5G. Samen Vooruit

Op ons krachtige GigaNet

5G van Vodafone is...

5G is blind je koers bepalen

Voor topwielrenner Tristan Bangma met 1% zicht is het onmogelijk om zelfstandig te fietsen. Tot voor kort had hij een 'piloot'. De gouden medaillewinnaar van Rio krijgt nu via het 5G-netwerk van Vodafone razendsnelle aanwijzingen op zijn koptelefoon over iedereen op de baan, zodat hij zelf kan fietsen. Uiteindelijk gaat hij iedereen voorbij. Een droom die uitkomt.

5G-omgezet

5G is livestream superdokters

5G biedt ongekende mogelijkheden voor de zorg. De 5G verbinding is sneller, betrouwbaarder en heeft ultrakorte reactietijden. Dit maakt het mogelijk voor dokters om op afstand patiënten te monitoren en in de toekomst zelfs live op afstand te opereren. Waar ook ter wereld! Er zijn nu al succesvolle tests gedaan met het livestreamen van superdokters. Vodafone werkt hier aan in onze 5G Hub in Eindhoven, samen met Philips en het Catharina Ziekenhuis.

De voordelen van 5G

5G snelheid

Razendsnel internet

Nu al sneller, en op termijn is 5G nog tientallen keren sneller dan 4G. Het downloaden van muziek en films met 5G-snelheid is straks een kwestie van seconden.

 5G latency

Ultrakorte reactietijden

Nauwelijks vertraging tussen het moment dat jij klikt en de actie op je beeldscherm. Met 5G ben je iedereen te snel af tijdens het gamen.

5G capaciteit

Stabiel & efficiënt

5G is stabieler, heeft meer capaciteit en is efficiënt in gebruik. Dit leidt tot een betere ervaring op bijvoorbeeld drukke plekken zoals stations en stadions.

Zo ben jij klaar voor 5G

Wil je gebruikmaken van 5G? Dan heb je 3 dingen nodig

network

5G-netwerk

Ons 5G-netwerk is in vrijwel heel Nederland beschikbaar.

smartphone

5G-telefoon

Jouw 5G toestel haal je bij Vodafone, check hier al onze 5G toestellen.

simcard

5G-abonnement

5G zit standaard in al onze Red abonnementen. Heb jij een Start abonnement? Gebruik dan de add-on via My Vodafone.

5G-omgezet

Check hier of je telefoon geschikt is voor 5G

Heb je een 5G-toestel? Met een Vodafone Red abonnement heb je dan automatisch toegang tot 5G.

Benieuwd of jouw telefoon al geschikt is voor 5G-internet?

Abonnementen en toestellen met 5G

Bij alle Vodafone Red abonnementen heb je automatisch toegang tot 5G-internet

GigaNet ondernemer

Ben je ondernemer?

5G is de nieuwste generatie mobiel internet. Maak nu gebruik van 5G in 80% van Nederland. Lees meer over de mogelijkheden van ons 5G netwerk voor uw business.

Het 5G-netwerk in Nederland, en over de grens

Ons 5G-netwerk is in vrijwel heel Nederland te gebruiken. Jouw 5G-toestel maakt automatisch verbinding met 5G. En als dat toch even niet lukt, is er altijd ons krachtige 4G-netwerk. 

5G werkt ook al over de grens bij Vodafone. Zo kun je 5G al gebruiken in onder andere Duitsland, Oostenrijk, Zwitserland en China. Binnenkort volgen meer landen zoals Turkije, Groot-Brittannië, Spanje en Italië.

Benieuwd naar de 5G-dekking in jouw omgeving? 

De eerste stappen naar 5G

5G met bestaande frequenties

Met de uitrol van 5G gaan we stap voor stap over naar deze nieuwe ervaring. Met innovatieve technologie kunnen we 5G nú al toepassen in bestaande frequentiebanden en met onze huidige antennes, zodat ze zowel 4G als 5G door kunnen geven.

Voor de 5G-verbinding maakt VodafoneZiggo gebruik van 'Dynamic Spectrum Sharing' (DSS). Met deze technologie van onze partner Ericsson kan ons netwerk hetzelfde spectrum gebruiken voor 4G- en 5G-verbindingen. 
 

Meer over de 5G mogelijkheden
5G projecten

5G: de motor van innovatie

5G is het pijlsnelle mobiele internet van de toekomst. Het biedt bakken aan bandbreedte en legt effectiever verbindingen. Daarom nodigen we het bedrijfsleven, onderwijs en overheid uit om volop te innoveren met deze technologie.

Een voorbeeld hiervan is de High Tech Campus in Eindhoven, hier opende begin 2020 de 5G Hub. Bedrijven leren hier met 5G te werken. Het initiatief komt van de High Tech Campus, VodafoneZiggo, Brainport en Ericsson. 
 

Lees meer over de 5G Hub

Veelgestelde vragen over 5G

5G zorgt voor een betere gebruikservaring doordat de reactietijd en downloadsnelheid is verbeterd. De snelheden die je als gebruiker daadwerkelijk ervaart, zijn afhankelijk van diverse factoren zoals de drukte op het netwerk, locatie, bereik en de specifieke telefoon. De reactietijd (zogenaamde latency) zal met zo’n 30% verbeteren: van gemiddeld rond de 30 milliseconden op 4G tot onder 20 milliseconden op 5G. De downloadsnelheden die 5G in dit bestaande spectrum kan bieden, lopen op tot maximaal 1Gbps, wat ruim boven de maximale 350Mbps van de huidige 4G-abonnementen ligt. In het begin zal in de praktijk deze datasnelheid gemiddeld tien procent hoger zijn.  

Nee, je internet gebruik zal iets sneller en vloeiender gaan. Of je meer data gebruikt is afhankelijk van het soort gebruik (bijvoorbeeld Netflix kijken kost meer data dan muziek luisteren) en de hoeveelheid gebruik. Afhankelijk van je abonnement en dataverbruik maak je je 5G-gebruik zo duur als je zelf wilt. Wil je geen onverwachte kosten maken? Activeer dan de BloX Beperkt Internet.

Je hebt een 5G-toestel nodig met de meest recente software, een Red abonnement (of Start abonnement met 5G add-on). Controleer bij je instellingen of 5G ingeschakeld staat. 

Let op: niet alle 5G-toestellen ondersteunen de Nederlandse instellingen. Bij de toestelchecker kun je zien of jouw telefoon 5G aankan.

Wanneer je verbinding maakt met ons 5G-netwerk verschijnt er een 5G-icoon in je beeldscherm. Vergeet niet je wifi uit te zetten. 

Sommige mensen maken zich zorgen over het effect van mobiele telefoons, wifi en antennes op hun gezondheid. Er is veel wetenschappelijk onderzoek gedaan naar straling. Volgens de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) en ons Kabinet (Kamerbrief over 5G en gezondheid) is er geen overtuigend wetenschappelijk bewijs dat radiogolven van base stations en draadloze wifi-netwerken en mobiele telefoons een negatief effect op de gezondheid hebben.

Wij willen dat onze producten en diensten veilig zijn en dat onze klanten zonder zorgen hun mobiele telefoon en draadloze apparatuur kunnen gebruiken. Daarom werken we op (inter)nationaal niveau samen met verschillende organisaties aan onderzoek en voorlichting.

Lees meer over 5G en gezondheid

Ja, 5G is ook al over de grens te gebruiken. Je kunt 5G nu al gebruiken in Duitsland, Oostenrijk, Letland, Zwitserland, Finland, China, Saudi Arabië, Taiwan, Nieuw-Zeeland en de Verenigde Arabische Emiraten. Binnenkort volgen onder andere Australië, Hongarije en Turkije en later dit jaar Groot-Brittannië, Roemenië, Ierland, Spanje en Italië. Bekijk hier de actuele 5G-landenlijst.

De kracht van Vodafone en Ziggo samen

Heb je internet van Ziggo? Dan profiteer je van volop extra voordelen:

Tot € 5,- korting per maand bij Vodafone

Bespaar tot € 5,- per maand op je Vodafone abonnement.

Gratis dubbele data bij Vodafone

Krijg elke maand dubbele data op je Vodafone abonnement.

Krijg extra voorrang met Priority

Met Priority van Vodafone & Ziggo samen krijg je extra voorrang.

Gratis extra tv-pakket bij Ziggo

Kies voor Ziggo Movies & Series L, Ziggo Kids of Ziggo Sport.

Gratis Safe Online XL pakket bij Ziggo

Ga veilig online met je telefoon, tablet en computer.