Overslaan en ga naar inhoud

Maximale schermtijd instellen Samsung

Lees hier hoe het werkt

Even snel een berichtje sturen, social media checken of videobellen met je beste vriend(in): voor je het weet gebruik je je Samsung ongemerkt meerdere uren per dag. Krijg je er vierkante ogen van en wil je jouw telefoongebruik een beetje beperken? Stel dan een maximale schermtijd in met de functie ‘Digitaal welzijn’. Na een zelf ingestelde tijd wordt je telefoon - of worden sommige apps - geblokkeerd. In deze blog leggen wat schermtijd precies is en hoe je een limiet instelt, voor jou of je kind(eren).

Wat is schermtijd?

Schermtijd is de tijd die je doorbrengt op je elektronische apparaten (met een scherm), waaronder dus je smartphone.

Het gebruik van je smartphone heeft natuurlijk veel voordelen: je bent de hele dag verbonden met je vrienden en familie, hebt je camera binnen handbereik en checkt je social media waar je ook wilt.

Maar er zitten ook nadelen aan: elektronische apparaten zoals je smartphone zenden blauw licht uit. Dit licht dringt diep door in de netvliezen van je ogen en remmen de productie van melatonine: het stofje die zorgt dat je tot rust komt en dus kan slapen. Hoe hoger je schermtijd is, hoe alerter je lichaam wordt. En dat is natuurlijk niet fijn als je toe bent aan een goede nachtrust. Bij kinderen kan blauw licht daarbij het netvlies aantasten.

Om deze reden stellen steeds meer mensen een limiet in op hun schermtijd Samsung of die van hun kind(eren). Hierdoor kan je een Samsung smartphone niet langer (onbewust) gebruiken dan je zelf wilt.

Schermtijd Samsung: hoe stel je het in?

Met de functie ‘Digitaal welzijn’ kan je direct zien hoe lang je op een dag naar je telefoon hebt gekeken. Wil je dit beperken? Stap voor stap leggen we uit hoe je een maximale schermtijd Samsung instelt.

 1. Ga naar de instellingen van je telefoon;
 2. Scroll naar beneden en tik op het kopje ‘Digitaal welzijn’;
 3. Klik op ‘Dashboard’;
 4. Kies hier voor welke app(s) je een timer in wilt stellen.

Ook kan je de functie ‘Bedtijd’ instellen: hiermee wordt je scherm ruim voor bedtijd grijs en verbeter je je nachtrust. Dit doe je op de volgende manier:

 1. Ga naar de instellingen van je telefoon;
 2. Scroll naar beneden en tik op het kopje ‘Digitaal welzijn’;
 3. Druk op ‘Bedtijd’;
 4. Zet ‘Nu inschakelen’ aan.

Wil je een maximale schermtijd voor je kind instellen? Dat gaat op een iets andere manier, namelijk via de feature ‘Ouderlijk toezicht’. Deze functie maakt deel uit van ‘Digitaal welzijn’ en vind je dus ook onder hetzelfde kopje in de instellingen van je telefoon. Met de functie kan je ook het smartphonegebruik van je kind een beetje in de gaten houden.

Aanvullende tips om schermtijd te beperken

Het is voor niemand goed om te lang naar een beeldscherm te turen. Voor kinderen kan blauw licht nog een extra nadelig effect hebben, het kan namelijk hun nog niet volledig ontwikkelde netvlies aantasten. 

Voor volwassenen wordt gesteld dat zo’n 3 uur per dag een goede maximale schermtijd is. Is dit onmogelijk voor jou, bijvoorbeeld omdat je computerwerk doet? Kijk dan eens naar de volgende tips:

 • Leg minimaal 1 uur voordat je gaat slapen je telefoon weg, zodat je ogen kunnen wennen aan het donker en je beter in slaap komt;
 • Leg je telefoon niet naast je bed neer (bijvoorbeeld op een nachtkastje), maar verder weg. Dit voorkomt dat je voordat je gaat slapen nog even snel de laatste nieuwtjes checkt;
 • Probeer buiten werktijd je schermtijd te beperken. Lees bijvoorbeeld een boek in plaats van dat je naar de televisie kijkt;
 • Als je weg van huis gaat, probeer dan je telefoon af en toe thuis te laten.

Voor kinderen geldt er een kortere schermtijd, namelijk:

 • 0-2 jaar oud: 0 uur per dag;
 • 2-5 jaar oud: 0-1 uur per dag;
 • Vanaf 6 jaar: 2 uur per dag;
 • Vanaf 12 jaar: 3 uur per dag.

Je schermtijd helemaal naar nul brengen is vandaag de dag haast onmogelijk. Maar hopelijk lukt het jou met bovenstaande tips om de tijd dat je naar je smartphone kijkt te beperken.