Overslaan en ga naar inhoud

Planten herkennen én verzorgen: check deze 18 handige apps!

Ben jij een echte plantenfluisteraar en is je huis één grote jungle? Of moet jij juist om de haverklap nieuwe planten kopen, omdat je zelfs cactussen nog laat uitdrogen? Hoe groen (of juist niet) je vingers ook zijn, deze achttien apps zijn super handig voor op je smartphone. Ze helpen je namelijk herkennen met welke tuin- en kamerplanten je te maken hebt, in welke omgeving ze het beste groeien en hoe je de verzorging aanpakt. Zo blijven alle planten bij jou in leven!

Apps om planten te herkennen

Heb jij leuke plant gezien in het tuincentrum, en ben je benieuwd of hij veel of weinig licht nodig heeft? Of heb je een nieuw plantje gekregen, waarvan je zeker wilt weten dat hij niet giftig is voor je viervoeter? Deze vijf handige apps helpen je met het herkennen van planten voor in je huis of tuin en geven je alle benodigde informatie over hun standplaats en giftigheid.

PictureThis App

PictureThis

Schijnt de zon de hele dag in je huis of tuin, of slechts enkele uren? In beide gevallen zal niet elke plant overleven. Verdiep je als je een plant koopt daarom eerst goed in hoeveel zonlicht hij precies nodig heeft, en bepaal op basis hiervan zijn nieuwe plekje. De app ‘PictureThis’ helpt je hierbij: zodra je een foto maakt van een plant, krijg je direct handige tips en tricks. Ook zie je of de plant giftig is voor je huisdier of kind.

De app identificeert maar liefst 17.000 plantensoorten. Er staan in de app ook planten foto’s van andere gebruikers. Zo leer je misschien nieuwe soorten kennen! 

PlantSnap App

PlantSnap

De app ‘PlantSnap’ helpt je om meer dan 600.000 plantensoorten te herkennen. Als je een foto maakt van de plant, zie je in enkele seconden de naam en wat nuttige informatie over de soort. Is er iets mis met je plant, en weet je niet wat de oorzaak is? In de PlantSnappers Community kom je in contact met meer dan 50 miljoen andere gebruikers uit ruim 200 landen. Zo vraag je eenvoudig om hulp en red je jouw geliefde plant hopelijk op tijd!

Stek.app

Stek.app

Ben jij helemaal gek op stekjes? Maak dan eens een gratis account aan bij Stek.app. Hierop vind je namelijk allerlei stekjes die je kunt ruilen of zelfs helemaal gratis mag ophalen. Zo heb jij binnen no time een hele verzameling aan planten en kan je ze van jongs af aan zien groeien. Bij elk stekje staat de naam van de plant, grote kans dus dat je soorten tegenkomt die je nog helemaal niet kende.

Stek.app kan je niet terugvinden in je App of Play Store: het is namelijk een web-app. Door naar de website te gaan kan je er direct gebruik van maken. Wil je niet elke keer de website intypen? Maak dan een snelkoppeling en zet deze op je homescreen.

Bezoek Stek.app.

Edible Wild Plants App

Edible Wild Plants

Planten zijn niet alleen leuk om naar te kijken, maar kunnen ook lekker zijn om te eten. In de app ‘Edible Wild Plants’ vind je een handig overzicht van meer dan veertig wilde planten die eetbaar zijn. Swipe gewoon van links naar rechts om de planten te bekijken. De app bevat ook een test met een stappenplan hoe je eetbare planten herkent en welke delen je wel niet kan eten. Hij kan ook offline worden gebruikt: handig als je onverhoopt zonder internet zit!

Apps voor plantverzorging

Planten hebben over het algemeen veel verzorging nodig en dat is soms best lastig, vooral als je niet zulke groene vingers hebt. Maar ook echte plantenfluisteraars lopen soms tegen problemen aan die zij nog niet eerder waren tegengekomen. 

Krijg je bijvoorbeeld ineens gele, of juist bruine bladeren? Of zie je plots allemaal vliegjes rond je geliefde plant fladderen? Deze apps geven je tips en tricks hoe je jouw plant het beste kan verzorgen en hoe je eventuele problemen herkent én oplost.

Plantsome App

Plantsome

Laat jij zelfs vetplantjes nog doodgaan? Of heb je een nieuwe plant die achteraf wel heel moeilijk te verzorgen is, zoals een Calathea of Stippenbegonia? Kijk dan eens naar de app ‘Plantsome’. In de database van deze app zoek je makkelijk en snel allerlei informatie op over je plantjes.

Door in de vullen hoe groot de plant is en hoeveel licht hij krijgt, zie je direct hoeveel water en voeding de plant nodig heeft. Je krijgt daarna steeds een melding als het weer tijd is om je planten water te geven, met opnieuw de benodigde hoeveelheid. Je kiest zelf of je dagelijks of om de drie dagen meldingen wilt ontvangen.  

Planta App

Planta

Verkleuren de bladeren ineens, of vallen ze uit? Grote kans dat je plant te licht of juist te donker staat. ‘Planta’ helpt je met het vinden van de juiste plek. In de app vind je namelijk een lichtmeter: hiermee check je makkelijk of er te weinig, of juist te veel licht in de ruimte is. Niet alle planten worden namelijk even gelukkig van een zonnige of juist schaduwrijke ruimte. 

Ook geeft de app een melding als het tijd is om je plant water te geven, te bemesten, schoon te maken of te verpotten. Super handig, zo vergeet je het nooit! Weet je niet precies hoeveel water je moet geven, of hoe je je plant het beste verpot? In de app vind je een handleiding met stapsgewijze onderhoudsinstructies zodat je precies weet wat je moet doen.  

Plant.id

Plant.id

Denk je dat er iets mis is met je plant? De app ‘Plant.id’ herkent maar liefst 100 verschillende ziektes. Door een foto ervan te maken, zie je direct wat er aan de hand is. Misschien heb je wel last van trips, schimmel, rouwvliegjes of spint. Handig om te weten, zodat je je plant hierna op de juiste manier kan behandelen.  
 
Plant.id is een web-app voor je smartphone. Je hoeft de app dus niet eerst te downloaden, maar gaat rechtstreeks via de browser naar https://plant.id/. Maak er een snelkoppeling van en zet deze op je beginscherm, zodat je binnen no time de website kan openen.

Bezoek Plant.id.

Apps voor plantenliefhebbers
Plant Parent App

Plant Parent

Benieuwd wat je komend jaar allemaal moet doen om je planten in leven te houden? De  app ‘Plant Parent’ maakt het je wel heel makkelijk! Hierin kan je namelijk een gepersonaliseerde jaarplanning maken en weet je dus voor het hele jaar wanneer je je planten water moet geven, moet voeden, stekken, snoeien of verpotten.

Hebben de bladeren van je plant rare verkleuringen, of verschrompelen ze ineens? Gebruik de app dan om erachter te komen wat er aan de hand is. Je krijgt suggesties voor een behandelplan om zo je groene vriend weer helemaal op te lappen. 

Pokon App

Pokon

Als je een plantenliefhebber bent, ken je Pokon waarschijnlijk wel. Dit merk verkoopt onder andere potgrond en plantenvoeding om zowel je binnen- als buitenplanten in leven te houden. Het merk heeft ook een app die je helpt met de verzorging van je planten.

Deze app is erg handig: hij stuurt je namelijk notificaties wanneer het tijd is om je planten te verzorgen, zodat je hier zelf niet aan hoeft te denken. Kom je er niet uit? Vraag dan om hulp van andere plantofielen in het forum.

Een andere handige functie van de app is de potgrond-calculator. Die vertelt je precies hoeveel potgrond je moet gebruiken bij het potten of verpotten van je plantjes. In de app vind je ook tips over welke planten bij jouw interieur passen.

Apps over tuinieren

Heb jij een tuin (of balkon) vol planten en vind je het soms lastig om ze allemaal de juiste aandacht te geven? Of ben je net begonnen met tuinieren en wil je het beter onder de knie krijgen? Met deze handige apps krijg jij binnen no time groene vingers en ziet je tuin er prachtig uit! 

Gardenize: Garden & Plant care App

Gardenize: Garden & Plant care

Met de app ‘Gardenize: Garden & Plant care’ krijg je direct inzicht in je tuin. Je voert in wat je allemaal hebt geplant en waar je de plantjes hebt neergezet. Door bij te houden wanneer je je planten water of voeding geeft, snoeit of verplaatst, kan je na verloop van tijd precies zien hoe je planten zich hebben ontwikkeld en wat wel en niet werkt. Zo word je een echte pro en staat je tuintje er altijd mooi bij!

De app biedt je ook de tips en tricks van andere tuiniers en experts. En wil je weten wanneer het tijd is om je planten te verzorgen? Stel dan slimme herinneringen in en ontvang meldingen.  

De Plantengids App

De Plantengids

Moet je je tuin nog inrichten, maar weet je niet zo goed welke planten geschikt zijn? Dan geeft de app ‘De Plantengids’ je de nodige hulp. In de app vind je een database met maar liefst 12.828 verschillende (tuin)planten. Klik op een foto van een plant en je ziet meteen allerlei specificaties. Zoals of de plant houdt van een zonrijke plek, of juist eentje met meer schaduw.

Heb jij bijvoorbeeld een zonnige tuin? Een vlinderstruik of lavendel doet het dan waarschijnlijk hartstikke goed! Varens zullen zich juist meer thuis voelen in een schaduwtuin. Welke plant je ook zoekt: met de app weet je meteen of de plant geschikt is voor je tuin! De app is (vooralsnog) alleen beschikbaar voor iOS-gebruikers. 

Tuintalent

Tuintalent

Pesticiden, oftewel (giftige) bestrijdingsmiddelen, zijn schadelijk voor jou en de natuur. Toch worden ze helaas in veel tuinen gebruikt. Wil je je planten juist op een ecologische manier beschermen tegen ongedierte? ‘Tuintalent’ helpt je hierbij. De app leert je namelijk om te tuinieren en je planten goed te onderhouden, zonder daarbij pesticiden te gebruiken. Je krijgt hierover tips en tricks van experts op het gebied van ecologisch tuinieren. De app is alleen beschikbaar voor Android-gebruikers.

Apps voor plantenliefhebbers
MijnTuin App

MijnTuin

Als je je tuin mooi hebt aangeplant, wil je natuurlijk wel dat dat zo blijft. In de app ‘MijnTuin’ vind je een sociaal netwerk voor tuiniers. Hier kan je terecht met al je vragen over je plantjes. Stel je een vraag, dan komt deze in een overzicht te staan waarna iedereen hierop kan reageren. Zo wordt eenvoudig alle kennis gedeeld.

In de app staat ook allerlei informatie over planten en gewassen. Je ziet bijvoorbeeld per tuinplant hoe je hem moet onderhouden.  

Gazonwijzer App

Gazonwijzer

Heb jij een gazon en vind je het lastig om hem het hele jaar mooi te houden? Met ‘Gazonwijzer’ ligt je gras er elk seizoen goed bij. In de app vind je namelijk allerlei informatie over het onderhoud van je gazon: hoeveel mest je moet gebruiken, of en wanneer je kalkkorrels moet strooien, hoe het zit met verticuteren. Ook geeft Gazonwijzer je tips over het verwijderen van mos en onkruid. De app is momenteel alleen geschikt voor Android-gebruikers.

Apps voor een tuinontwerp

Ligt jouw tuin er al jaren hetzelfde bij en wil je wel eens iets anders? Het is leuk om je tuin zo nu en dan een make-over te geven. Maar soms weet je niet hoe je het aan moet pakken. Geen zorgen: er zijn verschillende apps die je helpen om je eigen droomtuin te creëren! 

Home Design 3D Outdoor & Garden App

Home Design 3D Outdoor & Garden

Met de app ‘Home Design 3D Outdoor & Garden’ ontwerp je makkelijk je eigen tuin. Vul de afmetingen van je buitenruimte in, en je ziet in de app direct een voorbeeld terug. Hierin kan je allerlei dingen toevoegen, zoals planten of een gazon, en bepaal je precies waar je het wilt hebben. Met de app zie je meteen hoe je tuin eruit kan komen te zien.

Staat die ene plant toch niet helemaal op de juiste plek? Dan zet je hem gewoon ergens anders, net zo lang tot je tevreden bent. De app heeft zowel een gratis als een betaalde versie. Kies je voor de betaalde versie? Dan is het mogelijk om je tuinontwerpen op te slaan en op een later moment te bekijken. 

Tuinontwerp App

Tuinontwerp

Wil je een andere tuin, maar heb je totaal geen inspiratie? Download dan de app ‘Tuinontwerp’. Swipe tussen honderden foto’s van tuinontwerpen en vind een mooi design voor je eigen tuin. Zie je er eentje die je goed bevalt? Sla hem op in de app. Twijfel je of het ontwerp echt bij je past? Deel eenvoudig de foto met je vrienden en vraag hun mening!

Apps om het weer te checken

Wil je een dagje tuinieren inplannen of weten of je je planten moet sproeien? Dan is het handig om te weten wat voor weer het is. Je wilt tijdens het tuinieren natuurlijk niet overvallen worden door een flinke storm of je planten sproeien vlak voordat het gaat regenen. Met deze twee handige weerapps weet je wat je kunt verwachten. Zo ben je altijd goed voorbereid! 

Buienradar App

Buienradar

Met de app ‘Gardenize: Garden & Plant care’ krijg je direct inzicht in je tuin. Je voert in wat je allemaal hebt geplant en waar je de plantjes hebt neergezet. Door bij te houden wanneer je je planten water of voeding geeft, snoeit of verplaatst, kan je na verloop van tijd precies zien hoe je planten zich hebben ontwikkeld en wat wel en niet werkt. Zo word je een echte pro en staat je tuintje er altijd mooi bij!

De app biedt je ook de tips en tricks van andere tuiniers en experts. En wil je weten wanneer het tijd is om je planten te verzorgen? Stel dan slimme herinneringen in en ontvang meldingen.  

Weeronline

Weeronline

Heb jij nieuwe tuinplantjes gekocht en kan je niet wachten om ze te poten? Het is verstandig om toch eerst nog even het weer te checken zodat je niet voor onaangename verrassingen komt te staan. In de app ‘Weeronline’ krijg je meteen een actuele weersverwachting. De app heeft een buienradar, een 24-uurs neerslaggrafiek en een 48-uurs zongrafiek. De app informeert je ook over zon en wind en geeft waarschuwingen bij extreem weer. 

Met deze 18 plantenapps krijg jij binnen no-time groene vingers en hou je alle al je planten in leven. En wie wil dat nou niet: planten zijn namelijk hartstikke goed voor je gezondheid. Zo zorgen ze voor een schonere lucht, een beter humeur en goede concentratie. Daarbij fleuren ze je huis en tuin natuurlijk helemaal op!