Overslaan en ga naar inhoud

14 nuttige apps voor zeilers

Het weer voorspellen, navigeren over het water of een aanlegplek vinden: een dagje zeilen wordt steeds leuker én makkelijker door allerlei handige apps op je telefoon. Zo helpen sommige apps jou om de beste voorbereidingen te treffen, waar andere je de weg wijzen of extra veiligheid bieden. Wij zetten veertien handige zeilapps voor je op een rijtje.

Apps ter voorbereiding

Een goede voorbereiding is het halve werk. Check daarom voordat je de boot op gaat wat het weer doet, hoe hard het waait en hoe hoog het water staat. Ben je een beginnend zeiler, of wil je je kennis opfrissen? Download dan een app waarin je alle zeilknopen leert.

Natuurlijk zijn sommige apps niet alleen handig ter voorbereiding, maar ook voor onderweg. Zie je bijvoorbeeld de lucht steeds donkerder worden? Check dan even of het komende uren nog droog blijft of dat er tóch een buitje overtrekt.

Windy.com App

Windy.com

Voordat je het water op gaat, is het natuurlijk belangrijk om het weer te checken. ‘Windy.com’ is een professionele weerapp waarmee je maar liefst 40 verschillende weerkaarten kan inzien. Vind hier onder andere hoe hard het waait, welke temperatuur het is en of het gaat regenen. De app is gratis te downloaden in de Google Play Store of App Store.

Zeeweer App

Zeeweer

Ben je benieuwd naar de actuele informatie over golven? In de app ‘Zeeweer’ vind je deze informatie, direct uit de meetnetten van KNMI en Rijkswaterstaat. Ook vind je handige marifoonberichten, zoals relevante weersontwikkelingen per district van de Nederlandse kustwateren.

Knopen maken App

Knopen maken

De mastworp, platte knoop, achtknoop of slipsteek: knopen zijn handig én onmisbaar aan boord. Met een beetje oefening leg je ze in no-time. Maar heb je het nog niet helemaal onder de knie? Of ben je vergeten welke knoop je op een bepaald moment het beste kan gebruiken? Gebruik dan een van de apps op je smartphone. Bijvoorbeeld ‘Knopen 3D’ op je iPhone of ‘How to Tie Knots’ op Android-smartphones. Animaties laten jou hier zien hoe je verschillende knopen legt.

Apps voor zeilers
Het Getij App

Het Getij

Is het hoog- of juist laagwater? In de gratis app ‘Het Getij’ vind je de astronomische getijverwachting en de actuele waterstanden. Dit geldt voor alle 207 meetpunten van de Rijkswaterstaat. Zie precies wanneer het spring- en doodtij is en wanneer de zon en maan op- en ondergaan. 

Windfinder App

Windfinder

Als zeiler zijn de juiste windomstandigheden natuurlijk erg belangrijk. Op welke locatie op dit moment de beste omstandigheden zijn om te zeilen, vind je in de app ‘Windfinder’. Je kan de app ook in het buitenland gebruiken: hij bevat meer dan 160.000 locaties wereldwijd. Zo plan je makkelijk je volgende zeiltocht in en vermijd je slecht weer op zee. Safety first!

Apps voor onderweg

Tijdens het varen is het ook verschillende apps die jou kunnen helpen. Open bijvoorbeeld de waterkaart van Nederland en zie precies waar je op dat moment bent. Ga je zeilen in het buitenland? Ook van andere landen zijn waterkaarten te vinden. Zo raak je nooit de weg kwijt! 

Boating Marine & Lakes App

Boating Marine & Lakes

Met de ‘Boating Marine & Lakes’-app van Navionics vind je eenvoudig gedetailleerde waterkaarten over de hele wereld. Je ziet op de kaart precies waar je op dat moment bent. Op die manier raak je nooit de weg kwijt. Wil je de kaart van Nederland? Deze koop je voor een paar tientjes.

Waterkaart Live App

Waterkaart Live

Zeilen in eigen land? Dan is de app ‘Waterkaart Live’ handig. Hiermee heb je namelijk altijd een uitgebreide waterkaart van Nederland bij de hand, inclusief objecten als bruggen en sluizen. Tijdens het varen een frisse duik nemen? Dan zoek je in de app eenvoudig op waar je veilig kan zwemmen. Ook kan je bijvoorbeeld de apps ‘Vaarkaart Nederland’ of ‘Waterkaarten Nederland’ gebruiken om de waterkaarten van ons kikkerlandje te zien.

Apps voor veiligheid op het water

Een ongeluk zit in een klein hoekje, ook op het water. Wees daarom altijd goed voorbereid en tref de juiste veiligheidsmaatregelen. Download bijvoorbeeld een van onderstaande apps, die je net even een stukje extra veiligheid bieden onderweg.

KNRM Helpt App

KNRM Helpt

Tijdens het zeilen staat veiligheid natuurlijk voorop. Download daarom vooraf kosteloos de ‘KNRM Helpt’-app van de Koninklijke Nederlandse Redding Maatschappij. Hierin voer je je vaarplan in en word je in geval van nood geholpen. Met één druk op de knop bel je met de kustwacht of de KNRM alarmcentrale.

Boat Beacon App

Boat Beacon

Met de app ‘Boat Beacon’ verzend je jouw bootgegevens naar andere zeilers en ontvang je die van hen. Zo ben je beter beschermd tegen bijvoorbeeld botsingen of man overboord. Komt een andere boot in de buurt? Dan krijg je namelijk een melding op je smartphone. 

Apps om een aanlegplek te vinden

Vaar je op een onbekende plek, en weet je niet waar de dichtstbijzijnde aanlegplek is? Gelukkig zijn er apps die jou hiermee kunnen helpen. Zo hoef je nooit meer uren rondjes te varen voordat je aan kan leggen!

Navily App

Navily

Vind de dichtstbijzijnde ankerplaatsen en jachthavens met de app ‘Navily’. Door de foto’s en beoordelingen van anderen zie je gelijk of de ligplaats in de smaak valt. Ook kan je direct een aanlegplaats boeken via de app.

Anchor Watch App

Anchor Watch / Alarm

Heb je het anker uitgegooid? Dan kan het natuurlijk altijd wel eens voorkomen dat je boot tóch wegdrijft. Soms heb je dit niet door, bijvoorbeeld wanneer je slaapt. De app ‘Ankerwacht / Alarm’ biedt in dit geval uitkomst: hierin geef je je huidige positie en een veiligheidszone aan. Drijft je zeilboot buiten deze zone? Dan gaat er een alarm af op je smartphone.

De app is alleen te downloaden in de Google Play Store. Wel heb je in de Apple App Store een variant: ‘Anchor Watch’. 

Apps om te ontspannen

Ontspannen tijdens een zeiltocht of ook thuis op de hoogte blijven van het laatste zeilnieuws? Er zijn diverse apps die je hierbij helpen. Speel bijvoorbeeld een virtuele zeilgame, lees een zeilmagazine of luister naar je favoriete muziek.

Zeilen Magazine App

Zeilen magazine

Onderweg of thuis op de hoogte blijven van al het laatste zeilnieuws? Download dan de app ‘Zeilen magazine’. In dit tijdschrift lees je alles over wat zich in de zeilwereld afspeelt. Benieuwd naar avonturen van mede-zeilers of boottesten? Dan is de app zeker de moeite waard!

Apps voor zeilers
Virtual Regatta Inshore App

Virtual Regatta Inshore

Is het buiten geen ideaal zeilweer? Met de app ‘Virtual Regatta Inshore’ kan je lui vanaf de bank een virtuele zeilwedstrijd houden. In de videogame ga je de strijd aan tegen andere zeilers en verdien je punten om zo de titel van wereldkampioen te behalen.

Spotify App

Spotify

Tijdens een boottocht is het natuurlijk heerlijk om naar een muziekje te luisteren. Doe dit bijvoorbeeld via ‘Spotify’. Het mooie aan deze app is dat je afspeellijsten thuis kan downloaden, waardoor je onderweg geen internetverbinding nodig hebt om te luisteren. Zo hoef je je nooit te vervelen!