background
Zorg

Patiënt meer vrijheid dankzij wearables

“Vodafone heeft netwerken in 50 landen. De stabiliteit is overal praktisch gelijk.”
Rutger Brest van Kempen, CEO, Techmedic

Wearables. Het zijn draagbare apparaatjes, draadloos verbonden via Internet of Things (IoT). Ze maken bijvoorbeeld zorg op afstand mogelijk. Zo geven de slimme oplossingen van Techmedic patiënten hun bewegingsvrijheid terug.

Patiënt het bed uit

Niet meer met draden verbonden

“Normaal gesproken zijn patiënten die gemonitord worden met draden verbonden met een monitor naast het bed. Hierdoor liggen zij vast in hun bed en zijn niet mobiel. Met ons mobiele toestel kan de persoon uit bed en zelfs naar buiten of naar huis gaan.” Aan het woord is Rutger Brest van Kempen, CEO van Techmedic. Zijn onderneming specialiseert in mHealth, zorg op afstand. Daarbij wordt gebruik gemaakt van wearables die via IoT automatisch vitale gegevens versturen.

Mobiel apparaatje

Gebruiksvriendelijk alles-in-één-toestel

“Om te meten hoe het met iemand gaat moet je de vitale functies van de patiënt kunnen meten: ademhaling, bloeddruk, het zuurstofgehalte in zijn bloed, et cetera. Dergelijke zaken meet je normaal gesproken alleen met de geavanceerde apparatuur op bijvoorbeeld de intensive care. Er bestonden wel kastjes die je moet verbinden met een telefoon of computer, maar dat is zeker voor oudere mensen erg lastig. Wij wilden een gebruiksvriendelijk alles-in-één-toestel, een mobiel apparaatje dat de gegevens autonoom doorstuurt.”

Meer weten over IoT?

Vraag een vrijblijvend gesprek aan met onze IoT-experts

Via wifi en 3G

Realtime kijken naar hartfilmpjes

Techmedic ontwierp een klein mobiel apparaatje dat je aan een riem kunt hangen en dat verbonden is met een patch die op je borstkas geplakt wordt. Brest van Kempen: "Onze apps en computerprogramma’s ontvangen al die gegevens in realtime. Dat betekent dat als een patiënt in Amerika in zijn bed ligt, een arts met zijn iPad in Thailand live kan kijken naar zaken als zijn hartfilmpjes en ademhaling." Maar ook als de afstanden minder gigantisch zijn betekent het goed nieuws voor de zorg.

Techmedic

Voordelen aan beide kanten

Arts en patiënt worden er beter van

Deze oplossing biedt artsen veel voordelen. Zorg op afstand betekent tijdwinst omdat ze minder naar patiënten op en neer hoeven te reizen. Bovendien kunnen artsen nu vertrouwen op continue bewaking in plaats van regelmatige controles. Een toestel wordt niet moe, dus kun je ook over langere periodes meten en indien nodig preventief ingrijpen. Voor patiënten telt vooral de herwonnen bewegingsvrijheid, omdat deze oplossing overal werkt. Is er wifi beschikbaar, dan gebruikt het apparaat wifi. Anders gaat hij automatisch over op 3G van Vodafone.

Stabiel netwerk in 50 landen

Eén aanspreekpunt —en nog Nederlands ook

Apparaat en verbinding moeten natuurlijk uiterst betrouwbaar zijn. "Dat is het grote voordeel van Vodafone", stelt Brest van Kempen. "Wij produceren de apparatuur in Nederland, plaatsen een simkaart in het toestel, sturen het naar het buitenland en weten zeker dat het werkt en dat we het kunnen managen, beheersen en controleren. Vodafone heeft netwerken in 50 landen. De stabiliteit is overal praktisch gelijk. En als we een vraag hebben kunnen we bij één bedrijf terecht, in plaats van voor elk land een apart bedrijf." Ook niet onbelangrijk: "De contactpersoon is bovendien gewoon Nederlands.”