Overslaan en ga naar inhoud

Jargongids: IoE, M2M, big data en andere IoT-termen uitgelegd

De wereld van Internet of Things kent veel jargon. Dit handige overzicht van veelgebruikte termen helpt u IoT beter begrijpen, zodat u de technologie beter kunt toepassen in uw bedrijf. 

Van API (Application Programming Interface) en big data tot smart meter en M2M: deze verklarende woordenlijst van IOT-jargon verheldert termen en biedt definities die u helpen de wereld van IOT te begrijpen. Leer alles over onze IoT-oplossingen.

 IoT (Internet of Things) - IoT verbindt apparaten, toestellen en machines en maakt er een slim, onderling verbonden netwerk van. Deze apparaten kunnen bijvoorbeeld uw koffiezetapparaat, lichtsensoren en computers zijn.

Waarom het belangrijk is: IoT kan helpen om processen te automatiseren, belangrijke bedrijfsactiviteiten te volgen en zelfs uw energieverbruik te optimaliseren, waardoor u uiteindelijk tijd en geld bespaart.  

Big Data - Wat is big data, vraagt u zich misschien af? Dit verwijst naar alle inzichten die IoT-apparaten verzamelen. 

Waarom het belangrijk is: door deze gegevens te analyseren, krijgt u een dieper inzicht in verschillende onderdelen van uw bedrijf, waardoor u weloverwogen beslissingen kunt nemen en datagestuurde strategieën kunt implementeren, zoals gepersonaliseerde klantervaringen.  

M2M (Machine to Machine) - Dit is de directe communicatie tussen machines. Het zijn in wezen apparaten die met elkaar praten en informatie doorgeven zonder dat er een mens aan te pas komt. 

Waarom het belangrijk is: voor een klein bedrijf kan M2M helpen bij de automatisering, wat betekent dat processen soepel verlopen zonder dat er de hele tijd iemand op hoeft te letten. 

Leer alles over Machine to Machine (M2M)-technologie

Jargongids: IoE, M2M, big data en andere IoT-termen uitgelegd

GPS (Global Positioning System) - GPS is een navigatiesysteem dat de precieze locatie van de gebruiker overal ter wereld kan bepalen. U hebt er misschien een in uw auto, en ja, de kaarten-app op uw telefoon telt ook mee!

Waarom het belangrijk is: GPS is handig voor navigatie, zoals het volgen van leveringen en kostbare lading.  

Cloud computing - Met cloud computing kunt u informatie en apps opslaan en openen via het internet in plaats van via een fysieke harde schijf. 

Waarom het belangrijk is: dit is handig omdat het de kosten voor infrastructuur verlaagt en het u flexibiliteit geeft in de manier waarop u gegevens beheert. 

Firmware - Dit is de software die in uw IoT-apparaten zit en die alles draaiende houdt. 

Waarom het belangrijk is: uw firmware moet altijd up-to-date zijn zodat u weet dat uw apparaten goed en veilig werken. 

Lees hoe WeHeat IoT toepast in warmtepompen.

Jargongids: IoE, M2M, big data en andere IoT-termen uitgelegd

Gateway - De gateway beheert de gegevensstroom tussen uw apparaten en de cloud. 

Waarom het belangrijk is: het moet robuust en betrouwbaar zijn om ervoor te zorgen dat u vlotte communicatie hebt, wat essentieel is voor een vlotte gegevensuitwisseling binnen een bedrijf.  

QoS (Quality of Service) - QoS is het beheer van de gegevensstroom om ervoor te zorgen dat de prestaties optimaal zijn. 

Waarom het belangrijk is: de levering van gegevens aan uw bedrijf moet betrouwbaar en consistent zijn zodat alles soepel blijft verlopen. 

RFID (radiofrequentie-identificatie) - RFID maakt gebruik van radiogolven om items te identificeren en te volgen zodat inventarisatieprocessen eenvoudiger worden. 

Waarom het belangrijk is: dit betekent dat er minder tijd wordt besteed aan het zoeken naar ontbrekende producten, zodat u tijd kunt besteden aan meer strategische taken. 

Ook interessant: Lees meer over IoT en 5G. En: IoT, wat bedoelen ze er mee?

Jargongids: IoE, M2M, big data en andere IoT-termen uitgelegd

Netwerkbeveiliging - Dit gaat over het beschermen van uw IoT-apparaten en gegevens tegen cyberbedreigingen.

Waarom het belangrijk is: het betekent dat u zo goed mogelijk beschermd bent tegen online hackers en mogelijke datalekken.  

Apparaatbeheer - Apparaatbeheer is hoe u uw IoT-apparaten bijhoudt, ervoor zorgt dat ze goed samenwerken en ze veilig houdt.

Waarom het belangrijk is: effectief apparaatbeheer helpt ongelukken te voorkomen en leidt tot meer productiviteit.  

Voorspellend onderhoud - Voorspellend onderhoud geeft u de mogelijkheid potentiële problemen te voorzien met behulp van gegevensanalyse, zodat u dingen kunt repareren voordat ze erger worden. 

Waarom het belangrijk is: dit kan ongelooflijk nuttig zijn voor kleine bedrijven, want het behoedt ze voor dure reparaties en onverwachte uitvaltijd. 

Ook interessant: 'Wat IoT voor uw bedrijf kan betekenen'

Jargongids: IoE, M2M, big data en andere IoT-termen uitgelegd

OTA (Over-The-Air) Updates - Met OTA-updates kunt u de software van uw apparaat op afstand upgraden. Zo vermijdt u lastige handmatige updates. 

Waarom het belangrijk is: dit helpt uw apparaten up-to-date te blijven met minimale verstoring voor u en uw bedrijf.  

Met een beter begrip van het IoT-jargon bent u gewapend met meer kennis over hoe deze technologie kan helpen om een goed verbonden en efficiënt bedrijf op te bouwen. IoT-apparaten helpen u slimmer te werken, niet harder. 

Lees verder over interessante toepassingen, zoals WeHeat en 'Smart Buildings'.

Jargongids: IoE, M2M, big data en andere IoT-termen uitgelegd

Schrijf u in voor de nieuwsbrief

Lees ons volledige Privacy Statement