Overslaan en ga naar inhoud

Hier vindt u gratis (of: betaalbare) beelden voor uw website en posts

U zoekt foto’s voor uw bedrijfswebsite: waar kunt u die gratis en rechtenvrij downloaden? Of betaald, voor een eerlijk bedrag per foto? Google en andere zoekmachines staan vol met foto’s, maar die mag u helaas niet zomaar zakelijk gebruiken. In plaats daarvan heeft u ‘stockphotos’ nodig. Die zijn er zowel gratis als betaald. Wij zetten ze op een rij en helpen u de juiste keuze te maken - zonder fouten die tot dure claims kunnen leiden.

Zoekt u voor uw website foto’s voor gratis en rechtenvrij gebruik? Of betaald, voor een eerlijk bedrag? Dit artikel legt uit waar dat kan en hoe dat werkt. Meer weten over digital marketing? Bekijk de serie.

Wist u dat Shopify een foto-database heeft speciaal voor ondernemers met websites of een webshop? En dat u met de soepelste Creative Commons-licentie alleen de naam van de maker hoeft te vermelden (maar dat dit met de striktere licenties niet voldoende is)? Wij zochten het uit en zetten het voor u op een rij.

Ook interessant: 'De social media trends van 2024'

Waar vindt u gratis of betaalbare beelden voor uw website en posts? Tips & tricks

10 websites met foto’s: gratis en betaald

Er bestaan allerlei websites waarop u gratis rechtenvrije foto’s vindt of betaalde premium-foto’s. We zetten 6 websites met rechtenvrije gratis foto’s op een rij:

Unsplash - Unsplash biedt een brede collectie met foto’s in hoge kwaliteit. U mag ze gratis gebruiken voor zowel persoonlijke als commerciële en zakelijke projecten.

Pixabay - Pixabay heeft een grote bibliotheek met zowel foto’s, vectoren en illustraties. Ze zijn allemaal gratis beschikbaar, ook voor zakelijk, commercieel en professioneel gebruik.

Pexels - Pexels heeft een database met gratis stockfoto’s en zelfs -video’s. De kwaliteit is hoog en u mag de beelden professioneel gebruiken.

Shopify Stock - Photos Shopify stelt de database met Stock Photos speciaal beschikbaar voor ondernemers, met websites en webwinkels. De foto’s zijn geschikt voor commerciële projecten.

Flickr Creative Commons - Onder de Creative Commons-licentie (dus minimaal een naamsvermelding) zijn er bij Flickr gratis foto’s beschikbaar. Let op het type licentie en zorg dat je aan de voorwaarden voldoet.

Stocksnap - Stocksnap biedt ook foto’s aan onder de Creative Commons-licentie. Let goed op de licentie, omdat die bepaalt of u de foto ook zakelijk mag gebruiken.

Ook interessant: 'Meer bereik met video’s voor uw bedrijf: hoe werkt dat?'

Waar vindt u gratis of betaalbare beelden voor uw website en posts? Tips & tricks

Gratis rechtenvrije stockfoto’s: de websites vergeleken

Platform
Mogelijkheden
Voordelen
Nadelen

Unsplash

Hoge-resolutie foto's; geen registratie vereist
Hoogwaardige, foto's; breed assortiment
Foto’s worden veel gebruikt; beperkt aantal categorieën

Pixabay

Foto's, vectoren, illustraties; geen registratie nodig
Zeer brede bibliotheek; inclusief vectoren en illustraties
Kwaliteit kan per thema verschillen; veel reclame op de site

Pexels

Foto's en video's; geen registratie nodig
Goede kwaliteit en gebruiksvriendelijke site
Foto’s worden veel gebruikt

Burst (Shopify)

Speciaal voor ondernemers; geen registratie nodig

Foto's gericht op e-commerce en business

Beperkter aantal foto's

Flickr Creative Commons

Verschillende licentieopties
Zeer divers; veel unieke foto's
Moet zorgvuldig licentietype controleren

StockSnap.io

Hoge-resolutie foto's; geen registratie nodig

Foto's worden dagelijks toegevoegd; brede selectie

Minder bekend; kwaliteit kan per thema verschillen

Of toch maar betalen?

Daarnaast heeft u de keuze uit allerlei betaalde websites met stockphotos, vaak geschikt voor professioneel zakelijk gebruik. Dit zijn de populairste aanbieders:

Shutterstock - Bij Shutterstock vindt u miljoenen foto’s, vectoren, video’s en zelfs muziektracks. De collectie is uitgebreid en u heeft de keuze uit allerlei abonnementen.

Getty Images - Getty Images levert foto’s aan professionele media. De hoogwaardige foto’s zijn ook beschikbaar voor zakelijk gebruik.

 Adobe Stock - Dankzij de naadloze integratie met Adobe’s Creative Cloud-apps werkt Adobe Stock voor veel bedrijven heel gebruiksvriendelijk. U vindt er afbeeldingen, templates, 3D-assets en meer.

iStockphoto - De hoogwaardige afbeeldingen die u vindt bij iStockphoto zijn ook eigendom van Getty Images, maar iets lager geprijsd. Er zijn zowel rechtenvrije foto’s als foto’s met auteursrechten beschikbaar.

Meer leren: 'Welke 'social' werkt voor uw bedrijf?'

Waar vindt u gratis of betaalbare beelden voor uw website en posts? Tips & tricks

Betaalde stockfoto’s: de websites vergeleken

Platform
Mogelijkheden
Voordelen
Nadelen

Shutterstock

Foto's, vectoren, video's, muziek
Breed assortiment; flexibele abonnementen

Kan duur zijn bij grote aantallen

Getty Images

Foto's, video's, muziek, redactioneel materiaal
Hoogwaardige professionele media
Hoge kosten voor high-end content

Adobe Stock

Foto's, vectoren, video's, templates, 3D-assets
Naadloze integratie met Adobe Creative Cloud
Abonnement nodig om de laagste prijs te betalen

iStock

Foto's, vectoren, video's
Lagere kosten dan Getty Images; kwalitatieve opties
Creditsysteem kan verwarrend zijn

Opgelet! Waar moet u rekening mee houden?

U mag niet zomaar foto’s downloaden en die gebruiken voor uw bedrijf. Doet u dat toch, maar blijkt de foto niet gratis beschikbaar of staat de licentie geen commercieel gebruik toe? Dan kan dat leiden tot een boete en een hoge rekening.

Pas daarom op met:

Licenties en auteursrechten - Controleer altijd de licentie als u een foto wilt downloaden voor zakelijk, professioneel of commercieel gebruik. Let op de auteursrechten van de foto’s. Zelfs als een foto gratis toegankelijk lijkt kan die beschermd zijn door auteursrecht. Dat kan leiden tot boetes en zelfs rechtszaken. Lees daarom de licentievoorwaarden, zorg dat u die begrijpt en zet alleen foto’s in waarvoor commercieel gebruik is toegestaan.

Afbeeldingen van personenPas op met foto’s waarop personen herkenbaar zijn. Er moet dan vaak sprake zijn van een ‘model release’. Dit betekent dat de afgebeelde persoon toestemming geeft voor het gebruik daarvan. Zonder deze toestemming kunt u te maken krijgen met een claim vanwege privacy of het portretrecht. 

Let andersom op het gebrek aan exclusiviteit. Gebruikt u gratis stockfoto’s, zonder exclusiviteit? Dan betekent dit dat ook anderen hier gebruik van mogen maken. Zij kunnen dezelfde foto’s gebruiken op hun website en in andere communicatie. Dat kan leiden tot niet-onderscheidende communicatie of zelfs verwarring, als populaire afbeeldingen ook door anderen worden gebruikt.

Lees verder: 'YouTube voor bedrijven: zo zet u video in als marketing tool'.

Waar vindt u gratis of betaalbare beelden voor uw website en posts? Tips & tricks

Voorkom problemen: Getty Images en de ‘Hope’-poster van Obama

Benieuwd hoe dat in de praktijk tot problemen leidt bij bedrijven en organisaties? Vooral Getty Images neemt het auteursrechtenbeheer zeer serieus. Het bedrijf heeft geavanceerde systemen, om gebruik van auteursrechtelijk beschermde foto’s op te sporen. De organisatie klaagt bedrijven aan, voor honderden of duizenden euro’s aan schadevergoeding.

Een ander bekend voorbeeld is de ‘Hope’-poster die Barack Obama gebruikte. De poster werd ontworpen door Shepard Fairey. Die gebruikte echter een foto van Associated Press (AP), zonder daar toestemming voor te vragen. Dat leidde tot een rechtszaak, waarbij er een schikking werd getroffen.

Wat kost een betaalde foto om te downloaden?

Wilt u betaalde foto’s gebruiken voor uw bedrijf? Houd rekening met €1 tot €500 kosten per foto. Goedkopere foto’s zijn vaak van lagere resolutie en niet exclusief. Dat betekent dat anderen die foto ook mogen gebruiken. De kosten lopen op als u hogere kwaliteit wenst en de foto exclusief wilt gebruiken.

Veel aanbieders van stockphotos bieden abonnementen aan. Voor een vast bedrag per maand mag u een aantal foto’s downloaden. De abonnementen kosten gemiddeld enkele tientjes tot enkele honderden euro’s per maand.

Let op: wilt u een foto gebruiken voor een reclamecampagne of op producten? Houd er rekening mee dat u daar vaak een duurdere licentie voor nodig heeft. De kosten bedragen enkele honderden tot duizenden euro’s.

Let altijd goed op de licentie waaronder u de foto downloadt, omdat die het toegestane gebruik beschrijft. Dat geldt voor zowel gratis en rechtenvrije foto’s als voor de betaalde stockphotos.  

Ook interessant: 'De social media trends van 2024'

Alles leren over digital marketing? Bekijk de serie
Waar vindt u gratis of betaalbare foto's voor uw website en posts? Tips & tricks

Schrijf u in voor de nieuwsbrief

Lees ons volledige Privacy Statement

Bezoek ons Experience Centre op 15 mei