Overslaan en ga naar inhoud
MKB (5-250 medewerkers)
MKB (5-250 medewerkers)
Grootzakelijk (250+ medewerkers)
Grootzakelijk (250+ medewerkers)

Zakelijke mobiele beveiliging

Voor zorgeloos digitaal ondernemen, ook via smartphones

Mailen, internetten en bestanden uitwisselen: we doen van alles op onze mobiele telefoon. Ook zakelijk. Cybercriminelen maken daar graag misbruik van en vormen zo een groot risico voor ondernemers. Met mobiele beveiliging loopt men minder risico op schade veroorzaakt door onveilige apps of onbetrouwbare websites.

Op deze pagina

 Mobiele beveiliging in cijfers
 Onze oplossing voor mobiele beveiliging
 Inspirerende artikelen en podcasts

Wat is zakelijke mobiele beveiliging?

Een zakelijke smartphone zit vaak gekoppeld aan allerlei bedrijfssystemen. Toegang tot een telefoon betekent toegang tot een schat aan data. Een bedrijf is verantwoordelijk voor het beveiligen van persoonsgegevens en een datalek kan vervelende gevolgen hebben.

Door zakelijke gsms te beveiligen tegen hacken voorkomt men dat cybercriminelen toegang kunnen krijgen tot vertrouwelijke gegevens. Met beveiliging van de mobiel stelt men de gegevens en privacy van het bedrijf, medewerkers, samenwerkingspartners en klanten veilig. 

Wat is mobiele beveiliging?

Mobiele beveiliging in cijfers

Cijfers over mobiele beveiliging

Zes tips voor het beveiligen van je smartphone

Mobile device

Zet Mobile Device Management in

Met Mobile Device Management beheert u met software o.a. de mobiele telefoons in uw bedrijf. Zo beheert en beveiligt u de mobiele toestellen, data en applicaties van alle medewerkers. Vanuit één centraal punt kunt u beperkingen instellen en updates laten uitvoeren.

telefoon update

Zorg dat u uw telefoon altijd geüpdatet

50% van de mensen stelt updates uit waardoor hacken makkelijker. Updates zorgen ervoor dat beveiligingslekken worden gedicht zodat internetcriminelen niet meer in het toestel kunnen komen. Mobile Device Management kan dit geautomatiseerd worden voor alle toestellen binnen uw bedrijf.

Sim vergrendelen

Vergrendel je telefoon en SIM card met een (pin)code

Beveilig uw telefoon met een pincode of vingerafdrukscanner. Gebruik geen (pin)code die uit reeksen bestaat (1234, 0000, qwerty).

veilig apps downloaden

Download niet zomaar een app

Bekijk altijd waarvoor de app toestemming vraagt als u hem wilt downloaden. Het is vaak het niet nodig om overal toestemming voor te geven. U kunt daarnaast instellen dat apps van buiten de Play Store nooit geïnstalleerd worden. Zo mijdt u al 90% van de gevaren. Android-gebruikers zijn het kwetsbaarst. Uit onderzoek van Kaspersky blijkt dat 99% van alle gedetecteerde mobiele malware ontwikkeld is voor Android. Het Android-systeem is een open-source-software waardoor iedereen apps kan downloaden en ontwikkelen. Hierdoor is het platform kwetsbaarder voor de bedreigingen van malware. 

encryptie telefoon

Encryptie is belangrijk

Sinds 2016 encrypteert Whatsapp standaard alle berichten end-to-end. Dat wil zeggen dat niemand uw berichten kan onderscheppen en lezen. Ook Facebook Messenger maakt gebruik van encryptie. Wees voorzichtig met sms-berichten. SMS-berichten zijn een gemakkelijk doelwit voor mobiele malware. Verzend dus geen vertrouwelijke gegevens via sms, zoals creditcardgegevens of belangrijke persoonlijke gegevens.

slotpictogram

Controleer of u in de browser het slotpictogram ziet staan

Als in de adresbalk van de browser het slotpictogram wordt weergegeven, betekent dit dat u gebruik maakt van een veilige en betrouwbare verbinding. Controleer dit altijd wanneer u persoonlijke gegevens invoert, of wanneer u e-mails verzendt vanuit de browser op de mobiele telefoon.

Feiten over mobiele beveiliging

onveilige app android

Wist u dat er elke 11 seconden een nieuwe onveilige app verschijnt voor Android? In 2021 verschenen er maar liefst 2,5 miljoen onveilige apps vol met schadelijke malware. Dat cybercriminelen zich steeds vaker richten op mobiele gebruikers is niet vreemd, want volgens onderzoek zijn aanvallen op mobiele devices vaker succesvol dan op servers.

 

Kennis over beveiliging

75% van Nederlanders zegt mobiele beveiliging belangrijk te vinden.  Tweederde geeft aan zelf niet genoeg kennis te hebben om een gsm te beveiligen. 

Beveiliging verantwoordelijkheid

Wie is verantwoordelijk is voor het beveiligen van de mobiele telefoon? Daarover zijn de meningen verdeeld: 54,7% denkt dat de medewerker verantwoordelijk is, 32,9% legt de verantwoordelijkheid neer bij de werkgever en 11,3% denkt dat je mobiele telefoon beveiligen überhaupt niet noodzakelijk is.

 

Financieel risico datalek

88% van de organisaties die bedrijfstoegang vanaf mobiel toestaan, blijkt de zakelijke mobiel niet beveiligingen. Dat brengt serieuze risico’s met zich mee: het financiële risico van een datalek als gevolg van mobiel hacken heeft jaarlijks een waarde van 1,6 miljoen euro. Dit kan zelfs oplopen tot 85 miljoen. 

Veelgestelde vragen

Ja, dat lijkt in orde. De (telecom)beheerder van uw organisatie heeft dit voor u aangevraagd. Vraag het eventueel na bij uw beheerder. Download de app op uw toestel voor veilige verbindingen met bijvoorbeeld openbare wifi-netwerken.

Ja, dat kan. De (telecom)beheerder van uw organisatie heeft u opnieuw geactiveerd. Vraag het eventueel na bij uw beheerder.

iOS- en Android-toestellen worden beschermd voor onveilige firmware, apps en documenten. Het blokkeert of waarschuwt voor onveilige websites, onveilige berichten (phishing) en onveilige (openbare) wifi-verbindingen.

Nee. Notificaties worden alleen gestuurd naar eindgebruikers. Wel heeft de portaalbeheerder zicht op welke gebruikers beveiligd worden en welk type gevaren afgewend zijn (er worden geen URL’s getoond).

Om onveilige inkomende verbindingen te checken en eventueel te blokkeren –– of bij gebruik van een onveilige internetverbinding toch te kunnen werken –– wordt een extra beveiligde verbinding over het mobiele internet opgezet. Dit noemen we een VPN (Virtual Private Network). Deze wordt alleen gebruikt indien nodig, om zo batterijleven te sparen.

De Vodafone Mobiele Beveiliging app van verbruikt gemiddeld 2 à 3 % van de batterijcapaciteit.

Zo is de Vodafone Mobiele Beveiliging ontworpen en ingesteld. Worden er zaken onterecht geblokkeerd? Neem dan contact op met uw (telecom)beheerder. Het standaardbeveiligingsprofiel kan via het beheerportaal eventueel worden aangepast.

Alles over beveiliging in ons ebook

  • Trends en uitdagingen in cybersecurity
  • Hoe u de hele keten beschermt
  • Onze oplossingen voor uw veiligheid
Beveiliging e-book

Bouw een ‘human firewall’

Wilt u als mkb-ondernemer echt veilig werken in het digitale tijdperk, dan zult u goede security-oplossingen moeten implementeren. Maar hoe organiseert u dat? Deze animatie legt het uit, met praktische adviezen. 

V-Hub: laat u inspireren

V-Hub is het ondernemersplatform met ideeën, ervaringen, expertise en advies. Laat u inspireren door onze artikelen over veilig werken, gesprekken met ondernemers en nog veel meer. 

veilig werken tips
Consultant

Heeft uw bedrijf alles in huis om mobiele telefoons te beveiligen? Vodafone Business kan u helpen om alle schakels in uw bedrijf te beveiligen. 

Mobiele beveiliging voor uw onderneming | Vodafone Business

Beveiliging voor het MKB

Uw bedrijf beschermd tegen cyberaanvallen

 De hele keten beveiligd
 Schaalbaar
 Advies van een expert

Wat Vodafone Business voor u kan betekenen

Kleinbedrijf

ZZP

Vodafone Business helpt ZZP-ers en kleine ondernemingen verder vooruit.

MKB

MKB

Maak een een video- of belafspraak met een adviseur die alles weet van het MKB.

Grootbedrijf

Grootzakelijk

Maak een video- of belafspraak met een adviseur gespecialiseerd in grootzakelijke oplossingen.