jij een liefhebber van kleur? Zowel de S22 als A53 zijn beschikbaar in meerdere varianten. Bij de S22 heb je keuze uit een extra kleurtje: deze smartphone koop je in Phantom White, Green, Pink Gold en Phantom Black. Bij de A53 kies je uit Awesome Black, Blue en Peach.

Beide smartphones zijn water- en stofdicht, echter heeft de S22 wel een hogere certificering (IP68). Dit betekent dat hij waterdicht is voor langer dan 30 minuten en dieper dan één meter. De A53 heeft een IP67 certificering: de smartphone kan daardoor tot 30 minuten en maximaal één meter diep onder water.

Camera: één lens extra op A53

Wanneer je naar beide smartphones kijkt, zal je snel opvallen dat de Galaxy A53 achterop een extra camera heeft. Welke ontbreekt op de Galaxy S22, is de macro camera. Hiermee leg je objecten van dichtbij goed vast, waardoor veel details zichtbaar worden. Wel heeft de S-variant een telecamera, die je niet terugvindt op de A53. Hierdoor kun je tot 3 keer optisch inzoomen zónder kwaliteitsverlies. Hieronder vind je een overzicht van alle lenzen op de twee smartphones.

  Galaxy S22 Galaxy A53
Hoofdcamera 50 MP 64 MP
Ultragroothoekcamera 12 MP 12 MP
Dieptecamera 10 MP 5 MP
Macrocamera X 5 MP
Zoomlens Optisch (3x) X
Selfiecamera 10 MP 32 MP

Hoewel je het misschien niet zou verwachten, heeft de hoofdcamera op de A53 een hogere resolutie dan de S22. Het aantal megapixels hoeft echter niet te betekenen dat de kwaliteit van de foto’s hoger is. In praktijk zullen plaatjes op de S22 van betere kwaliteit zijn, voornamelijk in situaties met weinig (dag)licht. Mede door de krachtigere chip zitten hier functies op die niet op de A53 te vinden zijn, zoals Super HDR en diverse slimme technologieën zoals Adaptive Pixel en Detail Enhancer. 

Het grootste verschil is te zien bij het in- en uitzoomen. Doordat de S22 over een telelens beschikt, kun je tot 3 keer optisch inzoomen zónder kwaliteitsverlies. Met de A53 kun je enkel digitaal inzoomen, waarbij je zult merken dat de foto pixeliger wordt.

Met beide telefoons heb je minder kans op bewogen foto’s door optische beeldstabilisatie. Op de S22 maak je nóg makkelijker stabiele foto’s: de IOS-correctiehoek hierop kiest sneller referentiepunten voor bewegingen om zo het beeld te stabiliseren.

Processor: snellere chip in S22

De Galaxy S22 heeft de nieuwste processor van Samsung aan boord, namelijk de Exynos 2200. Dit maakt de smartphone super snel en krachtig: vloeiend én zonder haperingen apps openen, films kijken en gamen is allemaal geen enkel probleem. Je koopt de smartphone met 8 GB werkgeheugen en 128 of 256 GB interne opslagruimte. Zorg er wel voor dat je het geheugen kiest dat het beste bij jou past, aangezien het geheugen niet uitbreidbaar is.

Vooral op snelheid heeft de Galaxy A53 iets ingeleverd ten opzichte van het vlaggenschip model. Hierin vind je namelijk de Exynos 1280 processor, die minder krachtig is dan de Exynos 2200. Toch zorgt hij nog steeds voor snelle beelden. De smartphone heeft standaard 6 GB werkgeheugen en 128 GB opslagcapaciteit. De opslagruimte is bij deze telefoon uit te breiden tot 1 TB met een Micro SD kaart.

Display: verschil van 0,4 inch

De Samsung Galaxy A53 heeft een 6,5-inch display, die nét iets groter is dan op de S22. Hierop zit namelijk een scherm van 6,1 inch. Zowel de A53 als S22 hebben een Super AMOLED-display met Full HD+ resolutie, waarop beelden scherp en vloeiend worden weergeven.

Beide smartphones hebben een 120 Hz scherm, wat betekent dat de beelden 120 keer per seconde verversen. Dit zorgt voor een enorm soepele kijkervaring. Op de S22 zit een extra functie: hierbij past de verversingssnelheid zich namelijk aan op wat jij op dat moment aan het doen bent. Verstuur je een berichtje? Dan wordt het aantal verversingen verlaagd, waardoor jouw telefoon minder batterij verbruikt. Ben je aan het gamen? Dan worden de beelden met een maximale snelheid ververst, waardoor je geen last hebt van haperingen.

Batterij: grotere accu in A53

Qua batterij lijkt de A53 het te winnen van de vlaggenschip model: deze heeft namelijk een capaciteit van 5000 mAh ten opzichte van 3700 mAh in de S22. Toch kun je ook met de S-variant de hele dag jouw telefoon gebruiken zonder dat de batterij leeg zal raken, dankzij de slimme software en gloednieuwe processor. Deze zijn namelijk zo geoptimaliseerd dat ze minder stroom verbruiken.

Ben je jouw smartphone een keertje vergeten op de laden? Beide smartphones ondersteunen snelladen: in een halfuurtje laad je hem dan weer op tot 50%. De S22 kun je daarbij ook draadloos opladen.