Woensdag 9 februari 2022 • 4 minuten

Galaxy S22 of Galaxy S21 FE

Welke moet je hebben?

Vlak na elkaar uitgekomen maar toch behoorlijk anders. De Galaxy S21 FE is in januari 2022 uitgekomen, de Galaxy S22 in februari van dit jaar. Ben je op zoek naar een toptoestel van Samsung en twijfel je welke je moet hebben? We leggen beide telefoons voor je naast elkaar.

Galaxy S22 en S21 FE in het kort:

Koop de Galaxy S22 als je:

Koop de Galaxy S21 FE als je:

Kortweg komt het erop neer dat de S21 FE de uitontwikkelde versie is van de populaire Galaxy S21. Een goede allrounder die iets groter is uitgevallen dan de standaard S21. Omdat de S21 telefoons alweer een jaar uit zijn is de S21 FE dan ook wat goedkoper geprijsd. De basisversie van de Galaxy S22 heeft een modernere chip, verbeterde camera's en een beeldscherm wat zuiniger om kan gaan met de accu.

Grootte

Altijd een lastige keuze. Een enorm grote telefoon is fijn om op te gamen en geeft je dat bioscoop-in-je-broekzak-gevoel. Tegelijkertijd moet je zo'n grote telefoon ook weer overal mee heenslepen in diezelfde broekzak of een aparte tas. Ga je voor de Galaxy S22 dan krijg je een telefoon van een standaardgrootte, 6,-1 inch. Voor de meeste mensen is 'ie dan ook nog net met één hand te bedienen. Mag het een slagje groter zijn? Dan is de S21 FE aan te raden. Op dit beeldscherm heb je net meer ruimte om nóg beter te gamen. Ook zie je meer van wat je fotografeert en lezen grote lappen tekst net wat makkelijker. 

Beeldscherm

Als je veel naar zo'n telefoonbeeldscherm kijkt wil je natuurlijk het beste van het beste. Dan zit je sowieso goed bij Samsung. Dit Zuid-Koreaanse bedrijf heeft jarenlange ervaring met het maken van beeldschermen met werkelijk oogstrelende beelden. Zowel de S22 als de S21 FE hebben een AMOLED-beeldscherm van 120 Hz. Amoledbeeldschermen staan bekend om hun fantastische zwartwaarden en enorm heldere kleuren. De kwaliteit van deze beeldschermen kan zich makkelijk meten met de duurste televisies. 

Daar houdt het niet bij op, want dankzij de 120 Hz beeldschermen zien veel beelden er ook supervloeiend uit. Dit effect is erg goed te zien wanneer je door apps of teksten scrollt en zorgt ervoor dat de S22 en S21 FE extra snel aanvoelen. Toch trekt de S22 qua beeldscherm aan het langste eind omdat deze een dynamische verversingssnelheid heeft. Hiermee kan de telefoon ook zichzelf minder vaak verversen bij bijvoorbeeld stilstaande beelden om zo langer met de accu om te gaan. Handig, en bespaart flink op de accu.

Fotografie

Koop je nu een telefoon en wil je jaren vooruit met de beste foto's dan is de S22 meestal de winnaar. De S21 FE heeft namelijk dezelfde uitgebreide camerasetup als de Galaxy S22, maar minder goede sensoren. Hierdoor is het bijvoorbeeld niet mogelijk om met de S21 FE in 8K te filmen en zullen foto's en video's bij minder licht er minder scherp uitzien dan foto's en video's van de S22. 

Fotografeer je vooral overdag? Dan komt de S21 FE nog altijd prima tot zijn recht met de ultrawide lens voor buiten, de wide lens voor portretten en de 3x zoomlens om dichtbij te halen wat ver weg is. Ben je gek op selfies maken? Dan is de S21 FE zeker een goede keuze. De selfiecamera van de S21 FE heeft namelijk een sensor van 32 MP waar de S22 het moet doen met een sensor van 10 MP. 

Beide telefoons hebben fijne features die we van Samsung gewend zijn. De S22 en S21 FE hebben een portretmodus, AI-fotoverbetering en de mogelijkheid om achteraf foto's nog aan te passen met behulp van een objectverwijderaar. De S22 heeft daarnaast ook nog een speciale nachtmodus en spacezoom om een sterrenhemel extra mooi vast te leggen.

  S22 S21 FE
Ultra
wide
12 MP 12 MP
Wide 50 MP 12 MP
Selfie 10 MP 32 MP
Tele 10 MP (3x zoom) 8MP (3x zoom)
 
 • Nachtmode 
 • Spacezoom 
 • Portretmodus 
 • AI-fotoverbetering 
 
 • Portretmodus 
 • AI-fotoverbetering 
Video
 • Nachtmode 
 • Videostabilisatie
 • Pro-mode
 • Portretvideo

 
 • Videostabilisatie
 • Pro-mode
 • Portretvideo

Onder de motorkap

De S21 FE is nog altijd een geweldig all-round toestel, maar blinkt vanwege de oudere hardware nergens écht in uit. Wil je gewoon een goede telefoon met groot scherm, de nieuwste Android en een lange ondersteuning? Dan kun je prima terecht bij de lager geprijsde S21 FE. Voor een kleine meerprijs krijg je met de Galaxy S22 een nieuwer toestel, een moderner beeldscherm en foto's die vooral bij minder goede lichtomstandigheden er beter uit zullen zien.