Overslaan en ga naar inhoud

Galaxy S22 Plus of Galaxy S22 Ultra

Grote telefoons, grote verschillen?

Op zoek naar een nieuwe Samsung Galaxy en mag die wel een maatje groter zijn? Dan zit je goed met de Galaxy S22 Plus en de Galaxy S22 Ultra. Beide lekker grote telefoons met enorme beeldschermen. Toch zitten er onderling wat verschillen tussen. 

Koop de Galaxy S22 Plus als je:

Koop de Galaxy S22 Ultra als je:

Vormgeving

Beide telefoons ga je niet met één hand kunnen bedienen. De Galaxy S22 Plus is met een beeldscherm van 6,6" al stevig aan de grootte, de Galaxy S22 Ultra is nóg iets groter met een beeldscherm van 6,8". Dit zorgt er wel voor dat op beide telefoons je heerlijk groot video's en foto's kunt bekijken. Ook heb je niet snel last van gepriegel met knoppen vinden als je er een keer flink op wilt gamen.

Qua vormgeving is de S22 Plus beter te vergelijken met de kleinere S22-telefoon. Beiden hebben eenzelfde camera-eiland achterop, komen in dezelfde kleuren (zwart, wit, groen en goud-roze) en hebben een rondere afwerking rondom het scherm. De Galaxy S22 Ultra is aan de boven- en onderkant wat harder afgesneden en doet weer meer denken aan de Galaxy Note-serie van een aantal jaar geleden. Daarbij is het scherm van de S22 Plus plat, waarbij die van de S22 Ultra aan de zijkanten meebuigt. Hierdoor lijkt het scherm van de S22 Ultra nog groter dan deze al is. 

Beeldscherm

Goed beelscherm nodig? Dan zit je volkomen goed met beide telefoons. Zowel de S22 Plus als de S22 Ultra hebben het allerbeste beeldscherm wat er te vinden is. Ze gebruiken een dynamisch Amoled beeldscherm tot 120 Hz. Dit betkent de best mogelijke kleuren en zwartwaarden waardoor alles op deze beeldschermen fantastische contrasten kan geven. De dynamische verversingssnelheid maakt beide schermen ook nog slimmer. Scroll je door apps of teksten, dan worden deze beelden extra vloeiend weergegeven (tot 120x per seconde). Beide telefoons zijn dus niet alleen snel, ze voelen ook snel aan op deze manier. Bij stilstaande beelden gaat deze verversingssnelheid juist omlaag, waarbij de S22 Ultra nóg lager kan dan de S22 Plus. Als gebruiker merk je daar niets van, maar het zorgt ervoor dat beide telefoons langer met de accu meegaan.

Resolutie:
Het aantal pixels verschilt wel flink. De S22 Plus heeft een FHD+ beeldscherm van 2340 pixels breed en 1080 pixels hoog voor ruim 2,5 miljoen pixels in totaal. De Galaxy S22 Ultra heeft een QHD+ dispay van 3080 x 1440 pixels. Genoeg voor in totaal ruim 4,4 miljoen pixels. Voor het getrainde oog kan het scherm van de Galaxy S22 Ultra dus nog net een tikkie scherper ogen, maar daarvoor zul je wel beide toestellen naast elkaar moeten leggen om dit verschil te zien.

Fotografie

Met beide telefoons maak je als vanouds weer de beste foto's. Beide versies hebben een hoofdcamera, een groothoeklens, een zoomlens en zitten ze boordevol slimme functies om het uiterste te halen uit deze lenzen. Fotograferen in het donker? Geen probleem! De beste selfies, portretten en landschappen komen weer via de Galaxy S22 Plus en S22 Ultra naar je toe. 

Wil je het beste van het beste? Dan kom je toch bij de S22 Ultra uit. Dit toestel doet nog een schepje bovenop de al uitstekende camera-setup van de S22 Plus/ De S22 Ultra gebruikt voor de hoofdcamera en selfiecamera een grotere sensor. Hiermee heeft de S22 Ultra extra veel data per foto en video om mee te werken voor nog betere beelden. Ook heeft deze versie een extra 10x optische zoomcamera om bizar ver in te kunnen zoomen zonder kwaliteitsverlies.

  S22 Plus S22 Ultra
Ultra
wide
12 MP 12 MP
Wide 50 MP 108 MP
Selfie 10 MP 40 MP
Tele 10 MP (3x zoom) 10 MP (3x zoom)
10 MP (10x zoom)
Foto
 • Nachtmode 
 • Spacezoom 
 • Portretmodus 
 • AI-fotoverbetering 
 • Nachtmode 
 • Spacezoom 
 • Portretmodus 
 • AI-fotoverbetering 
Video
 • Nachtmode 
 • Videostabilisatie
 • Pro-mode
 • Portretvideo

 • Nachtmode 
 • Videostabilisatie
 • Pro-mode
 • Portretvideo

Accu en snelladen

Beide telefoons hebben genoeg ruimte voor een grote accu. De S22 Plus heeft een versie van 4500 mAh, de S22 Ultra heeft er een van 5000 mAh. Beide telefoons kunnen daarnaast 45 Watt bedraad laden en 15 Watt draadloos. Beide telefoons gaan met gemak de hele dag door. Met beide telefoons kom je makkelijk de hele dag door, al zal de S22 Ultra waarschijnlijk meer overhouden aan het einde van de dag. 

S Pen

De laatste truc die de Galaxy S22 Ultra nog uit zijn mouw schudt is natuurlijk de S Pen. Deze stylus is uitermate geschikt voor het maken van notities, doodles en tekeningen. Nieuw dit jaar is dat de S Pen nu ook ín de S22 Ultra geschoven kan worden en raak je hem dus nooit meer kwijt. De Galaxy S22 Plus heeft geen ondersteuning voor de S Pen.

Snelheid en overige specificaties

De S22 Ultra heeft voor een meerprijs dus net wat meer te bieden qua fotografie en functionaliteit met de S Pen. Zijn dit niet de belangrijkste dingen voor jou bij de aanschaf van een telefoon? Dan heb je een uitstekende telefoon in handen met de Samsung Galaxy S22 Plus. Beide telefoons hebben ze namelijk dezelfde razendsnelle Exynos 2200 chip onder de motorkap, zijn ze waterbestendig dankzij de IP68-certificering, hebben minstens 128 GB opslag, 8 GB aan werkgeheugen en ze komen natuurlijk met de nieuwste Androidversie (Android 12) en Samsung software (OneUI 4.0). Beide telefoons brengen je een absolute topervaring en staan garant voor jarenlange ondersteuning.