Overslaan en ga naar inhoud

Vodafone en Extreme E: autoracen kan duurzaam - check de video!

Extreme E racing is een spectaculaire nieuwe autosport, die om meer dan één reden uitzonderlijk is. De locaties van de races zijn extreem, de sportieve uitdagingen en de ‘groene ambities’ zijn ongekend. Anders dan bij welke andere motorsport dan ook, is het de intentie van organisatie en coureurs om de racelocaties nadat de finishvlag is gevallen beter achter te laten dan voor de start. Vodafone Business ondersteunt Extreme E als ‘technology communications partner’, onder meer met geavanceerde technologie.

Extreme E racing wordt ook wel ‘de eerste milieubewuste autosport’ genoemd. Coureurs nemen in elektrische SUV's deel aan vijfdelige raceserie op extreme locaties over de hele wereld die al zijn beschadigd of aangetast door klimaat- en milieuproblemen, zoals de Saudi-Arabische woestijn en het Noordpoolgebied. 

De eerste Extreme E race is van 2023 is in maart in Saoedie-Arabië gehouden. De volgende races vinden plaats in Schotland (mei), Sardinië (juli), Brazilië (september) en Chili (december). De deelnemende teams worden geleid door bekende autosportsterren als Lewis Hamilton, Nico Rosberg en Jenson Button.  Fans kunnen de race volgen via live tv-uitzendingen (onder meer via RTL7, terug te kijken op Videoland) en sociale media.

Autoracen én duurzaamheid

Het gaat bij Extreme E natuurlijk om racen, maar ook om duurzaamheid. Het evenement belicht het effect van klimaatverandering en menselijke inmenging op enkele van de meest afgelegen locaties ter wereld en bevordert de invoering van elektrische voertuigen in de zoektocht naar een koolstofarme toekomst voor de planeet.   

Om de impact van de jonge autosport te minimaliseren, reizen zowel de teams als de voertuigen per vrachtschip naar de volgende race-locatie. Voor dat doel is de St. Helena, een voormalig passagiersvrachtschip, voor miljoenen euro’s opgeknapt om het om te vormen tot de operationele hub van Extreme E. Het schip wordt gebruikt om de vracht en infrastructuur van het kampioenschap, waaronder voertuigen, naar de dichtstbijzijnde haven te vervoeren, waardoor de voetafdruk van Extreme E tot een minimum wordt beperkt. Ook wordt het schip gebruikt om wetenschappelijk onderzoek te faciliteren via het laboratorium aan boord.

Vodafone en Extreme E: de fun van autoracen, maar dan duurzaam

Alle teams in Extreme E rijden in dezelfde SUV, de ODYSSEY 21, uiteraard voorzien van de eigen team branding. Een ‘monster’ van een electrische auto, 1900 kilo zwaar en 2,3 meter breed. De SUV met een vermogen van 400 kW (550 pk) kan in 4,5 seconden van 0 naar 100 km/u versnellen.

Emissievrij racen

Extreme E maakt gebruik van waterstof-brandstofceltechnologie. De racevloot wordt opgeladen met emissievrije energie, waarbij waterstof uit water en zon wordt opgewekt – zonder uitstoot van broeikasgassen. Verder zijn de Extreme E-races niet toegankelijk voor publiek, een besluit waarmee de Co2-footprint van het evenement laag kan worden gehouden. Fans kunnen de race volgen via live tv-uitzendingen (onder meer via RTL7, terug te kijken op Videoland) en sociale media.

"Onze ondersteuning van Extreme E is een goede manier om te laten zien hoe technische oplossingen echt concreet waardevol kunnen zijn. Juist in dit soort extreme omstandigheden bieden onze oplossingen de zekerheid van altijd verbonden zijn."

Waarom Vodafone Business meedoet

Vodafone Business ondersteunt het snel populairder wordende nieuwe fenomeen, en niet alleen vanwege de mooie duurzame doelen van Extreme E. Marketingdirecteur Martijn van Lieshout: "De extreem uitdagende race-omstandigheden vormen de perfecte achtergrond om te laten zien wat er mogelijk is als je het volledige potentieel van 5G benut. Vodafone-technologie wordt onder meer gebruikt om de races ook in de uithoeken van de wereld veilig te houden. Onze ondersteuning van Extreme E is een goede manier om te laten zien hoe technische oplossingen echt concreet waardevol kunnen zijn. Juist in dit soort extreme omstandigheden bieden onze oplossingen de zekerheid van altijd verbonden zijn."

Zo maken Vodafone’s MPN-technologie en het digitale operatieplatform van Proximie informatie-uitwisseling in real time mogelijk tussen de wedstrijdleiding, het medisch centrum en het medisch team op het circuit. Met een speciale 5G NSA MPN van Vodafone en ondersteuning van Nokia konden medische experts op afstand samenwerken met race officials en collega's alsof ze in dezelfde ruimte zaten. Dit verbeterde de snelheid en effectiviteit van medische interventies aanzienlijk.

Ook interessant: wat hebben 5G en duurzaamheid met elkaar te maken?

Vodafone en Extreme E: de fun van autoracen, maar dan duurzaam

Noodhulp dankzij 5G

Ook beschikken noodhulpvoertuigen tijdens de Extreme E-races over 5G iPads waarop de videobeelden konden worden bekeken en beslissingen konden worden genomen. Medische functionarissen die incidenten op het circuit behandelden, gebruikten op hun lichaam gemonteerde handsets met 5G-ondersteuning om live videobeelden terug te streamen naar de chief medical officer van de race control. 

De camerabeelden worden vastgelegd en opgenomen in de medische samenwerkingstool Proximie, zodat de videobeelden tegelijkertijd naar het veld en de wedstrijdleiding kunnen worden gestuurd. Dit heeft het medische team ter plaatse reeds enkele malen geholpen om gewonde coureurs beter te begeleiden en de Extreme E-serie veiliger te maken voor alle betrokkenen. 

Duurzaamheid van race-locaties

Vodafone en Extreme E: de fun van autoracen, maar dan duurzaam

Vodafone-technologie wordt ook ingezet om daadwerkelijk bij te dragen aan de duurzaamheid van race-locaties. Een mooi voorbeeld hiervan is het initiatief in Sardinië om het herstel van de verwoestende bosbranden in de regio te ondersteunen. In 2021 verwoestten branden 20.000 hectare land op Sardinië, waardoor meer dan 1.000 mensen moesten verhuizen en ongeveer 30 miljoen bijen omkwamen. Zulke bosbranden zijn verantwoordelijk voor 20% van de totale wereldwijde CO2-uitstoot en kosten ongeveer 5 miljard dollar om te bestrijden. 

Om de bosbranden tot een minimum te beperken, gebruiken we het Internet of Things (IoT) om bosbranden vroegtijdig op te sporen. Vodafones long-life Low-Power Wide Area Network (LPWAN) sensoren detecteren elk teken van brand of rook en sturen direct een waarschuwing naar de lokale autoriteiten. Deze betaalbare IoT-sensoren kunnen zonder cellulaire dekking werken en bieden altijd verbinding. De sensoren worden op bomen worden geplaatst om gegevens te verzamelen en smeulende vuurtjes snel te detecteren, waardoor relevante informatie wordt verstrekt aan brandweerlieden en lokale boeren. Zo worden zij op de hoogte gesteld voordat het vuur om zich heen grijpt.

Ook duurzaam ondernemen? 3 manieren waarop cloud tech uw bedrijf duurzamer maakt.

Waar wordt er geracet in 2023?

De wereldreis van Extreme E omvat dit jaar vijf races; de eerste is in maart gehouden in Saoedie-Arabië. De andere vier races worden hier gehouden:

  • Schotland, 13-14 mei
  • Sardinië, 8-9 juli
  • Montana/Brazilië 16-17 september
  • Chili 2-3 december
Vodafone en Extreme E: autoracen kan duurzaam - check de video!

Schrijf u in voor de nieuwsbrief

Lees ons volledige Privacy Statement