Overslaan en ga naar inhoud

Toegankelijkheidsfuncties op Samsung-telefoons

Naast de functies waar (bijna) alle Android-telefoons over beschikken, heeft Samsung ook nog een paar extra functies toegevoegd aan hun eigen smartphones. Sommige hiervan overlappen met de functies van Android, maar enkele zijn ook uniek voor Samsung.

Schermlezer

De Voice Assistant geeft gesproken feedback als je je telefoon gebruikt en neemt op dat moment in feite de functie van je ogen over. Zo geeft je telefoon je een beschrijving van hetgeen dat je aanraakt, selecteert en activeert. Ook kun je makkelijk tekst bewerken of diverse instellingen wijzigen door op een bepaalde manier te vegen over of tikken op het scherm van je smartphone.

Kun je zelf je scherm niet (goed) zien? Dan wil je natuurlijk ook niet dat anderen dit wel kunnen. Met deze functie kun je instellen dat je telefoon normaal functioneert, maar dan zonder dat het scherm aan staat.

Met de functie kun je instellen dat wanneer je een letter of cijfer op jouw scherm indrukt, deze wordt voorgelezen. Houd je vinger op het scherm zolang je nog niet de goede letter of het juiste cijfer hebt gehoord, en verwijder je vinger van het scherm als dit wel het geval is.

Toegankelijkheidsfucties voor je Samsung telefoon | Vodafone

Verbeteringen zichtbaarheid

Je kunt op je Samsung telefoon kiezen voor een thema met een hoog contrast, zoals een lichte inhoud op een donkere achtergrond. Hierdoor wordt alles beter zichtbaar.

Pas de kleur en omtrek van het lettertype op je telefoon aan. Op deze manier wordt het contrast tussen de tekst en de achtergrond verhoogd, waardoor tekst beter leesbaar is.

Ook kun je het contrast tussen je toetsenbord en de achtergrond verhogen. Hiervoor worden de kleuren van de toetsen veranderd en de afmetingen van het toetsenbord vergroot.

Soms wordt een knop alleen met tekst weergegeven, zonder kader. Laat de knoppen meer opvallen door een kader om de tekst heen te maken in een andere kleur dan de achtergrondkleur.

Hiermee worden de kleuren op je scherm als het ware omgedraaid en daarmee beter zichtbaar.

Pas de kleuren op je telefoon aan wanneer je moeite hebt om bepaalde kleuren te onderscheiden.

Het witte licht van je telefoon kan soms fel zijn. Voeg dan een kleurfilter toe over je gehele scherm, waardoor tekst makkelijker leesbaar en rustiger voor je ogen is. Kies bijvoorbeeld voor een blauwe filter.

Vergroot tijdelijk een deel van je scherm wanneer deze niet goed leesbaar is.

Wijzig de tekstgrootte en -stijl op je telefoon. Maak de tekst bijvoorbeeld groter of dikgedrukt wanneer het niet goed leesbaar is.

Verander blijvend de grootte van items op je scherm.

Deze widget omvat functies voor digitale zoom, kleurenopties en vastleggen met de camera. Hiermee kun je jouw telefoon gebruiken als vergrootglas om bijvoorbeeld tekst op papier voor jezelf groter te maken.

Zorg ervoor dat er geen animatie-effecten meer worden getoond bij het schakelen tussen pagina’s. Op die manier raken je ogen minder snel vermoeid.

Hiermee kun je de inhoud op je scherm vergroten door drie keer te tikken hierop.

Gehoorverbeteringen

Door deze functie te gebruiken herkent jouw telefoon geluiden in de omgeving, zoals een huilende baby of het afgaan van een deurbel. Wanneer zo’n geluid hoorbaar is, meldt je telefoon dit door middel van visuele hints en trillingen.

Hiermee zet je alle geluiden op je telefoon uit.

Zorg dat je alles goed kunt horen op je gehoorapparaat door de geluidskwaliteit van je telefoon te verbeteren. Heb je minimaal een Android 10 besturingssysteem? Dan kun je via bluetooth media streamen op en telefoongesprekken doorsturen naar jouw gehoorapparaat.

Pas de geluidsbalans aan op basis van jouw voorkeuren.

Hiermee wordt het geluid van media gecombineerd in één signaal, waardoor je het kunt beluisteren via bijvoorbeeld één oordopje in plaats van twee.

Met deze functie wordt gesproken tekst op je telefoon afgebeeld als tekst.

Hierdoor kun je ondertiteling toevoegen aan alles wat op jouw telefoon gebeurt. Denk bijvoorbeeld aan spraakberichten, podcasts en video’s.

Hoor beter wat er in de wereld om je heen gebeurt. Hoor bijvoorbeeld geluiden in de verte, of zorg dat je jezelf beter kunt focussen op gesprekken in lawaaiige omgevingen. Om dit te kunnen doen maak je gebruik van je koptelefoon.

Toegankelijkheidsfucties voor je Samsung telefoon | Vodafone

Interactie en behendigheid

Bedien je scherm door middel van een externe schakelaar, door op het scherm te klikken of door bewegingen te maken met je hoofd of gezicht (bijvoorbeeld door te knipperen met je ogen). Je telefoon leidt je automatisch langs de diverse telefoonopties, waarbij je de gewenste keuze selecteert uit één van bovenstaande opties.

Voeg een extra menu toe dat je op elk moment kunt uitklappen. In dit menu krijg je toegang tot apps, functies en instellingen. Hierdoor hoef je niet telkens terug te keren naar het hoofdmenu.

Hierdoor wordt je telefoon minder gevoelig voor aanrakingen tijdens het gebruik van apps.

Heb je last van trillende handen? De volgende tikinstellingen helpen je bij het verminderen van fouten.

  • Vertraging bij tikken en vasthouden: Voor bepaalde telefoonfuncties dien je een tik voor een langere tijd vast te houden. Wil je de duur hiervan verlengen? Dat doe je met deze functie. Zorg er bijvoorbeeld voor dat jouw telefoon een tik pas ziet als ‘vasthouden’ na 5 seconden
  • Tikduur: Hiermee moet je langer op je scherm tikken om een functie te openen/activeren. Zo zorg je ervoor dat functies niet worden geactiveerd wanneer je deze per ongeluk snel aanraakt
  • Herhaalde aanrakingen negeren: Door deze functie negeert je telefoon meerdere aanrakingen voor een bepaalde tijdsduur. Tik je bijvoorbeeld binnen twee seconden drie keer op dezelfde functie, dan geldt alleen de eerste tik

Maak gebruik van een fysiek toetsenbord ter ondersteuning van bijvoorbeeld trillende handen en het indrukken van toetsencombinaties.

  • Plaktoetsen: Soms moet je meerdere toetsen op een toetsenbord tegelijk indrukken om één handeling te doen: hiermee kun je dit veranderen. Je kunt zo één toets instellen voor zo’n handeling
  • Langzame toetsen: Met deze functie kun je instellen hoe lang je een toets moet indrukken voordat er een actie wordt uitgevoerd. Zo voorkom je dat er een actie wordt uitgevoerd als je per ongeluk een knop indrukt voor korte tijd
  • Repeterende toetsen: Hiermee kun je een wachttijd instellen voor het tweede keer indrukken van een toets. Zo kun je bijvoorbeeld instellen dat als je eenzelfde toets twee keer indrukt binnen 5 seconden, alleen de eerste tik geldt

Stel in dat je een oproep kunt aannemen door op de bovenste volumeknop te drukken. Ook kun je de oproep dan beëindigen door op de aan/uit-toets te drukken.

Is je telefoon vergrendeld? Schakel hem eenvoudig in door je hand te bewegen boven de sensor van je telefoon. Hierdoor hoef je geen toets in te drukken of te vegen op je scherm.

Zonder deze instelling moet je bij een inkomende oproep of afgaand alarm deze uitzetten door een knop weg te vegen op je scherm. Met deze instelling zorg je ervoor dat je in plaats van slepen hier alleen op hoeft te drukken.

Normaal gesproken kun je je telefoon ontgrendelen met behulp van patroonvergrendelingen, waarbij je zelf een patroon instelt. Lukt dit niet, dan kun je met deze functie een richtingcombinatie instellen in plaats van een patroon waardoor je je telefoon makkelijker kunt ontgrendelen.

Toegankelijkheidsfucties voor je Samsung telefoon | Vodafone

Geavanceerde instellingen

Hiermee krijg je directe toegang tot toegankelijkheidsfuncties door tegelijkertijd op de zijtoets en bovenste volumetoets te drukken.

Door deze functie kun je eenvoudig zien wanneer je een melding binnenkrijgt of als een alarmsignaal afgaat: het cameralicht op jouw telefoon gaat dan namelijk flitsen.

Krijg regelmatig herinneringen van ongelezen meldingen op jouw telefoon.

Als je het lastig vindt bepaalde objecten met een vergelijkbare vorm van elkaar te onderscheiden, kun je NFC-tags gebruiken om er labels aan te bevestigen. Je kunt dan een spraakopname opnemen en toewijzen aan een product. Wanneer je je telefoon dichtbij het object houdt, wordt deze spraakopname voorgelezen en weet je welk object je voor je hebt.

Bixby is de virtuele assistent op je Samsung-telefoon die je kunt besturen met je stem. Bixby Vision biedt een reeks functies die door middel van je smartphone camera uitgevoerd kunnen worden. Zo kun je tekst hardop laten lezen, kleuren laten detecteren en nog veel meer.

Wil je geen gebruik meer maken van toegankelijkheidsfuncties die je hebt ingesteld? Reset dan de toegankelijkheidsinstellingen naar hun standaardinstellingen.