Mkb riskeert cyberaanval door gebrekkige digitale beveiliging

Veel organisaties hebben hun beveiliging zo slecht op orde dat zij niet bestand zijn tegen zelfs de meest basale digitale aanvallen. Sterker nog: hackers hebben het relatief vaak voorzien op juist de kleinere bedrijven vanwege hun beperktere beveiligingsmogelijkheden. Tel daarbij op dat de gemiddelde schade van een cyberincident van een klein tot middelgroot bedrijf volgens sommige schattingen wel € 65.000 is en het is duidelijk dat er iets moet gebeuren.

Overzicht van de schade die het mkb lijdt door cyberaanvallen. Conclusie: bedrijven moeten zelf voor beveiliging zorgen door adequate cyber security maatregelen. Alles weten over bescherming tegen cybercrime? Lees meer over malwareransomwarephishingDDoS-aanvallen en datalekken of over de nieuwste cybercrime trends en IT-beveiliging.

De kosten van cybercriminaliteit lopen fors op, meldde de Cyber Security Raad, een adviesorgaan van het kabinet, begin april in het rapport ‘Integrale aanpak cyberweerbaarheid’. Kostte een cyberincident bij een kleiner bedrijf in 2018 gemiddeld rond 40.000 euro, ruim twee jaar later is de financiële impact gestegen tot € 65.000, aldus het Hiscox Cyber Readiness Report 2020. Bij grote bedrijven liggen deze kosten zelfs meer dan tien keer zo hoog, zo blijkt uit andere bronnen. Ook meldt dit rapport dat 70 procent van alle organisaties de afgelopen twaalf maanden ten minste één keer te maken heeft gehad met een cyberincident. Cybercrime groeit sinds 2015 met 35 procent per jaar en kost het bedrijfsleven in 2021 wereldwijd naar schatting € 600 miljard.

Slachtoffers worden willekeurig gezocht

De belangrijkste sleutel om cyberaanvallen te voorkomen of ontmoedigen ligt dan ook bij organisaties zelf, waaronder het bedrijfsleven. Veel kleinere bedrijven denken echter nog altijd dat zij van die ellende verschoond zullen blijven. Een gevaarlijke gedachte, want criminelen zoeken vaak willekeurig hun slachtoffers. Daarbij geldt dat water altijd het laagste punt zoekt: bedrijven en andere organisaties die de digitale deur wagenwijd open hebben staan. Het MKB zal dus snel meer moeten doen om de risico’s van digitale aanvallen te minimaliseren en de impact te verminderen van de aanvallen die wel slagen.  

Mkb riskeert cyberaanval door gebrekkige digitale beveiliging

‘Cloud’ en ‘mobiel’ helpen hackers bij cyberaanval

Het toenemende gebruik van de cloud en het door de coronacrisis versterkte thuiswerken hebben de risico’s van digitale aanvallen versterkt. De cloud zelf wordt door velen weliswaar als veilig aangemerkt, maar de verbinding met de cloud is dat lang niet altijd. Door thuiswerken raken mobiele media als smartphone en tablet nog meer verankerd in het zakelijke verkeer. Terwijl de beveiliging van pc’s en notebooks meestal goed is geregeld, geldt dat veel minder voor de smartphones waarmee medewerkers toegang hebben tot zakelijke email en andere bedrijfsapplicaties. 

"Cybercriminelen nemen met name bedrijven en andere organisaties op de korrel die de digitale deur wagenwijd open hebben staan.”

Cybercriminelen vallen daarom steeds vaker de smartphone aan om toegang te krijgen tot waardevolle data. Dat gebeurt al lang niet meer alleen via E-mail. Criminelen hebben vooral de laatste tijd ook WhatsApp en sms ontdekt als fraudevehikel. Inmiddels worden honderden aangiften per week gedaan. Een simpel, geloofwaardig ogend bericht met een malafide link, steeds vaker uit naam van een bekende als afzender, laat veel gebruikers in de val lopen. De link wordt geactiveerd en de fraudeur heeft vrij spel. 

Losgeld betalen of uithuilen en opnieuw beginnen

Naast deze vormen van zakelijke phishing en malware vormen ook datalekken een explosief toenemende bedreiging voor ondernemers. Hierbij gaat het om het verlies van klantdata in de cloud. Begin april werden alleen al in Nederland de gegevens van vijf miljoen mensen buit gemaakt door een datalek bij Facebook. Dergelijke datalekken schaden de reputatie van een bedrijf; ze leiden tot ernstig verstoorde klantrelaties, soms zelfs tot het verlies van klanten. Een andere vorm van een datalek is het gebruik van ransomware, waarbij data worden gegijzeld tot er losgeld is betaald. Ook deze vorm van fraude neemt een vlucht. Recente slachtoffers zijn de universiteit van Maastricht,  Bakker Logistiek in Zeewolde en het Staring-college in Lochem. De universiteit van Maastricht betaalde hackers 200.000 euro om weer bij haar data te kunnen.    

Duur? Fraude is pas duur

In het algemeen worden ondernemers afgeschrikt door de kosten van adequate digitale beveiliging. Zij onderschatten echter de veel hogere kosten van het almaar toenemende aantal geslaagde digitale aanvallen. Uit onderzoek in Engeland blijkt dat één op de zes MKB-bedrijven die wordt getroffen door een hackaanval, daarna medewerkers moet ontslaan om te kunnen overleven. Ondernemers kunnen adequate digitale beveiliging wellicht te begrotelijk vinden, maar één ding lijkt zeker: te weinig voorzorgsmaatregelen nemen en afwachten tot een incident uw organisatie treft is waarschijnlijk pas een echt dure grap. 

Wilt u weten hoe u uw bedrijf met cyber security producten kunt beschermen tegen cyberaanvallen?

Bescherm uw bedrijf

Meer lezen over cybercrime en hoe u uw bedrijf kunt beschermen?  

Wilt u meer weten over wat u nu al kunt doen om de mobiele telefoons van u en uw medewerkers te beveiligen? Kijk op Vodafone mobiele beveiliging.

Beveilig nu al uw Windows-, Mac-enChromebook-apparaten met Trend Micro Worry-Free Services.

Wilt u mobiel werken mogelijk maken als bedrijf? En bijvoorbeeld een BYOD-strategie implementeren? Dan komt daar veel bij kijken. Zo is het cruciaal om mobiele toestellen – die steeds meer gevoelige en bedrijfskritische informatie bevatten – te beveiligen tegen bedreigingen. Lookout helpt daarbij.

Een paar van onze passende oplossingen

Ontdek met welke tools en services Vodafone jouw organisatie digitaal verder kan brengen.

Dé zakelijke beveiligingssoftware.

Mobiel beheer in de cloud.

Proactieve beveiliging voor mobiel.

BusinessScan

Advies over uw digitale oplossingen

Beter en veiliger samenwerken met uw medewerkers? Slimmer bereikbaar zijn? Doe de Business Scan en krijg binnen 5 minuten gratis en vrijblijvend ICT-advies voor uw bedrijf.

Onderwerpen