Overslaan en ga naar inhoud
MKB (5-250 medewerkers)
MKB (5-250 medewerkers)
Grootzakelijk (250+ medewerkers)
Grootzakelijk (250+ medewerkers)

Wat winkeliers kunnen leren van afhaalchinezen

Tot haar verbazing leest Petra Lubbers van online platformspecialist Tom Orrow in het nieuws over klagende winkeliers die zich met afkeer een distributiebedrijf noemen. Is een post-corona economie met innovaties als click & collect de nieuwe realiteit? Vier vragen en antwoorden.

Afhalen en bezorgen, click & collect, ondernemers kunnen het maar beter omarmen. Net als we dat met de afhaalchinezen deden.

Wat is er aan de hand?

“Veel winkeliers hebben afgelopen jaar sterk ingezet op hun online aanwezigheid. Soms met een eigen web-omgeving, een andere keer hebben ze zich aangesloten bij een bestaand verkoopplatform. Veelal geboren uit noodzaak om toch iets van omzet te kunnen genereren in deze tijd. Gelukkig zien we hier positieve resultaten. Is het andersoortig werk dan in de winkel staan en mensen persoonlijk adviseren? Jazeker! Dat is ook de reden dat verschillende winkeliers hun beklag doen: ‘Ik heb er niet voor gekozen alleen maar dozen te schuiven en dat is nu het enige wat ik de hele dag doe’.”

Maar het komt goed, toch?

“Het zal nog even duren, maar er komt een moment dat de winkels weer open gaan. Dat consumenten weer komen snuffelen. Een praatje komen maken en op basis van persoonlijk advies een keer een ander product kopen. Maar, het wordt niet meer zoals het was. Het winkelen van toen is echt verleden tijd.”

Petra Lubbers van online platformspecialist Tom Orrow

Hoe ziet de toekomst er dan uit?

“Het toekomstbeeld dat ik voor mij zie, doet mij denken aan de afhaalchinees van vroeger. Een deel van het etablissement ingericht als restaurant waar klanten worden bediend en een keer een ander gerecht proberen. Een ander, vrij substantieel deel van het pand, is ingericht voor de afhalers. Klanten die precies weten wat ze willen, die kiezen voor snelheid en gemak. Even op hun beurt wachten om de bestelling mee naar huis te kunnen nemen.Ik denk dat de winkelinrichting van vele ondernemers zo gaat veranderen. Met een apart deel voor online bestelling en het vertrouwde deel met mooi uitgestalde producten en ondernemers die met liefde voor hun winkel de beste producten aanprijzen. Wellicht door de looproutes naar het afhaalloket door de winkel te laten lopen om de consument te verleiden tot extra verkoop. Raad ik ze zeker aan.”

Is het erg dat het vak verandert?

“Misschien. Voor sommigen. Toch zou ik nu de kans pakken en meebewegen op deze nieuwe dynamiek tussen online en offline kopen. Tenslotte is die afhaalchinees niet alleen een enorm succes geweest, het heeft het ook de basis gelegd voor de afhaal- en thuisbreng horeca zoals we die nu kennen. Het zal voor velen lastig zijn hun bedrijf en werk hierop in te richten. Maar ook leuk! Zo blijf je als winkelier jezelf en je bedrijf telkens opnieuw uitvinden en word je toekomstbestendig.” 

Click & Collect: wat winkeliers leren van afhaalchinezen

Schrijf u in voor de nieuwsbrief

Lees ons volledige Privacy Statement