Ben jij fietsliefhebber? Bekijk 14 handige fiets-apps

Ben jij een die-hard fietsliefhebber of is je stalen ros vooral je trouwe metgezel op weg naar je werk? Er bestaan veel apps die jouw fietstocht aangenamer maken - wat voor soort fietser je ook bent. Sommige apps helpen je om leuke fietsroutes uit te stippelen, andere staan je bij in geval van pech. Wij zetten de handigste fiets-apps voor je op een rij.

Fietsroute vinden

Fietsknoop

Door heel Nederland en België vind je fietsknooppunten waarmee jij jouw gewenste fietsroute kunt uitstippelen. De app Fietsknoop toont je al deze fietsknooppunten in Nederland, Vlaanderen, een groot deel van Wallonië en de grensstreek met Duitsland. Zo kun je leuke routes maken in de app die je vervolgens tijdens het fietsen kunt volgen.

Ook zijn in de Fietsknoop app alle afstappunten van Fietsers Welkom! zichtbaar. Dit zijn verschillende adressen door heel Nederland waar je bijvoorbeeld je bidon kunt vullen, band kunt plakken of elektrische fiets kunt opladen. 

Download app:

ANWB Eropuit

In de Eropuit app van de ANWB vind je meer dan 350 kant-en-klare fiets- en wandelroutes in Nederland. Zit hier niks tussen voor jou? Dan kun je ook een eigen route uitstippelen. Onderweg krijg je tips voor leuke plekken om af te stappen. ANWB-leden met een Wegenwacht Fiets Service kunnen via de app ook pechhulp krijgen onderweg.

Download app:

Fietsnetwerk

Ook via de app Fietsnetwerk kun je kiezen uit duizenden fietsroutes langs fietsknooppunten. Onderweg word je op de hoogte gehouden van leuke afstappunten, zoals restaurants, musea en andere hotspots. Via de app vind je niet alleen korte rondjes van 10 kilometer, ook het plannen van een complete fietsvakantie behoort tot de mogelijkheden.

Download app:

Maps.me

Via de app Maps.me kun je geen standaard fietsroutes vinden, maar kun je wel gedetailleerde kaarten downloaden van over de hele wereld die je later offline kunt bekijken. Dus weet je vooraf niet zeker of je onderweg internet hebt? Download dan alvast thuis een kaart en raak nooit meer de weg kwijt. Via de kaarten kun je ook handige punten vinden, zoals betaalautomaten, opstappunten voor het openbaar vervoer, toeristische attracties en nog meer!

Download app:

Pechhulp

FietsNED

Via de FietsNED-app kun je één van de 100+ mobiele fietsenmakers oproepen bij pech. Dit kan 24 uur per dag en 7 dagen per week. Handig dus als er onderweg onverhoopt iets met jouw fiets gebeurt. Om gebruik te maken van deze service moet je wel een pechhulpverzekering van FietsNED hebben.

Download app:

ANWB Wegenwacht

Ben jij lid van de ANWB en heb je Wegenwacht Fiets Service? Dan kun je onderweg pechhulp krijgen via de app ANWB Wegenwacht. Is er iets met je (elektrische) fiets, dan komt de wegenwacht ter plekke jouw fiets repareren. Lukt dit niet? Dan word je - samen met jouw fiets - naar een andere bestemming gebracht, zoals naar de fietsenmaker of je huis. Je ANWB-pas sla je op in de app, waardoor je deze niet fysiek mee hoeft te nemen.

Download app in:

ANWB Wegenwacht app downloaden via Google Play

Plaatselijke apps

Ik Fiets

De Ik Fiets-app is er specifiek voor inwoners van de provincie Utrecht. Met deze app kun je beloningen verdienen door te fietsen. Naast dat fietsen je fitter, gezonder en vrolijker maakt, zijn al jouw fietskilometers punten waard.

Download app:

Enschede Fietst

Op de fiets in Enschede? Dan kun je punten verdienen met de Enschede Fietst app. Jouw gespaarde punten kun je inwisselen voor bijvoorbeeld een kopje koffie of korting bij een van de aangesloten winkels.

Download app:

Fietsen in Overijssel

Een dagje fietsen in Overijssel? De app Fietsen in Overijssel geeft je gratis fietsroutes waarmee je de mooiste plekjes in de natuur van Overijssel kunt ontdekken. Inwoners van Overijssel hebben meegeholpen aan de ontwikkeling van de app, waardoor je op de meest bijzondere plekjes komt. Ook krijg je onderweg leuke en interessante weetjes over de plek waar je bent. Als je in de buurt van een leuk afstappunt fietst, krijg je automatisch een signaal op jouw telefoon. De app werkt offline. Je hebt onderweg dus geen internet nodig.

Download app:

Flattire - Fietsenmaker

Pech met je fiets in Amsterdam, Den Bosch of Utrecht? De fietsenmakers van Flattire kunnen dan ter plekke en binnen 30 minuten jouw fiets komen maken. Ook kun je een minder urgente afspraak maken, wanneer je fiets bijvoorbeeld onderhoud nodig heeft. De fietsenmakers komen dan op een door jou gekozen locatie - zoals bij je thuis - jouw fiets repareren.

Download app:

FietsPlek

Op de fiets in of naar Apeldoorn, Utrecht, Nijmegen of Maastricht? Als je onderweg even in de stad wilt wandelen, kun je via de app FietsPlek zien welke fietsstallingen er in de buurt zijn. Zo kun je makkelijk en veilig je fiets kwijt.

Download app:

Overige apps

HogeNood

Moet je tijdens het fietsen naar het toilet? Dan vind je via deze app makkelijk het dichtstbijzijnde openbare toilet. Ook wordt in de app onder andere de toegankelijkheid, kosten en faciliteiten van het toilet aangegeven.

Download app:

Strava

Ben je benieuwd hoeveel calorieën je hebt verbrand tijdens je fietstocht? Of wat jouw afgelegde afstand of snelheid is? Dit vind je allemaal via Strava. Deze app houdt alle statistieken van je fietsritten bij. Zo kun je makkelijk zien of je progressie boekt. Ook kun je jouw fietstochten vergelijken met die van je vrienden. Wie heeft er de meeste kilometers afgelegd?

Download app:

Fietslampje - Fiets veilig

Onderweg kan het altijd voorkomen: het is donker en je fietslamp werkt niet meer, is gestolen of kwijt. Deze Fietslampje app kan jou in dat geval helpen. Je scherm zal felrood kleuren, wat als achterlicht kan dienen. De flitser zal als voorlicht worden gebruikt. Verder kun je via de app snel 112 of een ander door jou ingesteld nummer bellen of een felle alarmtoon af laten spelen. Tenslotte vind je de kortste route naar huis of naar bijvoorbeeld EHBO-punten, politiestations en plekken waar AED’s zijn.

Download app:

14 handige fiets-apps voor je telefoon | Vodafone

Leuke en handige apps kunnen jouw fietstocht een stuk aangenamer maken. Let wel op: sinds 1 juli 2019 is het niet toegestaan om je mobiele telefoon vast te houden tijdens het fietsen. Wil je even op je telefoon kijken? Stap dan even af. Ook kun je ervoor kiezen om je mobiel met een speciale houder vast te zetten op je stuur.