Overslaan en ga naar inhoud

Telefoon schoonmaken

Zo gepiept!

Je telefoon regelmatig schoonmaken is niet alleen goed voor de levensduur van het toestel zelf, maar ook voor je eigen gezondheid. Doordat je jouw smartphone vaak meerdere keren per dag door je handen laat gaan, blijven er namelijk niet alleen huidolie, vet en zweet op het toestel achter, maar ook ziektekiemen en bacteriën. Wil je dit voorkomen, dan is een grondige schoonmaakbeurt een goed idee. Hoe je dat aanpakt, leggen we je hieronder stap-voor-stap uit.

Stap 1. Het scherm en de behuizing van je telefoon schoonmaken

Zorg dat je telefoon is losgekoppeld van de oplader en zet het toestel uit voordat je aan de schoonmaak begint. Gebruik je een telefoonhoesje? Haal je telefoon hier dan uit en maak het hoesje ook schoon. Volg de volgende stappen om het scherm en de behuizing van je telefoon te reinigen:

  1. Gebruik eerst een pluisvrije doek, een microvezel doek is ideaal, om stof en vingerafdrukken van je telefoon te vegen;
  2. Gebruik vervolgens een neutraal schoonmaakmiddel (zoals een druppel handzeep) of een ontsmettingsmiddel op basis van isopropyl alcohol (zoals reinigingsdoekjes voor elektronica) voor de grondige schoonmaak.

Breng schoonmaakmiddel nooit direct op je telefoon aan, maar altijd eerst op een microvezeldoek die je licht vochtig (niet nat) maakt. Zo voorkom je vochtschade. Is de buitenkant van je telefoon schoon? Lees dan snel verder hoe je de knoppen en poorten van je toestel kunt reinigen.

Stap 2. Knoppen en poorten van je telefoon schoonmaken

De knoppen, oplaadpoort en eventuele koptelefoonpoort zijn bij uitstek plekken waar stof en ander fijn vuil zich gaat nestelen. Door deze plekken regelmatig schoon te maken, voorkom je problemen, zoals een telefoon die niet meer op wil laden. Het schoonmaken gaat als volgt:

  1. Blaas allereerst opgehoopt stof uit de poorten en tussen de knoppen vandaan. Je kunt hier eventueel een busje perslucht voor gebruiken;
  2. Vervolgens kun je een zacht borsteltje en/of een tandenborstel gebruiken om het resterende stof en vuil voorzichtig uit de openingen te verwijderen.

Stap 3. Je telefoon laten drogen

Je telefoon helemaal schoongemaakt? Dan is het belangrijk dat je deze eerst goed laat drogen, voordat je het toestel weer in gebruik neemt. Let op dat je het droogproces niet probeert te versnellen door bijvoorbeeld een föhn te gebruiken. De hoge temperaturen die een haardroger genereert kunnen er namelijk voor zorgen dat je telefoon krom trekt en/of dat gevoelige onderdelen in je telefoon kapot gaan. Even geduld dus!