Overslaan en ga naar inhoud
MKB (5-250 medewerkers)
MKB (5-250 medewerkers)
Grootzakelijk (250+ medewerkers)
Grootzakelijk (250+ medewerkers)

Smart Building

Slimme kantoorgebouwen

met innovatieve IoT-technieken

Innovatieve technieken zoals het Internet of Things maken onze maatschappij steeds ‘slimmer’ en dat verandert de manier waarop we wonen en werken. Technologie is al sterk verweven met ons dagelijks leven en wordt ook steeds meer geïntegreerd in gebouwen. Ook de werkvloer bevindt zich steeds valer in een smart building. Slimme kantoorgebouwen stellen bedrijven in staat om efficiënter om te gaan met tijd, geld en materialen.

Op deze pagina

 Smart Building: betekenis & definitie
 De voordelen en uitdagingen
 Inspirerende artikelen en podcasts

Wat is Smart Building?

Een Smart Building is een gebouw vol slimme en innovatieve technieken die werken en leven gemakkelijker en duurzamer maken. Met behulp van technologie kunnen mensen in een Smart Building optimaal functioneren, presteren en efficiënter werken. Smart Building maakt gebruik van IoT, met behulp van onder andere sensoren die door het kantoor verspreid geplaatst worden. Deze sensoren voorzien het gebouw bijvoorbeeld van slimme klimaatcontrole en automatische verlichting, afhankelijk van waar in het gebouw zich medewerkers bevinden. 

Smart Building trends en cijfers

Smart Building trends en cijfers weergegeven in een infographic

Wanneer is een gebouw smart?

Het verschil tussen een smart en een ‘gewoon’ gebouw zit in het gebruik van technologie en innovatie. Het Internet of Things  wordt in Smart Building geïntegreerd om optimaal te kunnen leven en werken.  Een slim gebouw stemt zich met behulp van technologie af op de gebruiker en wordt gekenmerkt door de volgende eigenschappen:

icon van een blaadje dat duurzaamheid weergeeft

Duurzaam

Smart Buildings maken slim gebruik van IoT. Zo verzamelen sensoren en chips informatie over lichtpunten, luchtkwaliteit, temperatuur, energieverbruik, CO2 en hoe bijvoorbeeld werkruimtes worden gebruikt. Op basis van deze data is het mogelijk om het beheer en gebruik van zakelijk vastgoed flink te verduurzamen.

icon van windmolens illustreert efficiënt energieverbruik

Minder energieverbruik

Met behulp van sensoren gaat een smart building heel efficiënt om met energie. Slimme klimaatcontrole zorgt bijvoorbeeld voor constante optimalisatie door direct te reageren op veranderingen. Ook kunnen verschillende ruimtes zich aanpassen aan gebruik en bezetting.

icon van een gloeilamp om efficiënter werken te illustreren

Efficiënter werken

Een slim kantoorgebouw stelt medewerkers in staat hun werkplek aan gebruik en persoonlijke wensen aan te passen. Zo wordt niet alleen de temperatuur in uw bedrijf maatwerk, maar past u ook eenvoudig licht, akoestiek en ergonomie aan de behoeften van uw personeel aan.

icon van een wereldbol met onderling verbonden punten illustreren connectiviteit

Optimale connectiviteit

Smart Buildings zijn volledig uitgerust met communicatietechnologie. Alles is afgestemd op de wensen van de gebruiker en de activiteiten die in en om het gebouw plaatsvinden. Werk- en vergaderplekken beschikken bijvoorbeeld over geïntegreerde oplaad- en aansluitmogelijkheden, zodat werknemers naadloos met alle devices kunnen deelnemen aan vergaderingen.

icon van een slim gebouw illustreert beheer naar bezettingsgraad

Beheer naar bezettingsgraad

In een slim kantoorgebouw wordt automatisch ingespeeld op de aanwezigheid van personeel. Niemand meer aanwezig in een ruimte? Dan gaat bijvoorbeeld vanzelf de verlichting of de verwarming uit. Dat is niet alleen handig en duurzaam maar biedt ook veiligheid.

Voordelen van Smart Building

Een Smart Building verzamelt ontzettend veel data en dat zorgt ervoor dat u op allerlei vlakken
kunt optimaliseren. Dit zijn enkele voordelen die u in een slim (kantoor)gebouw kunt behalen:

icon van het getal 1 met daarnaast de titel Verbeter de luchtkwaliteit

Een goede luchtkwaliteit is belangrijk voor de gezondheid en productiviteit van uw personeel. Smart Buildings gebruiken sensoren om de luchtkwaliteit constant te monitoren en optimaliseren.

icon van het getal 2 met daarnaast de titel Verhoog de productiviteit

Verhoog de productiviteit

In een Smart Building kunt u de ideale omstandigheden voor werk creëren. De collega’s kunnen deze bovendien aanpassen aan persoonlijke voorkeuren en wensen zodat het voor hen nooit te warm of te koud is.

icon van het getal 3 met daarnaast de titel Bespaar energie

Bespaar energie

Slimme gebouwen zijn voorzien van allerlei sensoren die constant licht, lucht, geluid, temperatuur en beweging monitoren. Op basis van deze data kan een smart building het klimaat zelf optimaliseren en daarmee energie besparen.

icon van het getal 4 met daarnaast de titel Bespaar tijd en geld

Bespaar tijd en geld

In een Smart Building zijn heel veel processen geautomatiseerd, waardoor veel tijd wordt bespaard. Ook kunt u, op basis van de verzamelde data, flink besparen op facilitaire kosten en onderhoudskosten, dankzij het analyseren van de benodigde floorspace.

icon van het getal 5 met daarnaast de titel Hogere medewerkerstevredenheid

Hogere medewerkerstevredenheid

Werken in een Smart Building is effectiever, maar ook leuker. Doordat de werkomstandigheden ideaal en aanpasbaar zijn, stijgt de medewerkerstevredenheid en kan zelfs het ziekteverzuim afnemen. 

icon van het getal 6 met daarnaast de titel Minder CO2-uitstoot

Minder CO2-uitstoot

Op basis van alle verzamelde data is een Smart Building in staat om de CO2-uitstoot zo laag mogelijk te houden. Deze optimalisatie zorgt voor een kleinere ecologische voetafdruk.

Uitdagingen van Smart Building

Slimme gebouwen brengen ook een aantal uitdagingen met zich mee. Het is daarom verstandig om u
ook te verdiepen in de nadelen van smart building:

icon van het getal 1 met daarnaast de titel Grote investering

Een Smart Building zal eenmaal in gebruik genomen een kostenbesparing opleveren, maar daarvoor moet u wel eerst een (grote) investering doen.

icon van het getal 2 met daarnaast de titel Privacy & beveiliging

Privacy & beveiliging

Met behulp van IoT verzamelt een Smart Building ontzettend veel informatie en privacygevoelige gegevens. Het is daarom essentieel om een plan te creëren voor de omgang met deze gegevens en de beveiliging van uw internetverbinding.

icon van het getal 3 met daarnaast de titel Afhankelijk van internet

Afhankelijk van internet

In slimme gebouwen bent u sterk afhankelijk van internet. Omdat het IoT integraal deel uitmaakt van de functionaliteiten in een smart building is het belangrijk om een betrouwbaar netwerk te hebben om uitval te voorkomen.

Hoe werkt een slim gebouw?

Een slim gebouw is duurzaam, energie-efficiënt en ingericht met als doel mensen optimaal te laten functioneren. Hoe uw ideale gebouw er precies uitziet, is voor een groot deel afhankelijk van de bedrijfsactiviteiten die er plaatsvinden. Op basis van een heldere doelstelling wordt een plan gemaakt om slimme features en innovatieve technieken – zoals IoT – te integreren.

Met behulp van sensoren en computerchips verzamelt het gebouw allerlei informatie die u en uw medewerkers in staat stelt om processen en systemen constant te optimaliseren. Naast hardware is hiervoor ook de juiste software nodig. Smart Building kan worden geïntegreerd in nieuwbouw, maar is ook toepasbaar in een bestaand (kantoor)gebouw.

Smart Building, iets voor u?

Wij denken graag met u mee en kijken samen of een Smart Building iets is voor uw bedrijf. Ook houden we u graag op de hoogte van de nieuwste ontwikkelingen op het gebied van slimme (kantoor)gebouwen en IoT.

We begrijpen dat het implementeren van IoT uitdagend kan zijn. Doordat ons hoofdkantoor in Utrecht een Smart Building is, kennen we uit de dagelijkse praktijk de waarde ervan en welke stappen u kunt zetten om uw kantoorgebouw slim voor u te laten werken.

Op V-Hub, ons kenniscentrum voor ondernemers, leest u meer over IoT en Smart Buildings.

Foto van een ondernemer die nadenkt over smart building integreren in het bedrijf
Smart Building artikelen

Wat Vodafone Business voor u kan betekenen

Kleinbedrijf

ZZP

Vodafone Business helpt ZZP-ers en kleine ondernemingen verder vooruit.

MKB

MKB

Maak een een video- of belafspraak met een adviseur die alles weet van het MKB.

Grootbedrijf

Grootzakelijk

Maak een video- of belafspraak met een adviseur gespecialiseerd in grootzakelijke oplossingen.