Overslaan en ga naar inhoud

Een duurzaam kantoor, hoe organiseert u dat? 4 Tips

Duurzaamheid op het werk is niet alleen een trendy modewoord, het is een fundamentele verplichting om onze ecologische voetafdruk te verkleinen en onze planeet te behouden voor toekomstige generaties.

Het creëren van een duurzaam kantoor is niet alleen van levensbelang voor de planeet, het is ook goed voor het bedrijf. Vodafone Business werkt samen met het Wereld Natuur Fonds (WNF) bij het samenstellen van eenvoudige tips waarmee u een milieuvriendelijkere en productievere werkplek kunt creëren en tegelijkertijd het milieu en de biodiversiteit te beschermen. Ook interessant: bedrijven vergroenen ook omdat dit marktkansen oplevert.

Grote, maar ook kleine bedrijven kunnen een enorme bijdrage leveren door deze tips op te volgen. 

1. Verminder plastic voor eenmalig gebruik

Jaarlijks wordt 8 miljoen ton plastic in onze zeeën gedumpt, met ernstige gevolgen voor de ecosystemen in zee (en op het land). Om te voorkomen dat er plastic op de vuilnisbelt belandt en onze oceanen vervuilen, kunt u het volgende doen: 

Herbruikbare verpakkingen gebruiken - Werknemers aanmoedigen om hun eigen herbruikbare waterflessen, koffiebekers en lunchverpakkingen mee te nemen. 

Plastic voor eenmalig gebruik uitbannen - Verwijder plastic voorwerpen voor eenmalig gebruik zoals bestek, rietjes en tassen uit de kantoorkeuken, het restaurant of het café.

Implementeer recycling van plastic - Installeer recyclingbakken voor plastic afval, vooral op plekken waar mensen eten, drinken of elkaar ontmoeten. En niet alleen plastic is een probleem. Alle wegwerpartikelen hebben een impact op het milieu, dus zoek waar mogelijk naar herbruikbare opties in plaats van wegwerpartikelen. Grote, maar ook kleine bedrijven kunnen een enorme bijdrage leveren door deze handige tips op te volgen.

Ook belangrijk: 'Hoe komt u duurzaam van e-waste af? Met tips van het WNF'

Een duurzaam kantoor, hoe organiseert u dat? 4 Tips

2. Optimaliseer printer- en papiergebruik

De pulp- en papierindustrie is verantwoordelijk voor ongeveer 13%-15% van al het houtverbruik. Zorg ervoor dat het duidelijk is hoe u papier recyclet en optimaliseer uw printers om de druk op de wereldbossen te helpen verlichten door de onderstaande richtlijnen te volgen:  

Print alleen als het nodig is - Moedig medewerkers aan om twee keer na te denken voordat ze op afdrukken drukken. Waar mogelijk, deel informatie digitaal. 

Dubbelzijdig printen - Stel uw printers standaard in op dubbelzijdig printen om papier te besparen.  

Papier recyclen - Zorg ervoor dat papierrecyclingbakken in de buurt van printers en restafval staan en duidelijk gemarkeerd zijn. En kies altijd gerecycled papier voor uw kantoorbenodigdheden.

Een duurzaam kantoor, hoe organiseert u dat? 4 Tips

3. Voedselafval recyclen

Van boerderij tot bord wordt naar schatting 40% van al het geteelde voedsel niet opgegeten. Veel voedsel belandt op de stortplaats, samen met overbodige en eenmalige verpakkingen.  

Composteren - Zet duidelijk gemarkeerde compostbakken voor organisch voedselafval in cafés, restaurants en keukens.

Stimuleer duurzame voedselkeuzes - Zorg ervoor dat voedsel op verantwoorde en duurzame wijze wordt ingekocht en zorg voor voldoende plantaardige alternatieven. Vlees en zuivel vergen enorme hoeveelheden ruimte, water en voer, en veroorzaken bijna 15% van alle door de mens veroorzaakte broeikasgasemissies. 

Beperk de verpakking van voedsel - Beperk het gebruik van plastic en wegwerpverpakkingen tot een minimum en kies voor herbruikbare of recyclebare alternatieven.

Moedig het gebruik van restjes aan - Zorg voor gemakkelijke toegang tot herbruikbare of recyclebare voedselcontainers, zodat mensen restjes mee naar huis kunnen nemen. 

Lees ook: 'De zakelijke smartphone: 3 redenen om de Fairphone te kiezen'

Een duurzaam kantoor, hoe organiseert u dat? 4 Tips

4. Bewustzijn vergroten

Alle duurzaamheidsinitiatieven moeten door iedereen worden gedragen. Betrek werknemers erbij door bewustwordingsdagen, zoals World Wildlife Day, onder de aandacht te brengen en leuke thema-evenementen te organiseren om mensen erbij te betrekken.  Voor een echte wake-up call kunt u overwegen om de veelgeprezen WNF-film 'Our Planet: Our Business' te vertonen tijdens evenementen of town hall-achtige bijeenkomsten.  

Lees ook: 'Ondernemerstips: verduurzamen én besparen'

Voordelen van een duurzame kantooromgeving

Een milieuvriendelijk kantoor helpt niet alleen het milieu en de biodiversiteit te beschermen, maar biedt ook verschillende zakelijke voordelen.  

Potentiële kostenbesparingen - Recycling en vermindering van papier- of voedselafval betekent minder uitgaven aan kantoorbenodigdheden en afvalverwerking. U kunt zelfs nog verder gaan door energie-efficiënte verwarmings- en koelsystemen, LED-verlichting en waterbesparende technologie te implementeren om de energierekening te verlagen.  

Verbeterde productiviteit - Werknemers willen weten dat ze werken voor een organisatie die zich inzet om de juiste dingen te doen in een gastvrije omgeving. Naast het toepassen van duurzame kantoorpraktijken, kunt u denken aan het toevoegen van verantwoorde binnenplanten en het vergroten van natuurlijk licht en ventilatie voor een mooiere werkplek. Als we gelukkig zijn, zijn we productiever. 

Talent en klanten aantrekken en behouden - Duurzame praktijken zijn een belangrijke overweging voor veel van de huidige werkzoekenden, vooral jongere sollicitanten. Bedrijven met groene initiatieven genieten ook de voorkeur van klanten, wat kan bijdragen aan de groei van uw bedrijf.   

Een duurzaam kantoor, hoe organiseert u dat? 4 Tips

Innovatie en onderzoek en ontwikkeling  - Een focus op duurzame praktijken kan innovatie stimuleren - vooral als u uw mensen in staat stelt om bij te dragen - wat leidt tot nieuwe producten, diensten en processen.Fiscale stimulansen en kortingen - Veel overheden bieden belastingvoordelen, subsidies, leningen en groene bedrijfsregelingen om kantoren te helpen hun impact op het milieu te verminderen, duurzame infrastructuur te integreren en geld te besparen. Zorg dat u op de hoogte bent van de beschikbare steun.

De impact van een milieuvriendelijk kantoor

Naast de directe zakelijke voordelen heeft een milieuvriendelijk kantoor ook positieve effecten op de lange termijn.  

Verminderde ecologische voetafdruk - Minder afval, minder energieverbruik en groenere werkwijzen helpen allemaal om uw ecologische voetafdruk te verkleinen, zodat uw bedrijf zijn steentje bijdraagt aan het aanpakken van de klimaatcrisis en het beschermen van onze vitale biodiversiteit.

Merkreputatie - Duurzame praktijken, tevreden werknemers en tevreden klanten kunnen ervoor zorgen dat u zich onderscheidt van de concurrentie. Een combinatie van mond-tot-mondreclame en het delen van uw groene reis kunt u dat o zo belangrijke marktvoordeel geven.

Minder risico  - Door ervoor te zorgen dat uw kantoor zo snel mogelijk milieuvriendelijk is, beperkt u de sociale en milieurisico's van uw bedrijfsactiviteiten. Naarmate de klimaatcrisis zich verdiept, is versnelde actie van vitaal belang en door nu aan boord te gaan, neemt u een sterke positie in voor de toekomst. 

Een duurzaam kantoor, hoe organiseert u dat? 4 Tips

Het creëren van een duurzame kantooromgeving is niet alleen een verantwoordelijkheid, maar ook een kans om het goede voorbeeld te geven. Door de eenvoudige, duurzame tips hier te gebruiken, samen met de 'Let's make our offices more sustainable guide' van het WWF, zorgt u niet alleen voor bedrijfscontinuïteit op de lange termijn, maar helpt u ook het milieu en de biodiversiteit te beschermen voor toekomstige generaties. 

Nog meer doen aan duurzaamheid: 'Vier manieren om mobiele hardware duurzamer te financieren'

Een duurzaam kantoor, hoe organiseert u dat? 4 Tips

Schrijf u in voor de nieuwsbrief

Lees ons volledige Privacy Statement