Overslaan en ga naar inhoud
MKB (5-250 medewerkers)
MKB (5-250 medewerkers)
Grootzakelijk (250+ medewerkers)
Grootzakelijk (250+ medewerkers)

Malware

Wat is het en hoe bescherm ik mijn bedrijf?

Met behulp van malware kunnen cybercriminelen binnen een korte tijd veel schade aanrichten binnen uw bedrijf. Er zijn allerlei soorten malware en vaak worden deze op slinkse wijze gecombineerd om misbruik te maken van uw computersystemen. Het is daarom belangrijk dat u malware herkent en uw systemen beschermt tegen malware.

Op deze pagina

 Wat is malware?
 Zo herkent u malware
 Tips om malware te voorkomen

Wat is malware?

Malware is een afkorting voor ‘malicious software’ en beschrijft alle soorten software die gebruikt worden om kwaad te doen. Malware wordt meestal gebruik om toegang te krijgen tot afgeschermde computersystemen, gevoelige gegevens te verzamelen of systemen te verstoren. Malware is dus schadelijk voor uw computer of smartphone.

Wat is malware

Verschillende typen malware

Malware bestaat in allerlei verschillende vormen. Deze typen malware komen het meest voor:

computervirus

Computervirus

Een computervirus is een vorm van malware die bestanden en programma’s infecteert met eigen stukjes code. Een virus op uw computer kan zichzelf vermenigvuldigen en verspreiden waardoor het veel schade kan aanrichten.

trojan

Trojan

Een trojan of trojaans paard doet zich voor als iets of iemand anders (bijvoorbeeld een film), waardoor de gebruiker er zelf voor kiest om het te downloaden. Eenmaal gedownload kan een trojaans paard veel schade aanrichten.

adware

Adware

Adware heeft als doel om ongewenste en soms zelf schadelijke advertenties weer te geven op een computer of smartphone. Zo kunnen er constant pop-ups verschijnen, worden zoekresultaten omgeleid naar advertentiewebsites of worden gebruikersgegevens onderschept en vervolgens zonder toestemming doorverkocht aan adverteerders.

ransomware

Ransomware

Ransomware is een vorm van malware die uw computersystemen probeert te ‘gijzelen’ door ze te blokkeren. De gebruiker moet de gijzelsoftware eerst geld betalen om de blokkade op te heffen en weer toegang te krijgen tot eigen systemen.

spyware

Spyware

Spyware houdt zich schuil op uw apparaten om alle activiteiten te volgen. Op deze manier probeert spyware gevoelige informatie te ontfutselen. Meestal gaat het hierbij om inloggegevens, persoonsgegevens of bankgegevens.

rootkit

Rootkit

Rootkits komen direct in het besturingssysteem van uw computer, waardoor cybercriminelen beheerdersrechten krijgen en bestanden en systemen kunnen manipuleren. Rootkits kunnen zichzelf heel succesvol verdedigen, waardoor er vaak maar één manier is om ervanaf te komen: het besturingssysteem opnieuw installeren.

keylogger

Keylogger

Een keylogger registreert welke toetsen er op een toetsenbord worden aangeslagen en kan op die manier inloggegevens en wachtwoorden achterhalen.

worm

Worm

Een worm is een van de meest voorkomende vormen van malware. Wormen maken misbruik van beveiligingslekken in het besturingssysteem en verspreiden zich via netwerken. Zo kunnen ze heel snel andere bestanden en computers infecteren en veel schade aanrichten.

scareware

Scareware / Rogueware

Scareware maakt gebruikers bang met (nep)bedreigingen en waarschuwingen. Om de problemen op te lossen laat scareware de gebruiker geld betalen. Wanneer er betaalde software wordt aangeboden om van de bedreigingen af te komen, spreken we van rogueware of rogue security.

Malware: tips om te beschermen tegen schadelijke software

De beste manier om malware te voorkomen is zorgen dat uw apparaten en systemen altijd up to date zijn. Werkt u met verouderde versies, dan is er meer kan op een beveiligingslek waardoor cybercriminelen gemakkelijker kunnen toeslaan met malware. Zien hackers toch een kans? Dan is het belangrijk om een aanval te blokkeren en detecteren met anti-malware software. Deze tips helpen uw bedrijf te beschermen tot schadelijke software:

Besturingssysteem

Up to date het besturingssysteem

Het besturingssysteem van uw apparaten moet altijd up to date zijn. Een verouderde versie maakt uw systemen kwetsbaar. Zorg dus dat uw personeel het besturingssysteem van elk apparaat regelmatig updatet of regel het zo in dat de IT-afdeling dit proces automatisch op geplande momenten opstart.

programmas

Up to date programma’s.

Zorg dat de software binnen uw bedrijf altijd up to date is. Dat geldt zeker voor software die verbindt met het internet. Let dus op up to date versies van webbrowsers, online communicatietools en andere programma’s die uw bedrijf gebruikt in uw digitale werkplek. 

anti-malware

Anti-malware of antivirusprogramma

Een virusscanner of antivirusprogramma is software die u helpt bij het identificeren, detecteren en weren van verschillende soorten malware. Vaak bevat zo’n programma ook een malware cleaner. Wat de beste virusscanner is voor uw bedrijf is afhankelijk van een aantal verschillende factoren, zoals het aantal apparaten en de werkzaamheden die u doet.

VPN

Maak gebruik van een VPN

Een VPN (Virtual Private Network) zorgt ervoor dat uw personeel veilig kan inloggen op systemen en kan werken aan bestanden in een afgeschermde omgeving. Zo kunt u de beveiliging centraal regelen en neemt u deze verantwoordelijkheid weg bij alle individuele medewerkers in uw organisatie

internet risico's

Neem geen risico’s op het internet

Malware bereikt uw apparaten het gemakkelijkst via het internet. Neem daarom geen risico’s en gebruik uw gezonde verstand: accepteer alleen bestanden van betrouwbare bronnen, klik niet zomaar op advertenties en ga zorgvuldig om met persoonsgegevens. Informeer uw personeel ook over de gevaren van phishing .

Malware

Hoe weet ik of mijn bedrijf last heeft van malware?

Malware tijdig herkennen kan uw bedrijf helpen direct actie te ondernemen en de schade te beperken. Dit zijn tekenen dat uw apparaat geïnfecteerd is met malware:

●     Uw computer of smartphone is traag
●     Uw apparaat crasht of bevriest
●     De computer schakelt zichzelf zomaar uit
●     U heeft ineens last van gebrek aan opslagruimte
●     Programma’s openen en sluiten zichzelf automatisch
●     Er verschijnen ineens ongewenste pop-ups, werkbalken of programma’s
●     Uw apparaat verstuurt uit zichzelf e-mails en berichten
●     U ziet een blauw scherm

Herkent u een van de bovenstaande situaties? Meldt het direct bij de IT-afdeling en scan op malware met anti-malware software.

Veelgestelde vragen

Malware verwijderen kan ik veel gevallen met anti-malware software, een antivirusprogramma of een goede virusscanner. De software kan malware identificeren en detecteren en bevat in veel gevallen ook een malware remover. Lukt het niet om malware te verwijderen met de software? Dan kan het noodzakelijk zijn om het besturingssysteem van uw apparaat opnieuw te installeren.

De beste antivirussoftware is voor elk bedrijf anders. Afhankeljk van uw formaat, wensen en werkzaamheden kunnen wij u voorzien van een passend advies voor anti-malware software.

 

Wat voor u de beste virusscanner is, is helemaal afhankelijk van uw bedrijf en uw wensen. Indien u uw bedrijf goed wilt beschermen tegen malware, dan is het niet aannemelijk dat de software hiervoor gratis is. In de meeste gevallen betaalt u een vaste fee per jaar.

Er zijn allerlei soorten virusscanners en antivirusprogramma’s voor Microsoft en Windows 10, maar deze zijn in de meeste gevallen niet gratis. Lees meer over IT security en ontdek wat de mogelijkheden zijn.

Er zijn diverse antivirusprogramma's en virusscanners voor Mac en Apple-gebruikers. Wilt u uw bedrijf beveiligen tegen malware, dan is deze software meestal niet gratis. Lees meer over IT security en ontdek uw opties.

iPhones zijn door Apple goed beschermd. Zo worden de apps in de appstore uitgebreid gecontroleerd voordat ze te downloaden zijn voor eindgebruikers. Toch is het ook mogelijk om malware binnen te krijgen op uw (zakelijke) iPhone, bijvoorbeeld als u bestanden downloadt of op linkjes klikt. In de appstore kunt u verschillende apps downloaden die uw iPhone beter beschermen. Let op! Dergelijke apps kunnen niet letterlijk ‘scannen’ op virussen en zijn meestal niet gratis. Wilt u meerdere zakelijke smartphones beveiligen? Dan is de Lookout app interessant voor uw bedrijf.

Een Android smartphone kan vatbaar zijn voor malware. U kunt per ongeluk een onveilige app downloaden, op onveilige websites belanden of schadelijke bestanden downloaden. In de Google Play Store kunt u diverse apps downloaden om uw smartphone beter te beschermen. Deze apps zijn meestal niet gratis. Indien u meerdere zakelijke smartphones wilt beveiligen, dan is de Lookout app wellicht interessant.

Alles over beveiliging in ons ebook

  • Trends en uitdagingen in cybersecurity
  • Hoe u de hele keten beschermt
  • Onze oplossingen voor uw veiligheid
Malware & de impact op uw bedrijf | Vodafone Zakelijk

Bouw een ‘human firewall’

Wilt u als mkb-ondernemer echt veilig werken in het digitale tijdperk, dan zult u goede security-oplossingen moeten implementeren. Maar hoe organiseert u dat? Deze animatie legt het uit, met praktische adviezen. 

V-Hub: laat u inspireren

V-Hub is het ondernemersplatform met ideeën, ervaringen, expertise en advies. Laat u inspireren door onze artikelen over veilig werken, gesprekken met ondernemers en nog veel meer. 

Phishing artikelen
Malware & de impact op uw bedrijf | Vodafone Zakelijk

Heeft uw bedrijf alles in huis om u te beschermen tegen cyberaanvallen? Vodafone Business kan u helpen om alle schakels in uw bedrijf te beveiligen. 

Malware & de impact op uw bedrijf | Vodafone Zakelijk

Beveiliging voor het MKB

Uw bedrijf beschermd tegen cyberaanvallen

 De hele keten beveiligd
 Schaalbaar
 Advies van een expert

Wat Vodafone Business voor u kan betekenen

Kleinbedrijf

ZZP

Vodafone Business helpt ZZP-ers en kleine ondernemingen verder vooruit.

MKB

MKB

Maak een een video- of belafspraak met een adviseur die alles weet van het MKB.

Grootbedrijf

Grootzakelijk

Maak een video- of belafspraak met een adviseur gespecialiseerd in grootzakelijke oplossingen.