Overslaan en ga naar inhoud

Apple CarPlay

Dit kun je ermee!

We weten allemaal dat het niet veilig is om je telefoon te gebruiken wanneer je achter het stuur zit. Er staan zelfs hoge boetes op. Maar wat nou als je je iPhone wilt gebruiken om de weg op te zoeken of als je onderweg bereikbaar wilt blijven? Daar heeft Apple iets voor bedacht: Apple CarPlay. Met dit systeem verbind je jouw iPhone in een handomdraai met het infotainmentsysteem van je auto, waarna je op het infotainmentsysteem gebruik kunt maken van de functionaliteiten van je iPhone.

Dankzij CarPlay maak je bijvoorbeeld moeiteloos gebruik van up-to-date navigatie via je iPhone en worden jouw inkomende WhatsApp-berichten voorgelezen door Siri, zodat jij je ogen op de weg kunt houden. Lees snel verder en ontdek hoe dit werkt.

Zo gebruik je CarPlay

Hoe je Apple CarPlay in jouw auto kunt gebruiken, hangt af van het betreffende infotainmentsysteem. Bij de ene auto werkt dit volledig draadloos, terwijl het bij de andere auto met behulp van een kabeltje werkt.

Draadloos verbinding maken met CarPlay

  1. Schakel bluetooth in op het infotainmentsysteem van de auto;
  2. Ga op je iPhone naar ‘Instellingen’, ‘Algemeen’ en ‘CarPlay’;
  3. Selecteer nu de auto om verbinding te maken.

Bedraad verbinding maken met CarPlay

  1. Verbind je iPhone met behulp van een originele USB-kabel met de USB-aansluiting van de auto;
  2. Kies nu op het infotainmentsysteem voor ‘CarPlay’ en de auto zal verbinding maken met je iPhone.

Eenmaal verbonden, bedien je CarPlay met behulp van het infotainmentsysteem van je auto of door middel van spraakopdrachten. Veel moderne auto’s hebben bijvoorbeeld een groot touchscreen, waardoor je de verschillende apps gemakkelijk kunt gebruiken. Maar met behulp van stembediening geef je net zo makkelijk spraakopdrachten aan Siri, waarmee je bijvoorbeeld iemand kunt bellen, muziek kunt afspelen of een bestemming kunt invoeren.

CarPlay apps

Apple CarPlay ondersteunt een groot aantal apps die je ook op je iPhone vindt. Denk bijvoorbeeld aan standaard Apple apps zoals  Maps, Telefoon, Apple Music en Podcasts. Dit zijn handige apps voor onderweg die je dankzij CarPlay veilig kunt gebruiken. CarPlay ondersteunt daarnaast ook veelgebruikte apps van derden zoals Waze, Flitsmeister en Google Maps. En ook je favoriete muziek op Spotify speel je moeiteloos via CarPlay af.

Op je iPhone kun je aanpassen welke apps er in de auto zichtbaar zijn en in welke volgorde ze staan. Je doet dit als volgt:

  1. Ga naar ‘Instellingen’, ‘Algemeen’ en ‘Carplay’;
  2. Selecteer vervolgens de auto en druk op ‘Pas aan’;
  3. Je ziet nu de lijst met apps die zichtbaar zijn in CarPlay. Je kunt hier apps toevoegen, verwijderen en van plaats veranderen.

Welke auto’s hebben Apple CarPlay?

Er zijn steeds meer automerken die bij hun nieuwe modellen Apple CarPlay ondersteuning bieden. Ben jij benieuwd of jouw auto, of de auto die je op het oog hebt, Apple CarPlay heeft? Dan heeft Apple daar een handige lijst voor beschikbaar. In deze lijst kun je gemakkelijk opzoeken welke modellen van een bepaald automerk zijn uitgerust met CarPlay.