Overslaan en ga naar inhoud

Woensdag 9 februari 2022 • 5 minuten

Galaxy S22 camera's

Waarom je zulke goede foto's maakt met de Galaxy S22 telefoons

Of je nu je spelende kinderen fotografeert, of een portret van je huisdier die maar niet stil wil blijven zitten, die fantastische sterrenhemel s' nachts en dat fantastische landschap op vakantie; De Samsung Galaxy S22 telefoons maken overal de mooiste foto's. We leggen je hieronder in het kort uit hoe dat komt.

Galaxy S22: heel veel pixels

Megapixels (ook wel afgekort tot MP) geven aan uit hoeveel miljoen pixels een foto kan bestaan. Een 10 MP-camera kan hiermee een foto maken bestaande uit 10 miljoen pixels. Een standaard 4K-beeldscherm is 3840 pixels breed en 2160 pixels hoog en heeft in totaal bijna 8,3 miljoen pixels. Een foto van 10 MP is dus groot genoeg om zo'n beeldscherm helemaal te vullen en een foto er scherp op te laten zien.

Hieronder zie je welke lenzen en de hoeveelheid megapixels per camera de Galaxy S22 telefoons hebben:

  S22 S22 Plus S22 Ultra
Hoofdcamera 50 MP
50 MP

108 MP

Ultrawide 12 MP 12 MP  12 MP
Telelens (3x) 10 MP 10 MP 10 MP
Telelens (10x) - - 10 MP
Selfie 10 MP 10 MP 40 MP

Hoe zit het dan met de extra megapixels?

Hoewel een 4K-beeldscherm dus aan 10 MP genoeg informatie heeft geldt in de regel; meer megapixels betekent meer informatie per gemaakte foto en video. Zo kun je op deze beelden met extra informatie inzoomen zonder dat deze foto's direct heel wazig worden. Ook kunnen snelle en slimme telefoons als de Galaxy S22, S22+ en S22 Ultra deze extra informatie gebruiken om in het donker meer licht binnen te laten komen, of speciale effecten later toe te voegen.

Drie type lenzen met de Galaxy S22

Bij het maken van een foto of video is ook het type lens van belang. Welke kijkhoek gebruik je? Alle Galaxy S22 telefoons hebben namelijk een hoofdcamera, een groothoeklens (wide) en een telelens (zoom). De Galaxy S22 Ultra heeft zelfs twee telelenzen.

Ben je buiten en fotografeer je landschappen, gebouwen of groepen mensen, dan is een groothoeklens echt een uitkomst. Groothoeklenzen leggen namelijk een breed beeld vast. Er kan dus extra veel van een mooi vergezicht of van een groep mensen op een foto komen te staan die gemaakt is met een groothoeklens. Wil je wat ver van je weg is dichtbij halen zonder kwaliteitsverlies? Dan zijn de optische zoomlenzen van de Galaxy S22, S22+ en S22 Ultra een uitkomst voor je. Deze telefoons hebben namelijk bewegende lenzen die objecten van veraf dichtbij kunnen halen, zonder hiervoor digitaal in te hoeven zoomen. De Galaxy S22 Ultra heeft zelfs een extra telelens die tot wel 10x kan inzoomen. 

De sensor van de hoofdcamera in de S22 telefoons kan de grootste hoeveelheid data opvangen. De S22 en S22 Plus hebben 50 megapixel om mee te werken, de S22 Ultra kan dit doen met maar liefst 108(!) megapixel. Deze enorme hoeveelheid data per foto kan gebruikt worden voor nachtfotografie, diverse pro-modusfuncties en nabewerking van je gemaakte foto's.

Foto met een hoofdcamera

Hoofdcamera

Foto met een groothoeklens

Groothoeklens

Foto met een 3x zoomlens

Zoomlens (3x)

AI: kunstmatige intelligentie

De AI, ook wel Artifical Intelligence, speelt misschien nog wel de grootste rol bij het maken van scherpe foto's en video's. De Galaxy S22 telefoons hebben hiervoor een razendsnelle Exynos 2200 4nm chip aan boord om al deze informatie te verwerken tot de best mogelijke foto's en video's. Deze processor is door Samsung zelf ontworpen en kan heel nauwkeurig inschatten wat voor soort beelden je wilt maken en wat de beste opties hiervoor zijn. Fotografeer je in het donker, dan vergroot een Galaxy S22 bijvoorbeeld de sluitertijd automatisch voor meer licht. 

Op zoek naar een telefoon met geweldige camera's?

De Samsung Galaxy S22, S22 Plus en S22 Ultra hebben allemaal een uitgebreide setup van camera's die je nooit eerder zulke mooie en veelzijdige foto's liet maken. Voel je een topfotograaf met de Galaxy S22 en S22+, of ga voor nog dat beetje extra power en zoomkwaliteit van de Galaxy S22 Ultra.

Tip! Benieuwd naar wat de S22-serie verder zo bijzonder maakt? Lees dan ook alles over de beeldschermen van de Galaxy S22, S22+ en S22 Ultra. Of bekijk wat je allemaal kunt met de Galaxy S22 Ultra en de bijgeleverde S Pen.