Overslaan en ga naar inhoud

iPhone resetten

Zo doe je dat!

Is jouw iPhone vastgelopen? Geen paniek! Vaak kun je het toestel gemakkelijk resetten, wat ook wel geforceerd herstarten wordt genoemd. We hebben het dan over een zogenaamde ‘soft reset’, waarbij alle data op je iPhone behouden blijft. Je kunt deze techniek bijvoorbeeld veilig toepassen als een app is vastgelopen en het scherm daardoor niet meer reageert of als het toestel niet meer uit de stand-by-modus wil komen. Het resetten van een iPhone verschilt per model en hieronder leggen we je uit hoe het werkt. 

iPhone 8 / X / 11 / 12 / 13 / 14 / 15 / SE 2020 / SE 2022 resetten

Alle nieuwe iPhone generaties, vanaf de iPhone 8, kun je op dezelfde manier resetten. Je gebruikt hiervoor de volumeknoppen aan de linkerkant van het toestel en de aan-en-uitknop aan de rechterkant van het toestel. Deze methode werkt als volgt:

  1. Druk kort op de toets voor volume-omhoog (linkerkant);
  2. Druk gelijk daarna kort op de toets voor volume-omlaag (linkerkant);
  3. Houd vervolgens de aan-en-uitknop (rechterkant) ingedrukt totdat het Apple-logo in beeld verschijnt en de iPhone weer opstart. Je moet de knop hiervoor ongeveer 15 seconden ingedrukt houden.

iPhone 7 en 7 Plus resetten

Het resetten van de iPhone 7 en iPhone 7 Plus werkt net even anders. Je gebruikt hiervoor de volume-omlaag knop aan de linkerkant van het toestel en de aan-en-uitknop aan de rechterkant van het toestel. Zo werkt deze methode:

  1. Houd de knop voor volume-omlaag (linkerkant) tegelijkertijd ingedrukt met de aan-en-uitknop (rechterkant);
  2. Het Apple-logo zal in beeld verschijnen nadat je de knoppen ongeveer 10 seconden ingedrukt hebt gehouden. Dit betekent dat de iPhone opnieuw opgestart wordt.

iPhone 6 / 6 Plus / 6s / 6s Plus resetten

Bij de iPhone 6-serie kun je het toestel resetten door hiervoor de aan-en-uitknop aan de rechterkant van het toestel en de home button te gebruiken. Zo doe je dat:

  1. Houd de aan-en-uitknop (rechterkant) en home button tegelijkertijd ingedrukt;
  2. Nadat je beide knoppen ongeveer 10 seconden ingedrukt hebt gehouden, zal het Apple-logo in beeld verschijnen. De iPhone is nu aan het herstarten.

iPhone 4 / 4s / 5 / 5c / 5s / SE resetten

Is jouw iPhone ouder dan de iPhone 6-serie? Lees dan verder hoe je jouw iPhone 4 of iPhone 5 kunt resetten. Dit doe je met de aan-en-uitknop aan de bovenkant van het toestel, in combinatie met de home button.

  1. Druk de aan-en-uitknop (bovenkant) en home button tegelijkertijd in;
  2. Houd beide knoppen ongeveer 10 seconden ingedrukt, totdat het Apple-logo in beeld verschijnt. Je kunt de knoppen nu loslaten, het toestel wordt opnieuw opgestart.

iPhone resetten niet gelukt?

Heeft het resetten van je iPhone niet geholpen? Dan is de kans groot dat je met een hardnekkig hardware- of softwareprobleem te maken hebt. Denk je dat het probleem softwarematig is? Dan kun je proberen om een ‘harde reset’ uit te voeren. Hoe dat werkt lees je hier. Denk je dat het aan de hardware van je iPhone ligt, zoals de batterij, het scherm of het moederbord? Laat het toestel dan nakijken bij de Apple Store of een gespecialiseerd bedrijf.