Overslaan en ga naar inhoud
MKB (5-250 medewerkers)
MKB (5-250 medewerkers)
Grootzakelijk (250+ medewerkers)
Grootzakelijk (250+ medewerkers)

Vodafone Business expert: "Mkb moet aan de bak met cyber security”

De noodzaak van goede cyber security gaat niet alleen grote ondernemingen aan. “We zien steeds meer dat de motor van Nederland – het mkb – in het geding is. Ook mkb-ondernemers moeten nadrukkelijk ‘aan de bak’ om zich digitaal veilig verder te ontplooien.” Dat zei expert Brandon Vogel van Vodafone Business in een radio-interview over cyberaanvallen met New Business Radio, in het kader van de Week van de Ondernemer. 

Mkb-bedrijven moeten aan de bak om zich online te beveiligen tegen phishing, malware en zelfs gijzeling van belangrijke informatie. Brandon Vogel, expert bij Vodafone Business, legt uit waar u moet beginnen. Alles weten over bescherming tegen cybercrime? Alles weten over bescherming tegen cybercrime? Lees meer over malwareransomwarephishingDDoS-aanvallen en datalekken of over de nieuwste cybercrime trends en IT-beveiliging.

Brandon Vogel, Modern Workplace & Security Specialist bij Vodafone Business, deelde zijn expertise twee maal; het eerste interview ging over beveiliging van apparaten, enkele dagen later ging het in het tweede interview over vaste verbindingen.

Phishing, malware, ransomware: niet iedereen goed beveiligd

De digitalisering heeft veel bedrijven enorm vooruitgeholpen. Ondernemers zijn massaal online gaan verkopen en medewerkers kunnen thuis net zo gemakkelijk werken als op kantoor. Maar, zo werd in het radio-interview vastgesteld, er schuilen ook risico’s bij die ontwikkelingen. Want lang niet iedereen heeft zich online voldoende beveiligd tegen phishing, malware en zelfs gijzeling van belangrijke informatie

Beroep op mkb'ers

Vogel deed in beide uitzendingen een beroep aan mkb’ers om vooral door te gaan op het pad van digitalisering, maar ook om dat met goed ondernemerschap te doen. “Je kunt beginnen met de apparaten waar je dagelijks mee werkt, zoals smartphones, laptops en tablets.” Vogel noemde een herkenbare situatie waarin veel mkb’ers zich geregeld bevinden: onderweg, gebruik makend van de wifi van een wegrestaurant. Als deze wifi gehackt is, dan kan de gebruiker bij het inloggen gevraagd worden zijn inloggegevens te delen. “Bij zo’n nep-wifi punt neemt een ‘man in the middle’, controle over al je gegevens.” Wat te doen? Vogel wees op de noodzaak van basishygiëne: leg geen verbinding met elke beschikbare wifi, kies een goed wachtwoord en ververs deze regelmatig. 

Brandon Vogel: "Mkb moet aan de bak met cybersecurity"

Brandon Vogel tijdens opnamen voor een Vodafone Business video over security

Partner voor cyber security

Hij raadde ondernemers aan bij Vodafone Business te informeren naar de krachtige en goed te installeren oplossingen voor smartphones, laptops en tablets. “Als dé security partner van het mkb helpen wij je bij het kiezen, installeren en inregelen van end point security oplossingen zoals Lookout en Jamf, of het beheren van je toestellen met Intune of VSDM.”

De natuurlijke partner van het mkb, dat is Vodafone Business ook als het gaat om vaste verbindingen – het thema van het tweede interview in de Week van de Ondernemer. “Vaste werkplekken, beveiligingscamera’s, printers die via internet met je systemen zijn verbonden: mkb-bedrijven zullen ook daar de deur goed dicht moeten houden. Kwaadwillenden kunnen processen stilleggen, schade toebrengen aan je data of je data gijzelen. Ook mkb-bedrijven zijn steeds vaker slachtoffer.” 

Bescherming tegen phishing

Het advies is ook hier: installeer goede oplossingen die de zaak letterlijk dicht houden. Vogel meldde dat Vodafone Business ook hier ondersteunt, met de keuze voor oplossingen zoals van Trend Micro met goede bescherming tegen onder meer phishing. “Oplossingen zoals deze werken goed, ze zijn relatief snel te implementeren. En wat belangrijk is: een ondernemer die zich zorgen maakt, is hiermee van z’n slapeloze nachten af. Die kan weer doen wat hij of zij eigenlijk het liefste doet: het bedrijf ontwikkelen en klanten blij maken!”  

Het advies van Brandon Vogel als afsluiter: “Ga naar de security informatiepagina van Vodafone Business. Daar kunt u de Business Scan doen en in contact komen met specialisten zoals ik. Stel je vragen en wij helpen je verder.”

Meer weten over cyber security?

Meer lezen over cybercrime en hoe u uw bedrijf kunt beschermen?  

Wilt u meer weten over wat u nu al kunt doen om de mobiele telefoons van u en uw medewerkers te beveiligen? Kijk op Vodafone mobiele beveiliging.

Beveilig nu al uw Windows-, Mac-enChromebook-apparaten met Trend Micro Worry-Free Services.

Wilt u mobiel werken mogelijk maken als bedrijf? En bijvoorbeeld een BYOD-strategie implementeren? Dan komt daar veel bij kijken. Zo is het cruciaal om mobiele toestellen – die steeds meer gevoelige en bedrijfskritische informatie bevatten – te beveiligen tegen bedreigingen. Lookout helpt daarbij.