Overslaan en ga naar inhoud
MKB (5-250 medewerkers)
MKB (5-250 medewerkers)
Grootzakelijk (250+ medewerkers)
Grootzakelijk (250+ medewerkers)

Vier manieren om mobiele hardware duurzamer te financieren

Bedrijven die veel mobiele devices gebruiken én oog hebben voor duurzaamheid, staan voor de vraag: 'Hoe manage ik de zaak zonder de planeet onnodig te belasten?' Rutger van den Berg, senior product manager bij Vodafone Business, kent vier verschillende antwoorden.

Ook in het management van mobiele devices speelt duurzaamheid een steeds belangrijker rol. Vodafone Business biedt bedrijven vier oplossingen om hun hardware op een planeetvriendelijke manier te financieren. Opties variëren van refurbishing tot recycling en van CarbonZERO tot volledige CO2-compensatie. Ook interessant: bedrijven vergroenen ook omdat dit marktkansen oplevert.

Elk van de vier oplossingen biedt volop flexibiliteit en betrouwbaarheid. Ze zijn gebruiksvriendelijk en scherp op het beheer van kosten. Er is veel aandacht voor beveiliging, privacy en compliance. Maar elke variant heeft ook z'n eigen karakteristieken.

Vier manieren om mobiele hardware duurzamer te financieren

"Van zichzelf zijn mobiele devices natuurlijk geen klimaatvriendelijke apparaten", zegt Rutger van den Berg, senior product manager bij Vodafone Business. "Maar ik ken geen bedrijf dat kan ondernemen zónder smartphones, tablets en laptops – zeker nu er steeds meer hybride wordt gewerkt. Wij zijn daarom realistisch én idealistisch tegelijk. Als we dan toch mobiele devices gebruiken, laten we het dan in ieder geval zo duurzaam mogelijk doen. Daarom helpen we bedrijven om een bijdrage te leveren aan de circulaire economie door bijvoorbeeld hergebruik van huidige apparaten en een duurzame end-to-end oplossing." 

Lees ook: 'De zakelijke smartphone: 3 redenen om de Fairphone te kiezen'

1. De meest duurzame

"Om te beginnen is er Device Lifecycle Management," aldus Van den Berg. "DLM is ideaal voor grote bedrijven zoals multinationals die meer dan 500 mobiele devices gebruiken. Dit is de meest complete leaseoplossing, die met elk merk toestel overweg kan. Een schitterende webportal biedt inzicht in statussen, onderhoud, rapportages, reparaties... Werkelijk alle informatie is te vinden op één plek. En als het om duurzaamheid gaat, doet deze variant het allermeest. Devices worden gerefurbished. Mineralen worden teruggebracht in de kringloop. E-afval wordt verminderd. Plus: DLM zorgt voor C02-compensatie en ondersteunt het Kasigau Corridor Redd++ project in Kenia." 

Lees ook: 'Ondernemerstips: verduurzamen én besparen'

Vier manieren om mobiele hardware duurzamer te financieren

2. Goed bezig met Apple

"De tweede oplossing is voor bedrijven, grootzakelijk of mkb, die graag met Apple-producten werken. Deze heet Apple Financial Services (AFS) en staat voor een vorm van operational lease van alle iPhones en iPads. Looptijden variëren, bijvoorbeeld 24 of 36 maanden. Na afloop kunnen klanten kiezen: de huidige toestellen aanschaffen, doorgaan met de toestellen leasen, de overstap maken naar een nieuw toestel, of de toestellen kosteloos inleveren.  Apple is al jaren volop aan het verduurzamen. Zoals CEO Tim Cook in deze verrassende video zeg tegen Mother Nature: “By 2030, all Apple devices will have a net zero climate impact.” Een mooie duurzame optie, dus." 

"We kunnen niet zonder mobiele devices. Maar we kunnen ook niet zonder de planeet."

3. Elk device na afloop retour

Van den Berg vervolgt: "Oplossing drie is Hardware-as-a-Service oftewel HaaS. Deze leasevorm biedt een voordelige manier om de toestelvloot te beheren, met snelle levering van user-ready apparaten. Geschikt voor zowel Apple als Samsung, of een combinatie van beide. Alles op één factuur, en: niets verlaat de kringloop. Het CarbonZERO predicaat garandeert namelijk dat de CO2 wordt gecompenseerd die vrijkomt tijdens de productie, het transport, de gebruiksfase en de einde-levensfase van alle geleasete devices. CarbonZERO kan als extra optie worden genomen." Meer informatie over HaaS vindt u hier.

Lees ook: 'Drie manieren waarop de cloud technologie uw bedrijf duurzamer maakt'

Vier manieren om mobiele hardware duurzamer te financieren

4. Zelf kiezen én inruilen

"Tot slot kennen we Choose Your Own Device. Met CYOD laat je medewerkers zelf hun mobiele devices kiezen. Zij krijgen de keuze uit een aantal telefoons of smartphones die je vooraf selecteert. En ze kunnen zelf bepalen welk apparaat het beste past bij hun werkzaamheden en persoonlijke voorkeuren. Het duurzame aspect van CYOD komt vooral naar voren in de aandacht voor inruilmogelijkheden en de mogelijkheid om een refurbished toestel te kiezen. Aantrekkelijk voor medewerkers die de voorkeur geven aan een zo-goed-als-nieuw toestel." Meer over deze optie vindt u hier.

Lees ook: 'Geef uw smartphone een tweede leven, met Vodafone inruildeals'

Vier manieren om mobiele hardware duurzamer te financieren

Schrijf u in voor de nieuwsbrief

Lees ons volledige Privacy Statement