Overslaan en ga naar inhoud
MKB (5-250 medewerkers)
MKB (5-250 medewerkers)
Grootzakelijk (250+ medewerkers)
Grootzakelijk (250+ medewerkers)

Video: hoe Extreme E en Vodafone de wilde zalm weer gelukkig maken

Wat hebben autoracen, de stand van de wilde zalm in Schotse rivieren en Vodafone Business met elkaar te maken? Alles! Extreme E is een spectaculaire race sport met elektrische auto’s, mede mogelijk gemaakt door technologiepartner Vodafone Business. Op elke racelocatie ondersteunt Extreme E een bijzonder duurzaamheidsproject. Het verbeteren van de leefomstandigheden van de wilde zalm in de rivier Nith in Schotland is een prachtig voorbeeld van hoe Vodafone werk maakt van duurzaamheid. Bekijk de video!

Extreme E is een autoraceprogramma dat meer doet dan racen. Het belooft een duurzame bijdrage te leveren aan natuur en milieu op de racelocaties. Deze video toont de bijdrage van Vodafone Business aan het verbeteren van de habitat van de wilde zalm in de rivier Nith in Schotland. De races van Extreme E zijn te volgen via live tv-uitzendingen (onder meer via RTL7, terug te kijken op Videoland) en sociale media.

Extreme E is om meer dan één reden een bijzondere tak van sport. Coureurs racen in elektrische auto’s op afgelegen locaties in de wereld, wat schitterende en spannende kijksport oplevert. Vodafone Business levert bij de jaarlijkse serie van vijf evenementen een topprestatie door 5G, mobiele privénetwerken, het Internet of Things (IoT) en multi-access edge computing te leveren. Daarnaast beloven Extreme E en haar partners elke locatie na de race qua duurzaamheid beter achter te laten dan ze deze aantroffen.  

Bijvoorbeeld in de rivier Nith in Schotland, een racelocatie van Extreme E waar de populatie van de kwetsbare Atlantische zalm al jaren terugloopt. In de video is te zien hoe Vodafone Business wetenschappers die meetapparatuur in de rivier aanbrengen ondersteunt met connectivity. 

Video: hoe Extreme E en Vodafone de wilde zalm weer gelukkig maken

Het verhaal van de rivier en de zalm

Eeuwenlang was de rivier de Nith de thuisbasis van de Atlantische zalm in Schotland. Maar het aantal volwassen zalmen dat verloop van tijd terugkeerde naar de geboortegrond is de afgelopen decennia afgenomen door een daling van de waterkwaliteit, stijgende temperaturen en erosie van de rivieroevers. Watertemperaturen van meer dan 23 graden Celsius kunnen problemen veroorzaken voor de biologie van de zalm, omdat de eitjes de hitte niet kunnen overleven. Variabele waterstanden zijn al net zo gevaarlijk voor deze kwetsbare soort. Als het waterpeil laag is, hebben ze moeite om terug stroomopwaarts te zwemmen, terwijl een hoger waterpeil erosie van de oevers in de hand werkt. Het geërodeerde materiaal stroomt dan stroomafwaarts en verstikt de zalmeieren, waardoor de eiersterfte toeneemt.

Ook interessant: 'Vodafone en Extreme E: autoracen kan duurzaam'

Problemen aanpakken

In samenwerking met de Nith District Salmon Fishery Board biedt Vodafone Business technologie om deze problemen aan te pakken. Wetenschappers hebben 'Hydrosenses' geïnstalleerd rond de rivier, die de temperatuur, zuurtegraad en vervuilingsniveaus kunnen monitoren. Belangrijk – en daar draagt Vodafone Business concreet bij: de gegevens worden in real-time teruggestuurd naar de onderzoekers op de universiteit. Zij kunnen dan actie ondernemen om de zalm en andere soorten in de rivier te beschermen.

Meer over duurzaamheid: 'VodafoneZiggo datacenter verwarmt woonwijk in Tilburg'

Effectiviteit van maatregelen meten

Video: hoe Extreme E en Vodafone de wilde zalm weer gelukkig maken

Het Hydrosense systeem meet ook de effectiviteit meten van beschermingsmaatregelen, zoals het herstellen van habitats en het uitzetten van vis. Voorheen werden deze evaluaties handmatig verzameld en naar een laboratorium vervoerd om daar getest te worden. Dit is niet alleen tijdrovend, maar de monsters werden ook maar een paar keer per jaar verzameld, wat betekent dat het te laat kon zijn om nog preventieve maatregelen te nemen. Daar komt nu, door de realtime monitoring en verzending verandering in, mede dankzij Vodafone Business!

Ook duurzaam ondernemen? 3 manieren waarop cloud tech uw bedrijf duurzamer maakt.

De Extreme E races in 2023

De wereldreis van Extreme E omvat dit jaar vijf races; de eerste is in maart gehouden in Saoedie-Arabië. De andere vier races zijn/worden hier gehouden:

  • Schotland, 13-14 mei
  • Sardinië, 8-9 juli
  • Montana/Brazilië 16-17 september
  • Chili 2-3 december
Video Extreme E Schotland: hoe Vodafone de wilde zalm weer gelukkig maakt

Schrijf u in voor de nieuwsbrief

Lees ons volledige Privacy Statement