Overslaan en ga naar inhoud

Google Pixel 8a vs 8 Pro

Welke past het beste bij jou?

Ben je aan het twijfelen tussen de Google Pixel 8a en de Google Pixel 8 Pro? In deze vergelijking gaan we de belangrijkste aspecten van beide Google smartphones bekijken, zodat je een weloverwogen beslissing kunt nemen. We zullen alle details bespreken die je nodig hebt om de juiste keuze te maken voor jouw behoeften en voorkeuren.

Google Pixel 8a

Google Pixel 8 Pro

Modern design

De Google Pixel 8a heeft een compact en slank ontwerp met afmetingen van ongeveer 152,10 mm hoog, 72,70 mm breed en 8,9 mm diep. Met een gewicht van 188 gram is de Pixel 8a licht en gemakkelijk mee te nemen. Het toestel is verkrijgbaar in verschillende kleuren, waaronder Obsidiaan, Porselein en Baaiblauw . De achterkant van de Pixel 8a is gemaakt van krasbestendig Corning Gorilla Glass 3.

De Google Pixel 8 Pro heeft het meest vergijnde Pixel-ontwerp ooit, met afmetingen van ongeveer 162,60 mm hoog, 76,50 mm breed en 8,8 mm diep. Met een gewicht van 213 gram is de Pixel 8 Pro iets zwaarder dan de Pixel 8a. Ook de Pixel 8 Pro is verkrijgbaar in verschillende kleuren, waaronder Obsidiaan, Porselein en Baaiblauw. De achterkant van de Pixel 8 Pro is gemaakt van hoekloos mat Corning Gorilla Glass Victus 2 met een gepolijste aluminium behuizing. Dit maakt de telefoon krasbestendig. De telefoon is deels gemaakt van gerecycled materiaal.  

Krachtige batterij

De Google Pixel 8a en de 8 Pro hebben een batterij die meer dan 24 uur meegaat, waardoor je de hele dag door kunt gaan zonder je zorgen te maken over het opladen van je telefoon. Met de Extreme batterijbesparingsoptie kunnen beide smartphones zelfs tot 72 uur meegaan als je de batterijduur nog verder wilt verlengen. De batterijcapaciteit van de Pixel 8a is gemiddeld 4492mAh. De 8 Pro biedt vergelijkbare batterijprestaties, maar heeft een iets grotere batterijcapaciteit. Met een gemiddelde capaciteit van 5050mAh.

Beide telefoons ondersteunen snel opladen, waardoor je je telefoon snel kunt opladen als hij leeg is. Dit is handig voor als je vaak onderweg bent en niet veel tijd hebt om te wachten tot je telefoon is opgeladen.

Grotere display op de Pixel 8 Pro

De Google Pixel 8a heeft een scherm van 6,1 inch, terwijl de Pixel 8 Pro een flink groter scherm heeft van 6,7 inch. Beide schermen zijn helder en tonen mooie kleuren, maar er zijn wel wat verschillen. Het scherm van de 8 Pro heeft een hogere resolutie dan dat van de Pixel 8a. Dit betekent dat de beelden op de Pixel 8 Pro nog scherper en gedetailleerder zullen zijn. Ook kan het scherm van de Pixel 8 Pro een veel hogere helderheid bereiken, met een maximale helderheid tot 2400 nits, wat handig kan zijn als je je telefoon buiten gebruikt in fel zonlicht. De Pixel 8a heeft een maximale helderheid van 2000 nits, wat nog steeds behoorlijk helder is, maar wel een stuk lager dan die van de Pixel 8 Pro. Beide smartphones maken gebruik van Smooth Display-technologie die een vernieuwingsfrequentie tot 120 Hz mogelijk maakt, wat zorgt voor vloeiendere bewegingen en een goede gebruikerservaring, vooral bij het scrollen door content of het spelen van games.

Camera zoom met hoge resolutie

De Google Pixel 8a heeft een indrukwekkende camera met een 64 MP groothoeklens en een 13 MP ultragroothoeklens. Met deze camera's kun je scherpe en gedetailleerde foto's maken, zelfs bij weinig licht. Ook biedt de Pixel 8a tot 8x zoom met hoge resolutie, zodat je gemakkelijk kunt inzoomen zonder kwaliteitsverlies. Voor liefhebbers van selfies heeft de Pixel 8A een 13 MP selfiecamera aan de voorzijde, waarmee je mooie zelfportretten kunt maken.

De Google Pixel 8 Pro gaat nog een stap verder met zijn geavanceerde cameramogelijkheden. Het toestel beschikt over een 50 MP groothoeklens, een 48 MP ultragroothoeklens met autofocus en een 48 MP telefotolens. Hiermee kun je foto's maken met een ongekende helderheid en detail. Ook biedt de Pixel 8 Pro tot maar liefst 30x zoom met hoge resolutie, waardoor je zelfs van veraf prachtige foto's kunt maken. Aan de voorkant heeft de Pixel 8 Pro een 10,5 MP selfiecamera voor scherpe en levendige selfies. Met de Pixel 8 Pro heb je dus een hoogwaardige camera in je broekzak zitten.

Opslag en processor

Beide telefoons bieden verschillende opties voor opslag en geheugen. De Google Pixel 8a wordt geleverd met 128GB opslagruimte en 8GB RAM. Dit betekent dat je genoeg ruimte hebt om al je foto's, apps en andere bestanden op te slaan, en dat de telefoon snel en soepel werkt bij het uitvoeren van verschillende taken.

De Google Pixel 8 Pro heeft ook meerdere opties voor opslag en geheugen, waaronder 128GB en 256GB opslagruimte, allemaal met 12GB RAM. Hierdoor heb je nog meer ruimte voor al je content en kun je nog meer apps tegelijkertijd gebruiken zonder dat de prestaties worden beïnvloed.

Wat betreft de processor, beide telefoons zijn uitgerust met de krachtige Google Tensor G3-processor, die zorgt voor snelle en soepele prestaties bij het uitvoeren van allerlei taken, van het openen van apps tot het spelen van games en het maken van foto's en video's.

Alle specificaties op een rijtje

Wil je alle specificaties van de Google Pixel 8a en de Google Pixel 8 Pro op een rijtje zien? Bekijk hieronder het overzicht met daarin alle specificaties van deze twee toestellen.

  Google Pixel 8a Google Pixel 8 Pro
Kleuren Obsidiaan,
Porselein,
Baaiblauw
Obsidiaan,
Porselein,
Baaiblauw
Scherm 6,1-inch Actua-scherm
2000 nits (piekhelderheid) 
Smooth Display tot 120Hz
OLED (1,080 x 2,400) 
6,7-inch Super Actua-scherm
2400 nits (piekhelderheid) 
Smooth Display 1-120Hz
LTPO-OLED (1,080 x 2,400) 
Camera 64 MP groothoekcamera
13 MP ultragroothoekcamera
13 MP selfiecamera
50 MP hoofdcamera
48 MP ultragroothoekcamera
48 MP telelens (tot 30x zoom met hoge resolutie)
10,5 MP selfiecamera
Chip Google Tensor G3 Google Tensor G3
Batterij 4492 mAh 5050 mAh
Opslag en werkgeheugen 128 GB / 8 GB
128 GB / 12 GB
256 GB / 12 GB
Afmetingen en gewicht 152,1 x 72,7 x 8,9 mm
188 gram
162,6 x 76,5 x 8,8 mm
213 gram